6 voordelen van de vuurademhaling

Vuurademhaling is een yoga-ademhalingstechniek die heel goed is voor het lichaam, maar het moet met voorzichtigheid gebeuren. Als je een beginner bent, probeer deze oefening dan met behulp van een yoga-instructeur.
6 voordelen van de vuurademhaling
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Pranayama is een ademtechniek van yoga. Het is samengesteld uit verschillende ademhalingsoefeningen die de asana’s, of posities, van elke yogales aanvullen. De vuurademhaling is één van deze pranayama’s en heeft meerdere voordelen voor het lichaam.

Eén van de belangrijkste factoren in yoga is de ademhaling, omdat het de yogi in staat stelt om te ontspannen en in te ademen en diep adem te halen tijdens het doen van de asana’s. Het heeft diverse effecten, waaronder:

 • het kalmeren van de geest
 • losmaken van spanning
 • zuurstof naar de hersenen sturen

Wat is vuurademhaling?

De Sanskriet naam hiervoor is kapalabhati. ‘Kapala’ kan je vertalen met het woord ‘schedel’. ‘Bhati’ kan vertaald worden als ‘schoonmaken’. Dit verwijst naar een reiniging van de geest.

De oefening helpt bij het onder controle te houden van emoties zoals:

 • angst
 • zenuwen
 • zorgen
 • verdriet
 • pijn
 • angst
 • et cetera

De meest gebruikte houding om deze techniek uit te voeren is de lotus-houding.

Hoe voer je deze techniek uit?

 • Voor beginners bestaat de vuurademhaling uit zacht en diep door je neus ademen tot je longen volledig gevuld zijn. Adem dan met kracht uit om alle lucht te verdrijven.
 • Bovendien moet je je buik aantrekken richting je wervelkolom, omdat dit het middenrif stimuleert.
 • Verhoog het ritme als je hieraan toe bent.

Wat zijn de voordelen van de vuurademhaling?

Het beoefenen van vuurademhaling heeft meerdere voordelen. Het zorgt vooral voor een beter begrip van emoties en voor de algemene gezondheid van de ademhaling. Daarnaast kunnen we echter ook de hieronder beschreven voordelen bereiken.

De vuurademhaling

1. De vuurademhaling helpt om stress te beheersen

Op gecontroleerde wijze ademhalen verbetert de concentratie en reinigt de geest van negatieve energie en stress. Als we gestrest zijn, trekt ons middenrif naar binnen toe, het gebied van de solar plexus. Dit is waar volgens de yogaleer onze emoties zich bevinden.

Met vuurademhaling kunnen de emoties stromen en uiteindelijk het lichaam verlaten. Dit brengt het lichaam in balans en verbetert je mentale en fysieke gezondheid.

2. Het reinigt het bloed en maakt gifstoffen uit de longen vrij

De vuurademhaling verbetert de bloedsomloop en helpt het bloed te zuiveren door de hoeveelheid zuurstof die wordt aangevoerd door deze ademhalingstechniek.

Het helpt ook om je luchtwegen te zuiveren. Door alle lucht uit te ademen, zijn er geen residuen achter in het systeem. Verse en schonere lucht komt vervolgens de longen in bij de volgende inademing.

Misschien lees je graag meer over:
Zes psychologische voordelen van yoga

3. Het verbetert de longcapaciteit

Mensen hebben de neiging hun longen niet optimaal te gebruiken omdat ze op een beperkte, oppervlakkige manier ademen. We ademen vaak maar kort in waardoor we onze longen maar voor een klein deel vullen.

 • Door regelmatig de vuurademhaling te beoefenen, kunnen de longen eraan wenen om geleidelijk meer lucht in te ademen.

4. Het versterkt de derde chakra

De derde chakra

Deze chakra, ook wel Manipura genoemd, is verantwoordelijk voor het focussen op de emoties. Het is het grootste en sterkste van alle chakra’s en heeft betrekking op onze acties en emoties.

Heb je ooit een leegte in je maag gevoeld als je bang of verdrietig bent? Dit komt volgens de yogaleer door de manifestatie van een onbalans van het derde chakra in het lichaam.

5. Het helpt geheugen en concentratie

Door een diepe ademhaling breng je niet alleen zuurstof in het bloed, maar ook de hersenen.
Dit verbetert onze cognitieve capaciteiten en concentratie omdat het de hersenen helpt correct te functioneren.

6. Het stimuleert de werking van het spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel wordt geactiveerd door de constante beweging van het diafragma tijdens deze ademhalingsoefening.
Door dit te doen, ervaren we ook een verbeterde spijsvertering en voorkomen maagproblemen.

Yoga

Voorzorgsmaatregelen

Als je net begint met de vuurademhaling, doe dat dan altijd onder toezicht van een instructeur totdat je het onder de knie hebt. Het is een moeilijke techniek die tijd en geduld vereist.

Je moet vermijden dat je zo snel ademt dat je er duizelig door wordt. Je ademhalingssysteem is niet gewend om zo’n grote hoeveelheid lucht zo snel in te ademen en uit te ademen. Laat je lichaam op een progressieve manier wennen aan deze verandering. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft.

Als je duizelig wordt, stop dan met de oefening. Ga niet verder als je voelt dat je onwel begint te worden. Vanwege de herhaalde impact van lucht in je longen, kunnen ze moe worden en dit zou ertoe kunnen leiden dat je flauwvalt.

 • Luister naar je lichaam. Het is belangrijk om altijd op een gezonde manier te trainen.

Contra-indicaties

Deze oefening is niet bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn of menstrueren . Het wordt ook niet aanbevolen voor mensen die bekend zijn met  gezondheidsproblemen zoals:

 • epilepsie
 • hypertensie
 • emfyseem
 • hartproblemen

De vuurademhaling is zonder enige twijfel een techniek die gunstig is voor de gezondheid omdat het zowel de mentale als de longcapaciteit verbetert.

Het is echter een oefening die je voorzichtig uit moet voeren als je net begint. Wees ook voorzichtig als je het al eerder hebt gedaan, maar een beetje meer van je lichaam wilt eisen.

De sleutel tot yoga is geduld. Je zult niet van de ene dag op de andere vooruitgang zien, maar dit zal geleidelijk aan plaatsvinden. Blijf oefenen met een verantwoordelijke houding en veel geduld. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.