Stress verlichten door het masseren van je oor

Naast het verlichten van stress en spanning kunnen oormassages je ook andere genezende effecten bieden.
Stress verlichten door het masseren van je oor

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag de dag is stress een aandoening waar veel mensen last van hebben. Je levensstijl, lawaai en andere situaties kunnen ervoor zorgen dat we een intense fysieke of emotionele spanning voelen, die de kwaliteit van leven sterk kan verminderen. Het is belangrijk om stress te verlichten.

Personen die stress ervaren kunnen andere gezondheidsproblemen krijgen die hun leven nog meer beïnvloeden. Zo veroorzaakt stress bijvoorbeeld:

 • intense hoofdpijn
 • angst
 • rillingen
 • zweten
 • spierpijn
 • spijsverteringsproblemen
 • duizeligheid
 • de behoefte om vaak te urineren

We hebben allemaal wel eens stress gehad of zullen dat op een moment in de toekomst ervaren. Je zou echter je best moeten doen om te voorkomen dat stress een deel wordt van je dagelijkse leven.

Als je je regelmatig gestrest voelt, dan zou je naar je huisarts moeten gaan, zodat je ernstige consequenties kan voorkomen.

Er zijn veel behandelingen voor het verlichten van stress en angst. Veel personen kennen echter niet de techniek waarbij je een bepaald punt op je oor masseert voor bijna directe verlichting.

Weet je waar we het over hebben? Aangezien we weten dat deze techniek niet erg bekend is, willen we dit artikel gebruiken om je laten zien hoe je het toe kan passen wanneer je volgende keer een stressaanval voelt aankomen.

Hoe kan ik oormassages gebruiken om stress te verlichten?

Voordat je begint met het masseren van je oor om stress te verlichten, zou je altijd moeten beginnen met een belangrijke eerste stap. Dit is namelijk proberen om de negatieve emoties te verwijderen die je dag en de activiteiten die je tot op dit moment uitgevoerd hebt, aangetast hebben.

Onderdruk je emoties niet, maar probeer ze even aan de kant te zetten, zodat je de spanning kan verwijderen en kan voorkomen dat stress je gefrustreerd, kwaad of chagrijnig maakt.

Gemoedstoestand

Het Shen Men punt

Zodra je jezelf hebt ontdaan van die negatieve energieën die voorkomen dat je je jezelf voelt, dan is de volgende stap om de fysieke effecten van stress te elimineren door middel van deze acupressuurtechniek.

Naast dat het je helpt ontspannen, is het ook erg handig voor het elimineren van de zwelling en pijn die veroorzaakt wordt in onze lichamen als een gevolg van spanning.

We zijn er zeker van dat je verrast zal zijn door de effecten die een simpele oormassage op je gezondheid zal hebben. Dit gebied dat we vaak negeren kan zelfs het lichaam genezende effecten bieden, wat afhangt van hoe de massage uitgevoerd wordt.

Deze massage gebruikt neurotransmitters om het genezingsmechanisme te stimuleren en biedt zodoende een grote verscheidenheid aan voordelen.

Als je iemand anders deze massage laat doen, dan voel je je mogelijk ook ‘sensueel opgewonden’. Dit gebeurt omdat er een hoop zenuwen in het gebied van het oor zitten, wat ook de reden is waarom we ontspannen wanneer deze plek gemasseerd wordt.

Hoofdpijn door stress

De plek van het oor waar je je massage op zou moeten focussen, is in de Chinese cultuur bekend als Shen Men of ‘De Hemelse Poort’. Dit antistresspunt helpt ons namelijk om spanning te bestrijden, de energie toevoer te vergroten en onze welzijn in het algemeen te bevorderen.

Het Shen Men punt, dat in staat is om je verlichting van stress en pijn te bieden, kan gevonden worden in het midden van het bovenste gedeelte van het oor.

Misschien ook interessant:
Leer om thuis spierkrampen te behandelen

Hoe doe ik het?

Deskundigen op het gebied van dit onderwerp hebben een aantal geweldige aanbevelingen gegeven, zodat iedereen kan profiteren van dit acupressuurpunt en zich meer ontspannen en minder gestrest kan voelen. Laten we eens kijken hoe dit werkt.

 • Masseer het Shen Men punt van je oor zachtjes met een wattenstaafje. Voer een klein beetje druk uit en masseer het gebied erg voorzichtig.
 • Adem diep in en luister naar wat je lichaam je vertelt.
 • Ga door met deze ademhalingsoefeningen terwijl je naar de linkerkant kijkt tijdens het inhaleren en naar de rechterkant tijdens het uitademen.
 • Nadat je deze therapie een paar minuten uitgevoerd hebt, zal je een sensatie van opluchting in je lichaam en geest beginnen te voelen. De belangrijkste factor bij deze behandeling is om je te concentreren en al het mogelijke te doen om de negatieve energie te verwijderen.

Je kan ook je vingers gebruiken om dit plekje op je oor te masseren. Gebruik dit trucje elke keer wanneer je gestrest bent of last heb van spanningspijn.

Wanneer mogelijk zou je deze oefening elke avond uit moeten voeren voordat je naar bed gaat. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • McFadden, KL, Healy, KM, Hoversten, KP, Ito, TA y Hernández, TD (2012). Eficacia de la acupresión para la reducción del estrés. Terapias complementarias en medicina , 20 (4), 175–182. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.003
 • Song, HJ, Seo, HJ, Lee, H., Son, H., Choi, SM, y Lee, S. (2015). Efecto de la autoacupresión para el tratamiento de los síntomas: una revisión sistemática. Terapias complementarias en medicina , 23(1), 68 78. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2014.11.002
 • McFadden KL, Healy KM, Hoversten KP, Ito TA, Hernández TD. Efficacy of acupressure for non-pharmacological stress reduction in college students. Complement Ther Med. 2012;
 • Chen YW, Wang HH. The Effectiveness of Acupressure on Relieving Pain: A Systematic Review. Pain Management Nursing. 2014.
 • Arai YCP, Sakakima Y, Kawanishi J, Nishihara M, Ito A, Tawada Y, et al. Auricular acupuncture at the “shenmen” and “point Zero” points induced parasympathetic activation. Evidence-based Complement Altern Med. 2013;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.