4 soorten soep tegen verkoudheid

Soep is niet alleen een warme troost, maar als je de juiste ingrediënten gebruikt, kan soep ook helpen vermoeidheid te verminderen en overtollig slijm in de luchtwegen op te laten drogen. Kies voor de soep die het beste aansluit op hoe je je voelt.
4 soorten soep tegen verkoudheid

Laatste update: 30 oktober, 2018

Wie hunkert er nu niet naar een lekkere warme kop soep als hij ziek, grieperig of verkouden is? Soep kan in deze gevallen op zowel een warme als een koude dag de beste keuze zijn. Als je de juiste ingrediënten weet te kiezen, kan soep namelijk de ultieme bron van vitamines en mineralen zijn die het lichaam nodig heeft om zich weer beter te voelen.

In dit artikel delen we een aantal recepten met je zodat je zelf heerlijke en gezonde soepen kunt maken die verkoudheid en de daarbij veelvoorkomende symptomen als koorts, overtollig slijm, vermoeidheid, zwakte etc. tegengaan.

Uiensoep

Uiensoep is een echte klassieker. Het wordt vaak geserveerd in restaurants, maar wij gaan een manier met je delen om zelf een uiensoep te maken die licht verteerbaar is en overtollig slijm en een teveel aan gifstoffen uit het lichaam zal verwijderen.  

  • Roerbak een ui in wat plantaardige olie en voeg een snufje zout toe. Doe dan de deksel op de pan zodat het vocht uit de uien kan trekken.
  • Mix de soep een beetje om deze wat romiger te maken.
  • Eet het terwijl deze nog warm is.
  • Je kunt zelfs een snufje cayennepeper toevoegen. In kleine hoeveelheden zal dit het lichaam namelijk verwarmen en overtollig slijm opbreken en afvoeren.
  • Wanneer je last hebt van een loopneus kun je ook proberen om een halve ui op je nachtkastje naast je bed te leggen terwijl je slaapt. Als het goed is zul je de volgende ochtend een groot verschil merken.

Lees ook dit artikel over uiensoep:
Uiensoep voor je nieren

Uiensoep tegen verkoudheid

Soep met knoflook, gierst en algen

Deze soep is heerlijk van smaak en heeft een sterke geneeskrachtige werking.

Knoflook is een natuurlijk antibioticum, dat het lichamelijke afweersysteem sterker maakt. 

Gierst is het enige graan dat de natuurlijke zuurgraad in het lichaam neutraliseert. Deze graan is licht verteerbaar en gaat het verzurende effect waar het lichaam bij ziekte vaak last van heeft tegen.

Algen bevatten enkele mineralen, die de vermoeidheid en zwakheid die vaak gepaard gaat met een verkoudheid kunnen verminderen. Enkele soorten algen waar je uit kunt kiezen zijn: nori, wakame en zeespaghetti.

Roerbak drie knoflooktenen in wat plantaardige olie en voeg hier twee koppen groentebouillon, twee eetlepels gierst en de algen naar keuze aan toe. Laat dit 45 minuten doorkoken.

Soep met bleekselderij, wortel en gember

Deze drie ingrediënten kunnen stuk voor stuk koorts laten zakken en gifstoffen uit het lichaam verwijderen. Ook is de soep fijn om het lichaam te verwarmen wanneer je last hebt van koude rillingen.

  • Snijd de bleekselderij en de wortel in kleine stukjes en kook ze in anderhalve kop water met een snufje zout.
  • Voeg dan twee schijfjes verse gember of een halve theelepel gemalen gember toe.
  • Dit is een lichte soep waar je gedurende de dag van kunt drinken. Als je de soep wat rijker gevuld wilt maken, kun je wat volkorenrijst of havermoutvlokken toevoegen.
Wortelsoep tegen verkoudheid

Soep met ei en tijm

Dit is een oude remedie en een traditioneel Catalaans recept. In Catalonië wordt de soep geserveerd met rundvleesstoofpot, brood en kaas.

In dit recept zullen we niet al die ingrediënten gebruiken, omdat het de bedoeling is dat de soep licht verteerbaar is.  

Tijm is geweldig, omdat het zowel een geneeskrachtig kruid is als een heerlijke smaaktoevoeging aan elk gerecht. Wanneer je verkouden bent kan tijm helpen het lichamelijke afweersysteem te versterken, bacteriën te bestrijden en hoest te verzachten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Argente, H. A., y Álvarez, M. E. (2005). Semiología médica: Fisiopatología, semiotecnia y propedeútica. Enseñanza basada en el paciente. Madrid: Médica Panamericana.
  • Canning, B. J.; Chang, A. B.; Bolser, D. C.; Smith, J. A.; Mazzone, S. B., and McGarvey, L. (2014). “Anatomy and Neurophysiology of Cough”, American College of Chest Physicians, 146 (6): 1633-1648.
  • Font i Quer, P. (2003). Plantas medicinales. El Dioscórides renovado. Barcelona: Península.
  • Thomas, D. (2002). Seaweeds. London: Natural History Museum.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.