Regelmatig eieren eten is gezond

Wist je dat eieren heel veel gezonde voedingsstoffen bevatten? Ze zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen.
Regelmatig eieren eten is gezond

Laatste update: 31 januari, 2019

Wist je dat het eten van eieren gezond voor je is? Eieren bevatten namelijk heel veel gezonde voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen en zijn bovendien makkelijk te bereiden. In elke keuken, overal ter wereld vind je lekkere recepten voor het eitje op het dagelijkse menu.

Lang werd gedacht dat het eten van een ei meer dan drie maal per week schadelijk was voor de gezondheid, maar dit artikel toont aan wat de voordelen zijn van het regelmatig eieren eten en waarom je ze vaker kan eten dan je dacht.

Wat zit er in het eitje?

Het kleine eitje bevat een ware schat aan voedingsstoffen en krijgt daarom het etiket ‘hoge voedingswaarde’ opgeplakt.

 • Ei is een zeer goede eiwitbron, de meest volwaardige die we ons kunnen wensen, omdat het alle aminozuren bevat die ons lichaam dagelijks nodig heeft.
 • Ze zijn rijk aan vitamine B (B1, B3, B12, foliumzuur en biotine), A, E en D
 • Eieren bevatten mineralen zoals selenium, zink en ijzer, waarvan we vaak te weinig innemen

Deze voedingsstoffen worden voornamelijk in de eierdooier opgeslagen en de eiwitten vooral in het eiwit.

Waarom is een ei goed voor ons?

tortilla
 • Door hun hoge eiwitgehalte en de talrijke andere voedingsstoffen die ze bevatten, zijn ze ideale bouwstoffen voor atleten, zwangere vrouwen en kinderen.
 • Het hoge vitamine B-gehalte zorgt voor evenwicht in het zenuwstelsel, geeft extra energie en scherpt het geheugen aan
 • Vitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen, waardoor het risico op osteoporose en andere aandoeningen van het beenderstelsel vermindert.
 • De andere mineralen en het ijzer die het ei bevat, zijn bovendien een uitstekende remedie tegen bloedarmoede.
 • Veroudering van de cellen wordt tegengegaan door de antioxidatieve werking van selenium en zink.
 • Het eigeel bevat nog een zeer sterke andere antioxidant, namelijk luteïne, dat positief inwerkt op het gezichtsvermogen en preventief ingezet wordt tegen cataract en oogaandoeningen, zoals maculadegeneratie.
 • Je kan hét perfecte hydraterende masker maken door een rauw ei te vermengen met andere ingrediënten zoals olijfolie, amandelolie, haver of biergist. Ideaal voor een droge huid, droog haar en gespleten haarpuntjes.

Hoeveel eieren kunnen we eten?

Lang heeft men gedacht dat het eten van meer dan drie eieren per week heel slecht was voor je gezondheid, omdat het eigeel van een ei overvol zou zitten met ‘slecht’ cholesterol. Inmiddels is het tegendeel al lang bewezen.

Hoge cholesterol- en triglyceridenwaarden worden namelijk vooral veroorzaakt door het consumeren van transvetten in combinatie met andere slechte voedingsgewoonten en ook door langdurige blootstelling aan stress.

Een eitje op het menu kan elke dag, rekening houdend met je persoonlijke gezondheidssituatie en natuurlijk het beste in combinatie met andere gezonde voedingsproducten, zoals groenten. Onthoud ook dat eieren dierlijke eiwitten bevatten en het daarom niet nodig is ze nog te combineren met vlees of vis.

Maak altijd je eigen ei-gerechten. De industrieel bewerkte supermarktproducten en fastfoodproducten bevatten vaak eiwitpoeder of bevatten veel ongezonde vetten. Wissel ook eens een kippenei af met kwarteleitje!

Misschien ook interessant om te lezen:
5 maskers van ei om je huid mooier te maken

Hoe je eitje te bereiden?

gesneden hard gekookte eitjes

Er zijn manieren in overvloed om eieren op een lekkere manier klaar te maken:

 • Een gebakken eitje, bij voorkeur in olijfolie met een beetje zeezout en peterselie.
 • Gekookt ei. Laat het ei altijd minimaal negen minuten koken om besmettingen te voorkomen.
 • Je ei pocheren is de meest gezonde bereidingswijze. Laat water koken, zorg dat het net van de kook af is. Doe er vervolgens een scheutje azijn door en breek het ei. Exact vier minuten later er weer uit halen.
 • Maak een lekker roerei door het ei eerst in de pan te bakken en vervolgens door te roeren met een houten lepel. Heerlijk als je er champignon, garnalen, kaas of knoflook aan toevoegt.
 • Experimenteer met tortilla of Spaanse omelet, door de eieren in de pan te bakken samen met aardappelen, tomaat en groenten naar keuze.

Zoals je ziet heeft het regelmatig eten van een ei vele gezondheidsvoordelen en kan het door de grote variatie in bereidingswijzen makkelijk toegevoegd worden aan ons dagelijks menu. Ook in allerlei sausjes, mayonaise en gebak worden eieren gebruikt.

Geniet dus van het eitje op verschillende wijzen, maar wees tegelijkertijd ook gematigd en bedenk altijd dat overdaad schaadt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.