Deze noten zijn absoluut ongelooflijk voor je gezondheid!

Noten krijgen soms een slechte naam, maar zowel noten als zaden zijn bijzonder goed voor je gezondheid. De voorwaarde is dat je ze met mate eet. Lees in dit artikel hoe deze voedingsmiddelen je gezondheid kunnen verbeteren.
Deze noten zijn absoluut ongelooflijk voor je gezondheid!

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

We weten allemaal dat noten en gedroogde vruchten magisch werken voor de gezondheid en de schoonheid. Ze zijn de kleinste verpakking met de meeste voedingsstoffen.

Ze bevatten ook plantaardig vet, dat bijzonder gezond is. In dit artikel vertellen we je wat elke notensoort te bieden heeft. Bovendien tonen we welke noten je het beste kunt eten om een specifiek gezondheidsprobleem aan te pakken.

Noten en zaden, de volledige verpakking

Noten en gedroogd fruit

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft noten op de lijst van voedingsmiddelen gezet die aanbevolen worden voor een gezond dieet. Ondanks dit advies eten we ze gewoonlijk niet in de juiste hoeveelheid of op de juiste manier. We slagen er dan ook niet in om van al hun voordelen te genieten.

Het probleem is dus niet dat we er niet genoeg eten… maar dat we het op de verkeerde manier doen. We houden ervan om ze geroosterd, gezouten of bedekt met suiker als dessert te eten.

Noten zijn gezond als (en alleen als) ze rauw gegeten worden. Je kan ze combineren met andere gezonde voeding zoals salades of gestoomde groenten. Volgens de Heart Foundation is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ongeveer vijftig gram.

Deze kleine juweeltjes zijn geweldig om allerlei soorten gezondheidsproblemen aan te pakken. Ze vervullen ook veel van je basisbehoeften. Op zichzelf verrichten ze geen wonderen, maar ze kunnen inderdaad bij verschillende behandelingen helpen.

Lees ook dit artikel:
7 redenen om vaker noten te eten

Zeg me wat er scheelt en ik noem je de juiste noten of zaden

Voor elk gezondheidsprobleem bestaat er minstens één soort noten of zaden die jou kan helpen. We geven je een overzicht van de meest belangrijke.

Hoge cholesterol: amandelen, hazelnoten en walnoten

Deze drie notensoorten bevatten allemaal enkelvoudig verzadigde vetten die de gezondheid van het hart en de bloedvaten verbeteren. Ze reinigen ook het bloed door het vet en de cholesterol te verwijderen.

Eet zestig gram van een mengeling van amandelen, walnoten en hazelnoten. Dit doet de slechte cholesterol (LDL) met bijna tachtig procent dalen.

Met deze noten kan je ook hartziekten voorkomen. Bovendien houden ze je bloeddruk in evenwicht. Men is tot de ontdekking gekomen dat vooral hazelnoten de hoeveelheid homocysteïne verlagen. Dit aminozuur kan de wand van de slagaders beschadigen.

Bovendien bevatten amandelen flavonoïden die je immuunsysteem ondersteunen.

Constipatie: macadamianoten, walnoten en pistachenoten

Mandje met noten

Kan je niet naar het toilet gaan? Dan raden we je aan om gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen te eten. Die bevatten een grote hoeveelheid vezels.

Deze remedies, die je waarschijnlijk van je oma overgenomen hebt, zijn niet je enige optie. Meerdere onderzoeken tonen aan dat pistachenoten 10 procent van deze voedingsstof verschaffen. Walnoten voorzien je van 6,5 procent vezel en macadamianoten van 5 procent.

Deze voedingsmiddelen kunnen ook het risico op darmkanker verminderen. Een handvol van een van deze notensoorten is perfect om constipatie aan te pakken.

Gewichtsproblemen: amandelen, hazelnoten en walnoten

Dit is dezelfde combinatie als die om een hoge cholesterol aan te pakken. Sommige mensen geloven dat noten niet goed zijn voor zwaarlijvige mensen, maar dat is niet waar. Eet ze in redelijke porties en ze zullen je helpen om af te slanken.

Mensen die regelmatig amandelen, hazelnoten en walnoten eten, neigen minder naar overgewicht en zwaarlijvigheid. De voornaamste reden is dat noten erg vullen.

Eet 1/4 kop noten. Dat geeft je voldoende calorieën om je honger voor meerdere uren te stillen. Bovendien bevatten ze gezonde plantaardige oliën van een hoge kwaliteit.

Diabetes: amandelen, cashewnoten, pijnboompitten en pistachenoten

Noten in hartvormige schaal

Deze noten bevatten een grote hoeveelheid mineralen (waaronder ijzer, calcium en magnesium). Wat betreft één element, magnesium, stellen we deze hoeveelheid vast: cashewnoten bevatten 292 milligram magnesium per honderd gram, amandelen 270 milligram en pijnboompitten 251 milligram.

Het is bewezen dat magnesium goed is bij insulineresistentie. Het helpt dus om diabetes te voorkomen of om ervoor te zorgen dat het niet erger wordt.

Wat betreft kalium bevatten pistachenoten een erg grote hoeveelheid. Wanneer je lichaam te weinig kalium bevat, dan loop je het risico op diabetes.

Degeneratieve gezondheidsproblemen: amandelen en hazelnoten

Dementie en Alzheimer zijn twee van de meest voorkomende degeneratieve ziekten. Noten in het algemeen, maar vooral amandelen en hazelnoten, kunnen het risico verminderen op het ontwikkelen van deze aandoeningen.

De reden is dat ze veel vitamine E bevatten. Na een tijdje zal dit bestanddeel de cognitieve aftakeling afremmen.

Periodes met pijn: pistachenoten

Houten lepel met noten

Heb je veel last van het premenstrueel syndroom? Ervaar je af en toe enorm veel pijn? Of raak je heel vlug geïrriteerd? Dan zijn pistachenoten dé noten voor jou.

Ze bevatten redelijk wat vitamine B6. Meerdere studies tonen aan dat vitamine B6 helpt bij de neerslachtigheid die voorafgaat aan je menstruatie. Ze helpen ook om je eetlust te onderdrukken en om te vermijden dat je emotioneel gaat eten (een ander typisch probleem bij menstruatie).

Pistachenoten bevatten per honderd gram 1,7 milligram vitamine B6.

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom je elke dag van pistachenoten moet genieten

Vermoeidheid: amandelen

Wil je beter presteren op het werk of in de sport? Heb je het gevoel alsof je overal in slaap kan vallen? Of is het moeilijk om dingen aan te pakken? Dan kunnen amandelen helpen.

Eet elke dag 75 gram amandelen om je reserve aan koolhydraten onder controle te houden. Het zorgt ook voor  een goed transport van zuurstof en een goede werking van je metabolisme. Bovendien bevatten amandelen antioxidanten.

Verlies van calcium in de botten: amandelen en pijnboompitten

Schalen met noten

Noten zijn een goede bron van calcium en worden aanbevolen aan veganisten of aan mensen die geen zuivelproducten eten omdat ze lactose-intolerant zijn. Amandelen zijn een van de soorten noten die het meeste calcium bevatten (269 milligram per 100 gram).

Pijnboompitten bevatten op hun beurt een aanzienlijke hoeveelheid zink (6,45 milligram per 100 gram). Dit mineraal stimuleert de botgroei en maakt de botten sterker. Eet dagelijks een handvol noten en zie hoe je botten sterker worden! Ze zijn een ideaal hulpmiddel voor oudere mensen en ook voor vrouwen na de menopauze. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Coates AM., Hill AM., Tan SY., Nuts and cardiovascular disease prevention. Curr Atheroscler Rep, 2018.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Wyatt KM., Dimmock PW., O’Brien PM., Efficacy of vitamin b6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ, 1999.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.