5 heerlijke veganistische smoothies, rijk aan eiwit en vezels

Deze heerlijke veganistische smoothies bevatten geen lactose. Maar als je moeite hebt om ze te drinken, kun je er yoghurt aan toevoegen om ze een romigere textuur te geven.
5 heerlijke veganistische smoothies, rijk aan eiwit en vezels
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 januari, 2021

Om voldoende plantaardige eiwitten en vezels binnen te krijgen, kun je heerlijke en gezonde veganistische smoothies drinken. Als ingrediënten kunt je fruit, noten en zaden en plantaardige dranken gebruiken.

In dit artikel geven we je 5 ideeën om heerlijke veganistische smoothies te maken. Deze geven je veel energie zonder dat het noodzakelijk is om dierlijke producten te gebruiken of om gebruik te maken van supplementen.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor je gezondheid. Ze houden bijvoorbeeld je spieren gezond en helpen je om sneller gewicht te verliezen.

We zijn er aan gewend geraakt om steeds dezelfde boodschap te horen: om voldoende eiwitten binnen te krijgen, moet je dierlijke producten eten. Dat betekent het eten van vlees, vis, eieren en melkproducten. Het is waar dat deze producten een hoger gehalte aan eiwitten hebben, maar je lichaam is veel beter in staat om plantaardige producten te verteren.

Je kunt voldoende eiwitten vinden in noten, ontbijtgranen, zaden en zelfs in sommige vruchten.

Supervoedzame veganistische smoothies

Voedzame veganistische smoothie

We zullen je vandaag kennis laten maken met 5 verschillende smoothies. Ze zijn allemaal zeer smakelijk en zeer voedzaam. De smoothies zorgen ervoor dat je een goede hoeveelheid vitamines, mineralen, plantaardige eiwitten en essentiële vetzuren binnen krijgt.

Ze bevatten geen van allen lactose, omdat ze niet van melkproducten zijn gemaakt. Daarnaast bevatten ze geen ingrediënten van dierlijke oorsprong.

Ze zijn zelfs glutenvrij! Daarom zijn deze veganistische smoothies voor iedereen geschikt.

Voor het ontbijt

Het beste moment om deze smoothies te drinken, is ’s morgen voor het ontbijt. Er zijn mensen die lichamelijk en geestelijk veeleisend werk verrichten gedurende de dag. Deze mensen kunnen de smoothies ook in plaats van de maaltijd nemen of als snack tussendoor.

Laten we zonder verder te dralen de smoothies gaan bekijken!

1. Smoothie met avocado met zonnebloempitten

Avocado is een van de gezondste en meest complete voedingsmiddelen die er bestaat. Het wordt tot de fruitsoorten gerekend. Dit ondanks dat avocado’s ook gezonde vetten en eiwitten bevatten. Bovendien zorgen avocado’s voor romigheid, wat ze uitermate geschikt maakt voor ieder vloeibaar recept.

Daarnaast zijn zonnebloempitten zeer gezond voor atleten, zwangere vrouwen en voor het versterken van je immuunsysteem. 

Zonnebloempitten moeten wel rauw gegeten worden. Je moet ze dus niet roosteren en bakken. Op die manier behouden ze al hun voedingsstoffen.

We raden aan om:

  • Eerst laat je de pitten een paar uur in water weken.
  • Daarna kun je ze samen met de avocado in de blender fijnmalen. Je moet hier een beetje water toevoegen om te zorgen dat de smoothie niet te dik is.
  • Als je dat wilt, kun je een klein beetje stevia toevoegen om de smoothie iets zoeter te maken.

2. Smoothie met kokosmelk, chiazaden en bananen

Smoothie met banaan, chiazaad en ananas

Kokosnoten worden net als avocado’s het meest aangeraden als bron van eiwitten en gezonde vetten. Je kunt zowel het kokoswater, de olie en de melk gebruiken. Alle drie zijn het gezonde producten. Bovendien hebben ze een heerlijke smaak. Je kunt thuis kokosmelk maken of je kunt het kant en klaar kopen.

Chiazaden

De chiazaden moeten een nacht weken in water. Deze zaden zijn rijk aan eiwitten. Ook zijn ze een goede remedie om je darmen te reinigen en constipatie te bestrijden.

Tot slot zijn bananen een goede bron van natuurlijke mineralen, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast voegen ze ook nog een goede hoeveelheid zoetheid aan je smoothie toe.

3. Smoothie met perzik en hennepzaad

Perzik is een fruitsoort die zeer rijk is aan eiwitten. Daarnaast past de smaak uitstekend in een smoothie. Dit is omdat ze heerlijk zoet zijn, met een zuur randje. Perziken hebben verjongende eigenschappen en helpen bij de spijsvertering.

Hennepzaden  zijn op het moment een trend onder mensen die goed voor zichzelf zorgen en op zoek zijn naar betere bronnen van plantaardige eiwitten.

Voeg een klein beetje water of vruchtensap toe aan deze smoothie om de gewenste dikte te krijgen.

4. Smoothie met papaja en pompoen

Papajasmoothie

Papaja is een heerlijke vrucht. Allereerst is het zeer gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast bevat het een goede hoeveelheid eiwitten en heel veel vezels.

Pompoenzaden zijn niet alleen maar heel voedzaam. Ze zijn ook een goede remedie bij problemen aan de prostaat. Bovendien helpen deze zaden bij het voorkomen van darmparasieten.

Je kunt wat water of sinaasappelsap toevoegen om een meer vloeibare consistentie te krijgen.

5. Smoothie met amandelmelk en appel

Deze smoothie smaakt eerst en vooral fantastisch. Het is ook heerlijk glad en heeft een romige consistentie. Je maakt hem met amandelmelk. Dit is iets dat je zelf kan maken van amandelen of kant en klaar in de winkel kunt kopen.

Amandelmelk is een van de plantaardige voedingsmiddelen die het meeste eiwitten bevat. Honderd gram amandelmelk levert namelijk wel 19 gram eiwitten op.

Appels zijn een goede combinatie met amandelmelk.

Gezondheidsvoordelen

Daarnaast helpen appels je lichaam om voor je cardiovasculaire systeem te zorgen. Bovendien reguleren ze je spijsvertering en verlagen ze je bloedglucosespiegels.

Als je wel dierlijke producten wilt en kunt eten, kun je aan ieder van deze heerlijke veganistische smoothies wat yoghurt toevoegen.

Uitgelichte afdeling met dank aan © wikiHow.com


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.