Acht voedingsmiddelen die mogelijk je immuunsysteem versterken

10 december 2018
Om infecties en andere gezondheidsproblemen tegen te gaan, moet je immuunsysteem het hele jaar door voor de volle 100% werkzaam zijn. Maak je immuunsysteem daarom sterker door enkele van de volgende voedingsmiddelen in je dieet op te nemen.

Misschien denk je er alleen in de winter aan om je immuunsysteem een beetje te ondersteunen. Eigenlijk moet je immuunsysteem versterken iets zijn dat je het hele jaar door doet.

Naast goed slapen en het vermijden van stress, is wat je eet ook erg belangrijk om te voorkomen dat virussen je lichaam binnendringen en zich daar verder ontwikkelen.

Daarom vertellen wij je in dit artikel welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten om je immuunsysteem te versterken en te voorkomen dat je ziek wordt.

Onthoud dat je dokter je altijd het beste advies kan geven. Je mag dus nooit zomaar afhangen van informatie die je online vindt.

Eten en je immuunsysteem

Immuunsysteem

Het voedsel dat je consumeert heeft goedschiks of kwaadschiks erg veel invloed op je immuunsysteem.

Als je dieet een hoop geraffineerd bloem, vet en suiker bevat, dan is de kans groot dat je immuunsysteem enigszins verzwakt is, waardoor je lichaam vatbaarder is voor virussen en bacteriën.

Als je daarentegen voldoende gezonde dingen eet, zoals fruit en groenten dat op dat moment in seizoen is, dan zal je lichaam zichzelf misschien voortdurend herstellen om micro-organismen die ziekte kunnen veroorzaken tegen te gaan.

Lees ook:
5 symptomen van een verzakt immuunsysteem

Wat kan ik het beste eten om mijn immuunsysteem te versterken?

Het is om veel meer redenen verstandig om gezond te eten, maar vooral ook om je lichaam beter bestand te maken tegen ziekten.

Een uitgebalanceerd dieet voorziet je lichaam van de vitamines en mineralen die het nodig heeft om cellulaire veroudering en vrije radicalen tegen te gaan. 

Daarom zou je jezelf aan het begin van elk seizoen voor moeten bereiden en de nodige maatregelen moeten treffen om je afweer sterker te maken, zodat je minder snel ziek zal worden.

1. Gember

Wellicht heeft je oma weleens tegen je gezegd dat gemberthee kan helpen om de symptomen van griep of een verstopte neus tegen te gaan. En in dit geval had je oma het helemaal juist!

Gember wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en is naar het schijnt erg goed voor je. Daarom wordt deze wortel ook al eeuwenlang gebruikt binnen de natuurlijke geneeskunde.

Gember kan dankzij de antioxidanten die het bevat helpen om infecties tegen te gaan en je cellulaire gezondheid te verbeteren.

Om van de voordelen die deze wortelsoort biedt, te profiteren, kun je een beetje gember over je eten heen raspen of het gebruiken om er een thee van te maken.

Ingrediënten

 • 1 kop water (250 ml)
 • ½ theelepel geraspte gember (2 gram)
 • 1 eetlepel honing (25 gram)

Bereiding

 • Breng het water aan de kook en voeg dan de gember eraan toe.
 • Laat de gember vijf minuten koken, haal de pan dan van het vuur en doe de deksel erop.
 • Giet het water door de zeef en vang het op in een kopje. Voeg een eetlepel honing toe om de thee zoeter te maken. Drink deze thee het liefst zo heet mogelijk.

2. Kippensoep

Kippensoep

Ook dit is weer zo’n middeltje waar je oma je vroeger toen je nog klein was en griep had waarschijnlijk mee verzorgde.

Hete kippenbouillon of soep kan helpen om een verstopte neus te verminderen.

Aangezien kippensoep ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur stijgt, zorgt het ervoor dat slijm wordt opgebroken. Bovendien zorgt het ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft.

3. Knoflook

Knoflook

Naast de kenmerkende sterke smaak en geur, bevat knoflook gelukkig ook zwavelachtige bestanddelen als allicine. Die zouden je immuunsysteem kunnen versterken.

Je kunt knoflook gebruiken in allerlei recepten. Zo kun je profiteren van al het goede dat dit bolgewas te bieden heeft om griep, verkoudheid en een zere keel tegen te gaan.

Lees ook:
Hoe je knoflookhoning maakt om verkoudheden te bestrijden

4. Yoghurt

Yoghurt bevat verschillende soorten ‘gunstige bacteriën.’ Die zijn in staat om de darmflora te reguleren en tegelijkertijd je immuunsysteem te beschermen.

Naast yoghurt raden wij ook aan om kefir en andere gefermenteerde voedingsmiddelen te eten. De probiotica die deze voedingsmiddelen bevatten kunnen je lichaam helpen om virussen en bacteriën beter te bestrijden.

Uitgelichte afbeelding met dank aan wikiHow.com.

 • Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna journal of phytomedicine4(1), 1-14.
 • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine4(Suppl 1), S36-42.
 • Meydani, S., & Ha, W.K. (2000, April). Immunologic effects of yogurt. American Journal of Clinical Nutrition, 71(4), 861-872
  ajcn.nutrition.org/content/71/4/861.full
 • Rennard, B. O., Ertl, R. F., Gossman, G. L., Robbins, R. A., & Rennard, S. I. (2000). Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. https://doi.org/10.1378/chest.118.4.1150