Afslanken met yoga: welke yogahoudingen kunnen je helpen?

In dit artikel onthullen we je welke yogahoudingen je zullen helpen om dat extra gewicht en dat zwaar gevoel te verliezen.
Afslanken met yoga: welke yogahoudingen kunnen je helpen?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 07 mei, 2018

Wanneer mensen starten met yoga, vragen velen zich af welke yogahoudingen het best zijn om gewicht te verliezen. Want door middel van yogahoudingen kan je een beter figuur krijgen. En dat is één van de voornaamste dingen waardoor mensen zich aangetrokken voelen om deel te nemen aan yoga. Je kan inderdaad afslanken met yoga. Ontdek hier welke yogahoudingen je kunnen helpen.

Wanneer een persoon in de lotushouding zit dan doet hij meer dan alleen mediteren en zijn geest tot rust brengen. Want er is ook sprake van lichamelijk voordeel: een slanker, soepeler, steviger lichaam en als gevolg ook een gezond lichaam.

We moeten ook opmerken dat je om yoga te beoefenen geen bepaald lichaamstype moet hebben of erg dun moet zijn. Iedereen kan het doen. Bovendien is elke persoon in staat zijn lichaam te trainen en zijn gezondheid te verbeteren. Iedereen kan dus ook afslanken met yoga.

Hoe kan je afslanken met yoga?

Na verloop van tijd en als je er een gewoonte van maakt meerdere keren per week yoga te beoefenen, dan raakt het lichaam gewend aan deze activiteit. Dit zijn de onmiddellijke voordelen:

 • De bloedcirculatie verbetert.
 • Je hebt meer energie en vitaliteit.
 • De slaapkwaliteit verbetert.
 • Psycho-emotionele gezondheid.
  • Verwijdering van stress
  • Beter humeur
 • Yoga verlicht spanning.
  • Ontspanning

Hoe kunnen we dan afslanken met yoga? Dat is erg eenvoudig. Bij bepaalde asana’s of houdingen moeten de spieren een krachtinspanning leveren.

Want wanneer je een yogahouding aanneemt, dan stelt je lichaam zich op een bepaalde manier op. Je blijft die positie dan even (seconden tot minuten) vasthouden.

Door in deze positie te blijven bevindt het lichaam zich in een gespannen houding waarbij de spieren samentrekken.

Bijna alle houdingen in deze discipline zijn dus met andere woorden posities waarbij je gewicht verliest. Maar de herhaling van sommige houdingen kan ons helpen om een grotere hoeveelheid vet te verbranden.

Als je gedurende een bepaalde tijd een yogapositie vasthoudt dan helpt dit om in meerdere of mindere mate vet te verbranden. Het activeert ook de spieren en verstevigt bepaalde zones van het lichaam.

Uiteraard hangt alles af van de intensiteit waarmee je de oefeningen doet. Yogaleraren verhogen daarom meestal beetje bij beetje de complexiteit en de duur van de houdingen. Door dit te doen heeft het lichaam de mogelijkheid om gewend te raken aan de kracht en om weerstand te ontwikkelen.

Je zal geleidelijk gewicht verliezen. Maar we moeten wel opmerken dat dit verlies onmiddellijk kan optreden (of niet), afhankelijk van het voedingspatroon van iemand. Yoga op zich is geen garantie voor gewichtsverlies als het niet samen gaat met een gezonde levensstijl.

De beste yogahoudingen om af te slanken

Als je niet wilt of je hebt niet de tijd om naar een yogaklas te gaan, maak je dan geen zorgen. Want je kan de oefeningen ook bij je thuis doen. Het enige wat je nodig hebt, is dertig minuten per dag (en een beetje stilte en ruimte). Onthoud echter dat niet de ruimte telt maar de kwaliteit van de oefening. Dit betekent dus dat je thuis kan afslanken met yoga.

De voornaamste yogaposities voor gewichtsverlies zijn de volgende:

1. De cobra

Afslanken met yoga: de cobra

Dit is één van de meest doeltreffende yogahoudingen om gewicht te verliezen. Want met deze oefening train je veel verschillende spieren tegelijkertijd.

Je kan de cobrahouding erg gemakkelijk uitvoeren. Dit is het enige wat je moet doen. Ga liggen op een yogamat met het gezicht naar beneden. Plaats je handen naast je schouders. Strek je armen zodat je je romp van de vloer tilt. Beweeg je hoofd naar voren.

Je kan de ogen openhouden en focussen op een vast punt, of ze sluiten. Adem enkele keren diep in en uit. Het is belangrijk dat je je rug recht houdt.

2. De krijger

Je voert deze asana staand uit. Het versterkt de ledematen. Plaats één van je voeten voorwaarts en de andere achter jou. Buig dan lichtjes door de voorste knie.

Steun op de tenen van je achterste voet. Hef je armen op boven je hoofd en voeg je handpalmen samen. Houd je rug recht.

3. De vis

Afslanken met yoga

De vispositie is een basishouding in de yoga. Deze oefening zal helpen wanneer we erg gebogen schouders hebben (als gevolg van uren voor de computer door te brengen). Beweeg je romp voorwaarts samen met je hoofd, tot je ellebogen de vloer raken.

Je rug zal iets gebogen zijn. Blijf enkele seconden in deze houding. Keer dan langzaam terug naar de beginpositie, zodat je niet duizelig wordt.

4. De kaars

Deze houding kan iets ingewikkelder zijn. Maar net als de vis zal het je lukken om het uit te voeren. Met deze houding verhoog je de bloedtoevoer naar de hersenen. Je versterkt ook je benen en je traint je buikspieren.

Ga op je rug liggen met de benen samen en de armen langs je zijdes. Til je benen op. Zorg dat ze loodrecht op de vloer staan.

Beweeg nu je benen zo ver mogelijk achterwaarts (het idee is dat je met je tenen de vloer raakt door je benen over je hoofd te tillen). Blijf enkele seconden in die houding. Adem diep in en uit en keer langzaam terug naar de beginpositie.

5. De boom

Afslanken met yoga

Met deze asana zal je de buikspieren verstevigen en je evenwicht bevorderen. Ga rechtop staan met een rechte rug. Til je linkervoet op en laat die op je rechterknie steunen. Hef nu je armen omhoog boven je hoofd en breng de handpalmen tegen elkaar. Houd deze positie enkele seconden aan.

6. De groeihouding

De groeipositie helpt om het metabolisme te verbeteren. Bovendien versterkt het de spieren in je rug en in je borst. Om deze oefening uit te voeren ga je op je buik liggen.

Plaats dan je handen naast je lichaam. Neem je voeten in je handen en til je hoofd op. Houd deze positie één tot twee minuten vast. Daarna keer je langzaam terug naar de beginpositie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
 • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.