Verbeter je concentratie door middel van je voeding

Als je je concentratie wil verbeteren, dan kan het helpen om een aantal voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Bovendien zijn ze gezond en natuurlijk. Ze zullen dus ook een positief effect hebben op je algemene gezondheid.
Verbeter je concentratie door middel van je voeding

Laatste update: 03 december, 2018

Soms krijg je het moeilijk om op het werk gefocust te blijven. Je concentratie vermindert. Nu heb je een uur nodig om iets uit te voeren, terwijl je het meestal in tien minuten kon afwerken. Het kan ook gebeuren dat je heel vlug afgeleid bent. Dan heb je misschien wat rust nodig.

Maar het kan ook een gevolg zijn van je voedingsgewoonten. Wellicht eet je niet zoals het eigenlijk moet. De juiste voedingskeuze kan een van de sleutels zijn om je concentratie te verbeteren.

In dit artikel geven we je een overzicht van de beste voedingsmiddelen om je concentratie te bevorderen. Voeg ze dus toe aan je dagelijkse voeding!

Verbeter je concentratie door gezond te eten

Door op de goede en juiste manier te eten, zal je lichaam vele voordelen ervaren. Het zal je helpen om ziekten, gewichtstoename of problemen met de cholesterol te voorkomen. Maar dat is niet het enige voordeel, want het kan er ook voor zorgen dat je concentratie en je geheugen beter werken.

Daarom raden we je aan minstens één keer per week de volgende voedingsmiddelen te eten. Ze zullen de werking van de hersenen in een perfecte conditie houden.

1. Vis

Concentratie verbeteren door vis te eten

Koudwatervis (zoals zalm, tonijn en makreel) bevat een grote hoeveelheid omega 3-vetzuren.

Deze natuurlijke zuren zijn gunstig voor het centrale zenuwstelsel. Bij volwassenen helpen ze om het sterker te maken. Bovendien ondersteunen ze bij kinderen de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.

 • Om te genieten van de positieve effecten van omega 3 kun je de vis het beste gegrild, gerookt of gebakken eten.
 • Eet het samen met een lekkere frisse salade of met puree.

2. Avocado

Deze lekkere groene vrucht bevat enkelvoudig verzadigde vetten die de concentratie en het geheugen ondersteunen.

Avocado helpt om de communicatie tussen de neuronen te verbeteren. Het bevordert ook de bloedcirculatie, omdat het de slagaders reinigt. Als het hart het bloed op de juiste manier naar de organen pompt en de hersenen worden voorzien van zuurstof, dan kan je op elk gebied beter presteren.

3. Volkoren

Concentratie verbeteren met volkoren producten

Volkorenbrood en crackers bevatten een ingrediënt met de naam tryptofaan. Zodra dit element door de hersenen opgenomen is, helpt het om serotonine te produceren.

Deze neurotransmitter doet je ontspannen en in slaap vallen. Maak je echter geen zorgen. De hoeveelheid is niet genoeg om ervoor te zorgen dat je op je werk in slaap valt, maar het is wel voldoende om te vermijden dat je stressniveau de pan uit slaat. Het gevolg is dat je je beter zal kunnen concentreren op wat je doet.

4. Noten

Ooit al gemerkt dat walnoten dezelfde vorm hebben als de hersenen? Misschien is dit een aanwijzing. Ze zijn geweldig voor je mentale functies zoals de concentratie en de aandacht.

Bovendien zijn er nog andere noten die je kunnen helpen. Amandelen en pinda’s zitten vol omega 3-vetzuren (net als vis; ze zijn dus een ideaal voedingsmiddel voor vegetariërs.).

Noten helpen ook om de slagaders en de aders te beschermen. Ze beschermen de bloedvaten en corrigeren de bloedcirculatie en de zuurstofvoorziening van het lichaam. Maar dat is nog niet alles. Noten bevatten ook vitaminen en antioxidanten die erg gunstig zijn voor de gezondheid.

5. Yoghurt

Concentratie verbeteren met yoghurt

Zuivelproducten zijn goed voor de gezondheid, want ze bevatten calcium en voedingsstoffen.  Yoghurt wordt aanbevolen aan mensen die het moeilijk hebben om zich te concentreren of aandachtig te blijven.

Dit is te wijten aan een antioxidant met de naam tyrosone. Dit bestanddeel ondersteunt de productie van de neurotransmitters die het geheugen en de alertheid verbeteren.

6. Pasta

Een bord pasta (niet te vol) kan de ideale lunch zijn op kantoor. Wanneer je terugkeert naar je bureau, zal je genoeg kracht hebben om je werk voort te zetten.

Pasta bevat immers samengestelde koolhydraten die voor glucose in de hersenen zorgen. Daardoor gaan je cognitieve functies beter werken.

 • Eet niet te veel pasta. Wees ook zuinig met sausjes en gemalen kaas. Een klein bord is voldoende. De rest van de maaltijd kan dan uit fruit en groenten bestaan.
 • Zo kan je dat typische zwaar gevoel vermijden, want anders is het enige wat je na de lunch wil doen, een dutje.

7. Bosbessen

Concentratie verbeteren met bosbessen

Het is ongelofelijk dat deze kleine vruchten zo veel positieve effecten hebben. Bosbessen bevatten een grote hoeveelheid antioxidanten die de enzymen in de hersenen activeren. Ze ondersteunen dus je geheugen en je concentratie.

Eet een halve kop van dit lekkere fruit gemengd met yoghurt. Je kan het als snack eten. Geniet van de gunstige effecten van zowel de bosbessen als de yoghurt.

8. Bananen

Bananen zijn lekkere en verzadigende vruchten. Je kan ze in honderden recepten gebruiken. Ze bevatten veel kalium, vitamine C, magnesium en vezel. Vanwege die bestanddelen zijn ze het perfecte voedingsmiddel voor de hersenfuncties (vooral voor het geheugen).

Ze bevatten ook vitamine B6. Dit helpt bij de productie van verschillende neurotransmitters die te maken hebben met de concentratie (dopamine, norepinefrine en serotonine).

9. Kip

Concentratie verbeteren met kip

Om in staat te zijn zich te concentreren, hebben de hersenen voldoende eiwit nodig. Zodra het eiwit opgenomen is, maakt het lichaam een aminozuur vrij met de naam tyrosine. Dit aminozuur voegt de neurotransmitters dopamine en noradrenaline samen. Dit helpt ons om sneller en helderder te denken.

Kip bevat eiwitten van een een uitstekende kwaliteit. Eet het gegrild, gebakken of gerookt. Probeer het twee of drie keer per week te eten.

10. Chocolade

Eet een klein stuk chocolade voordat je begint te studeren voor een examen of voordat je een moeilijk verslag moet maken. Je zal merken dat je betere resultaten haalt.

Het is belangrijk dat de chocolade zo veel mogelijk cacao bevat. Pas dan zal het doeltreffend zijn. Dit ingrediënt heeft het vermogen om het zenuwstelsel te stimuleren. Het zorgt voor de afscheiding van endorfines (daarom voelen we ons goed na het eten van chocolade) en verzadigt de eetlust. Bovendien vermindert het je angst. En het beste van alles is dat het alle voorgaande dingen doet terwijl het tegelijkertijd je geheugen en je concentratie verbetert.

Wist je dat er verschillende voedingsmiddelen en theesoorten bestaan, die helpen om geheugenverlies te voorkomen? Ze versterken ook de neurale verbindingen. Probeer ze zeker uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gómez-Pinilla F. Brain foods: the effects of nutrients on brain function. Nat Rev Neurosci. 2008;9(7):568–578. doi:10.1038/nrn2421
 • Prado, E. L., & Dewey, K. G. (2014). Nutrition and brain development in early life. Nutrition Reviews72(4), 267–284. https://doi.org/10.1111/nure.12102
 • Gedgaudas, N. T. (2015). Nutrition and the brain. In Restoring the Brain: Neurofeedback as an Integrative Approach to Health (pp. 117–146). Taylor and Francis. https://doi.org/10.1201/b18671
 • Georgieff, M. K. (2007). Nutrition and the developing brain: Nutrient priorities and measurement. In American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 85).
 • Dyall, S. C., & Michael-Titus, A. T. (2008, December). Neurological benefits of omega-3 fatty acids. NeuroMolecular Medicine. https://doi.org/10.1007/s12017-008-8036-z
 • Simopoulos, A. P. (2011). Evolutionary aspects of diet: The omega-6/omega-3 ratio and the brain. Molecular Neurobiology44(2), 203–215. https://doi.org/10.1007/s12035-010-8162-0
 • Innis, S. M. (2008, October 27). Dietary omega 3 fatty acids and the developing brain. Brain Research. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2008.08.078
 • Landberg R, Hanhineva K, Tuohy K, et al. Biomarkers of cereal food intake. Genes Nutr. 2019;14:28. Published 2019 Oct 12. doi:10.1186/s12263-019-0651-9
 • Morgillo S, Hill AM, Coates AM. The Effects of Nut Consumption on Vascular Function. Nutrients. 2019;11(1):116. Published 2019 Jan 8. doi:10.3390/nu11010116
 • Fernstrom, J. D., & Fernstrom, M. H. (2007). Tyrosine, Phenylalanine, and Catecholamine Synthesis and Function in the Brain. The Journal of Nutrition137(6), 1539S-1547S. https://doi.org/10.1093/jn/137.6.1539s
 • National Research Council (US) Committee on Computer-Assisted Modeling. Computer-Assisted Modeling: Contributions of Computational Approaches to Elucidating Macromolecular Structure and Function. Washington (DC): National Academies Press (US); 1987. 8., Structure and Function of Complex Carbohydrates. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218559/
 • Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010;58(7):3996–4000. doi:10.1021/jf9029332
 • Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy–A Review. Nutrients. 2016;8(2):68. Published 2016 Jan 27. doi:10.3390/nu8020068
 • Suttiwan P, Yuktanandana P, Ngamake S. Effectiveness of Essence of Chicken on Cognitive Function Improvement: A Randomized Controlled Clinical Trial. Nutrients. 2018;10(7):845. Published 2018 Jun 29. doi:10.3390/nu10070845
 • Katz DL, Doughty K, Ali A. Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxid Redox Signal. 2011;15(10):2779–2811. doi:10.1089/ars.2010.3697

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.