Waarom je elke dag van pistachenoten moet genieten

Wist je dat het eten van pistachenoten elke dag zorgt voor een betere gezondheid en dat ze vele ziektes zoals diabetes en een verhoogde bloeddruk kunnen voorkomen?
Waarom je elke dag van pistachenoten moet genieten
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pistachenoten zijn niet alleen een heerlijk soort noot, ze zijn ook een bron van veel gezonde eigenschappen. Dit is natuurlijk allemaal te danken aan de complete voedingswaarden van pistachenoten. Ze bieden ons zoveel voordelen dat ze bijna alle functies in ons lichaam dekken.

Dus ontdek vandaag de vele redenen waarom je elke dag pistachenoten zou moeten eten in dit artikel.

Pistachenoten

Alle noten zijn zeer gezond en voedzaam. Maar pistachenoten vallen in het bijzonder op. Dat komt door hun complete voedingswaarden en de grote voordelen die ze bieden voor ons lichaam.

Ze zijn een van de noten met de meeste vezels en vetten. Ze zijn ook rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en essentiële vetzuren.

Deze noot komt uit het oosten en wordt daar al duizenden jaren gegeten. Iran is momenteel het land die de meeste pistachenoten produceert.

De gezonde eigenschappen van pistachenoten

In dit artikel zullen we de belangrijkste gezondheidskenmerken van deze heerlijke noot uitlichten.

Ze zijn vochtafdrijvend

Pistachenoten

Dankzij het hoge kaliumgehalte die deze noot bevat, bevorderen ze de eliminatie van vloeistoffen.

Dit helpt ons bij het afvallen, maar ook om de zwellingen in ons lichaam te verminderen. We hebben al heel snel de neiging om hier last van te hebben, vooral in je buik en benen. Ze zijn ook effectief in gevallen van oedeem.

Ze bevorderen de gezondheid van het cardiovasculaire systeem

Pistachenoten zijn een uitstekende remedie voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Dankzij hun hoge gehalte aan fytosterolen, arginine, resveratrol en luteïne heeft deze noot een aantal goede eigenschappen, zoals:

  • Verminderen van hoge bloeddruk
  • Verminderen van het cholesterol
  • Verzorgen van de spieren van het hart
  • Voorkomen van aderverkalking.

Ze brengen het zenuwstelsel in balans

Pistachenoten onderscheiden zich door hun hoge gehalte aan magnesium. Dit is een mineraal dat het zenuwstelsel voedt en het daarmee dus in evenwicht houdt.

Op deze manier kunnen we aandoeningen zoals angst, nervositeit, depressie, stress en slapeloosheid voorkomen.

Pistachenoten zijn antioxidanten

Deze noot bevat veel antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, selenium en resveratrol.

Deze voedingsstoffen beschermen ons tegen de aanvallen die veroorzaakt worden door vrije radicalen. Ze beschermen ons zowel op celniveau als uitwendig. Op deze manier voorkomen we vroegtijdige veroudering.

Ze maken je slanker

Hoe kan een noot, rijk aan vet en calorieën, ons helpen om af te vallen? Als we ze met mate eten zijn noten zeer voedzaam voedsel, rijk aan vezels en oplosbare vetten.

Het gevolg hiervan is dat wanneer we ze eten we ons snel verzadigd voelen. We versnellen de stofwisseling en verminderen de behoefte van het eten van schadelijke vetten.

Ze hebben eigenschappen die diabetes tegengaan

Onder de vele geneeskrachten van pistachenoten onderscheiden zij zich vooral als de beste noot om diabetes type 2 te voorkomen. Dat is te danken aan hun hoge gehalte aan bètacarotenen, procyanidinen en vezels.

Dit komt omdat het regelmatig eten van pistachenoten de suikerniveaus in het bloed verlaagt. Bovendien verminderen deze noten de weerstand tegen insuline.

Ze zorgen voor de gezondheid van je gezichtsvermogen

Gezichtsvermogen

Het gehalte luteïne, riboflavine en zeaxanthine maken van pistachenoten een uitstekend middel om gezichtsproblemen te voorkomen en te verbeteren.

Het zijn laxeermiddelen

Pistachenoten zijn zeer rijk aan vezels. Dat is een voedingsstof die de darmfunctie bevordert en reguleert. Op deze manier kunnen pistachenoten samen met een dieet rijk aan fruit en groenten constipatie verhelpen.

Ze werken als een afrodisiacum

Dit superfood kan ons ook helpen om ons seksleven te verbeteren. Dankzij hun hoge gehalte aan gezonde vetten, antioxidanten, sterolen en andere voedingsstoffen verhogen pistachenoten het libido. Bovendien verbeteren ze het functioneren van de geslachtsorganen.

Ze zijn anti-carcinogeen

De antioxidanten in pistachenoten zoals vitamine E en resveratrol helpen ons ook om bepaalde soorten kanker te voorkomen. Denk hierbij aan ziektes zoals bijvoorbeeld longkanker.

Ze voorkomen neurodegeneratieve problemen

Neurodegeneratieve ziekten

Het eten van pistachenoten is een natuurlijke en lekkere manier om neurodegeneratieve ziekten te voorkomen, zoals Parkinson en Alzheimer. Dit komt omdat ze voornamelijk doordat ze de krachtige antioxidant resveratrol bevatten.

Ze voorkomen bloedarmoede

Pistachenoten zijn een voedingsmiddel dat rijk is aan ijzer. IJzer is een mineraal dat we dagelijks moeten eten om anemie te voorkomen.

We raden echter aan om een ​​gevarieerd dieet te volgen. Daarnaast is het belangrijk om ook vitamine C (citrusvruchten, paprika’s, enz.) te eten om de opname van ijzer te verbeteren.

Hoeveel zouden we per dag moeten eten?

Noten maken deel uit van een gezond, uitgebalanceerd dieet. We moeten ze echter met mate eten omdat ze zeer voedzaam zijn.

Over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​handvol noten per dag te eten. In het geval van pistachenoten wordt er echter aangeraden om ongeveer 50 noten per dag te eten. Dit komt overeen met circa 30 gram, exclusief de doppen.

Daarnaast moeten we er ook rekening mee houden dat we het beste van pistachenoten zonder zout kunnen genieten. Dit is om overtollig natrium in het lichaam te voorkomen. Dat zou namelijk een aantal voordelen van pistachenoten teniet doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dreher, M. L. (2012). Pistachio nuts: Composition and potential health benefits. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00467.x
  • Mohammadifard, N., Salehi-Abargouei, A., Salas-Salvadó, J., Guasch-Ferré, M., Humphries, K., & Sarrafzadegan, N. (2015). The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.091595
  • Kay, C. D., Gebauer, S. K., West, S. G., & Kris-Etherton, P. M. (2010). Pistachios Increase Serum Antioxidants and Lower Serum Oxidized-LDL in Hypercholesterolemic Adults. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.109.117366

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.