Acht voedingsmiddelen die je immuunsysteem versterken

· 5 juli 2017
Om infecties en andere gezondheidsproblemen tegen te gaan, moet je immuunsysteem het hele jaar door voor de volle 100% werkzaam zijn. Maak je immuunsysteem daarom sterker door enkele van de volgende voedingsmiddelen in je dieet op te nemen.

Misschien denk je er alleen in de winter aan om je immuunsysteem een beetje te ondersteunen, maar eigenlijk moet je immuunsysteem het hele jaar door zo sterk mogelijk zijn.

Naast goed slapen en het vermijden van stress, is wat je eet ook erg belangrijk om te voorkomen dat virussen je lichaam binnendringen en zich daar verder ontwikkelen.

Daarom vertellen wij je in dit artikel welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten om je immuunsysteem te versterken en te voorkomen dat je ziek wordt.

Eten en je immuunsysteem

Immuunsysteem

Het voedsel dat je consumeert, heeft goedschiks of kwaadschiks erg veel invloed op je immuunsysteem.

Als je dieet een hoop geraffineerde bloem, vet en suiker bevat, dan is de kans groot dat je immuunsysteem enigszins verzwakt is, waardoor je lichaam vatbaarder is voor virussen en bacteriën. Als je daarentegen voldoende gezonde dingen eet, zoals fruit en groenten dat op dat moment in seizoen is, dan zal je lichaam zichzelf voortdurend herstellen om micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken tegen te gaan.

Het eten van minder vet is niet alleen goed om je gewicht op peil te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat je immuunsysteem beter functioneert.

Lees ook: 5 symptomen van een verzakt immuunsysteem

Wat kan ik het beste eten om mijn immuunsysteem te versterken?

Het is om veel meer redenen verstandig om gezond te eten, maar vooral ook om je lichaam beter bestand te maken tegen ziekte.

Een uitgebalanceerd dieet voorziet je lichaam van de vitamines en mineralen die het nodig heeft om cellulaire veroudering en vrije radicalen tegen te gaan. Daarom zou je jezelf aan het begin van elk seizoen voor moeten bereiden en de nodige maatregelen moeten treffen om je afweer sterker te maken, zodat je niet ziek zal worden.

De voedingsmiddelen die absoluut deel uit zouden moeten maken van je dieet om verkoudheid, griep, een zere keel etc. te voorkomen, zijn:

1. Koninginnegelei

In de bijenkorf wordt koninginnegelei alleen gegeten door de koningin, vandaar ook de naam. Koninginnegelei bevat een hoop vitamines, met name vitamine A, B, C en E. Maar het bevat ook koper, ijzer en fosfor. En alsof dat nog niet genoeg was, voorziet het je lichaam ook van selenium, onverzadigde vetzuren en calcium.

Koninginnegelei kan helpen om infecties te voorkomen en is vooral aanbevolen voor kinderen en ouderen.

Neem elke ochtend op een lege maag een eetlepel koninginnegelei in, zonder daarnaast iets te eten.

2. Gember

Wellicht heeft je oma weleens tegen je gezegd dat gemberthee kan helpen om de symptomen van griep of een verstopte neus tegen te gaan. En in dit geval had je oma het helemaal juist!

Gember wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is erg goed voor je. Daarom wordt deze wortel ook al eeuwenlang gebruikt binnen de natuurlijke geneeskunde.

Gember kan dankzij de antioxidanten die het bevat helpen om infecties tegen te gaan en je cellulaire gezondheid te verbeteren.

Om van de voordelen die deze wortelsoort biedt, te profiteren, kun je een beetje gember over je eten heen raspen of het gebruiken om er een thee van te maken.

Ingrediënten

  • 1 kop water (250 ml)
  • ½ theelepel geraspte gember (2 gram)
  • 1 eetlepel honing (25 gram)

Bereiding

  • Breng het water aan de kook en voeg dan de gember eraan toe.
  • Laat de gember vijf minuten koken, haal de pan dan van het vuur en doe de deksel erop.
  • Giet het water door de zeef en vang het op in een kopje. Voeg een eetlepel honing toe om de thee zoeter te maken. Drink deze thee het liefst zo heet mogelijk.

Misschien ook interessant: Afvallen met gemberthee

3. Propolis

Ook dit is weer een element waar bijen dagelijks gebruik van maken (in dit geval wordt propolis gebruikt om de bijenkorf mee te bedekken).

Propolis is een voedingsmiddel dat boordevol aminozuren, vitamines, etherische oliën en bioflavonoïden zit. Dit houdt allemaal in dat dit een geweldig middel is om virussen en bacteriën op afstand te houden.

Propolis is vooral aanbevolen in het geval van steeds terugkerende problemen met de luchtwegen of wanneer je immuunsysteem om de een of andere reden achteruitgaat (misschien vanwege een familieprobleem, te veel stress, depressie etc.) en je kwetsbaarder bent voor ziekte.

4. Kippensoep

Kippensoep

Ook dit is weer zo’n middeltje waar je oma je vroeger toen je nog klein was en griep had waarschijnlijk mee verzorgde.

Hete kippenbouillon of soep kan helpen om een verstopte neus te verminderen en ons lichaam te kalmeren wanneer we verkouden zijn.

Aangezien kippensoep ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt, zorgt het ervoor dat slijm wordt opgebroken. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft.

Lees ook: 4 soepen tegen verkoudheid

5. Yoghurt

Yoghurt bevat verschillende soorten ‘gunstige bacteriën’ die in staat zijn om de darmflora te reguleren en tegelijkertijd je immuunsysteem te beschermen.

Naast yoghurt raden wij ook aan om kefir en andere gefermenteerde voedingsmiddelen te eten. De probiotica die deze voedingsmiddelen bevatten, kunnen je lichaam helpen om virussen en bacteriën beter te bestrijden.

6. Groene thee

Groene thee is vooral erg populair in Azië en voorziet je lichaam van een hoop krachtige antioxidanten, die ook wel polyfenolen worden genoemd. Polyfenolen zijn in staat om je immuunsysteem een flinke boost te geven.

De catechines die deze thee bevat, kunnen daarnaast helpen om het griepvirus te bestrijden. Om de krachten van groene thee te versterken raden wij aan om er een beetje honing aan toe te voegen.

7. Knoflook

Knoflook

Eén knoflookteen per dag houdt de dokter weg! Heb je dit ooit wel eens gehoord?

Naast de kenmerkende sterke smaak en geur, bevat knoflook gelukkig ook zwavelachtige bestanddelen als allicine, die je immuunsysteem kunnen versterken.

Je kunt knoflook gebruiken in allerlei recepten en zo profiteren van al het goede dat dit bolgewas te bieden heeft om griep, verkoudheid en een zere keel tegen te gaan.

Lees ook: Hoe je knoflookhoning maakt om verkoudheden te bestrijden

8. Spinazie

Van spinazie wordt je net zo sterk als Popeye; niet alleen je spieren, maar ook je immuunsysteem.

Spinazie is een super food die je op een hoop verschillende manieren kunt consumeren: in quiches, smoothies, salades…

Deze heerlijke bladgroente is een geweldige bron van vitamine C en foliumzuur, waardoor het ook zo geweldig is om je immuunsysteem te versterken en lichaamscellen te herstellen.

Maar er is nog meer: spinazie zorgt er ook voor dat je lichaam gehydrateerd blijft en je over het algemeen meer energie hebt.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com