Natuurlijke behandeling en voorkomen van grijze staar

Grijze staar wordt vaak als ouderdomskwaal bestempeld. Toch is het goed mogelijk dat ook jongere mensen deze aandoening ontwikkelen. Nog belangrijker dan dit is hoe je dit kunt voorkomen en behandelen.
Natuurlijke behandeling en voorkomen van grijze staar

Laatste update: 31 oktober, 2018

Grijze staar is bijna een endemisch probleem van de 21e eeuw door verscheidene oorzaken, waaronder het steeds ouder worden van het toenemend aantal mensen in de huidige wereld.

Ook spelen vele lichamelijke factoren en voedingsfactoren en het overdadig gebruik van apparaten met weerspiegelende schermen een rol. Denk hierbij aan mobiele telefoons, computers, tablets, enzovoorts.

Al deze dingen beïnvloeden het gezichtsvermogen van zowel jongeren als ouderen in negatieve zin.

Wat is grijze staar?

Verlies van primair gezichtsvermogen — wat kenmerkend is voor grijze staar — ontstaat doordat je ooglens ondoorzichtig wordt. Dit betekent dat het vergrootglas dat je in je oog hebt, zijn doorzichtigheid verliest en steeds troebeler wordt.

Dit proces gaat door totdat het uiteindelijk een soort van “gordijn” is. Dit gordijn voorkomt dat beelden bij je netvlies aankomen. Het is alsof de lens van je videocamera opeens vies wordt door de ophoping van vuil. Daardoor kan het geen beelden meer opnemen zonder vlekken.

Grijze staar

 

Grijze staar is een degeneratief en pijnloos proces dat het gezichtsvermogen aantast. Het meest waarneembare teken is het veranderen van de ogen. Dit, omdat staar er uitziet als een “melkachtige sluier” die beetje bij beetje je pupil bedekt.

De pupil verliest vervolgens zijn zwarte kleur en wordt steeds grijzer naarmate je de aandoening vordert. Dit komt doordat eiwitten zich ophopen in de ooglens. Dit creëert een sluier die het licht dat naar je netvlies gaat, belemmert.

 

Grijze staar geïllustreerd

Dit gebeurt geleidelijk, waardoor het het oog uiteindelijk compleet kan bedekken en in extreme gevallen tot blindheid kan leiden. Deze aandoening komt voor bij bijna de helft van de wereldpopulatie boven de 65 jaar.

Medische behandelingen

In extreme gevallen is mogelijk een operatie nodig. Echter, meestal leidt deze behandeling niet tot een verbetering van het gezichtsvermogen.

Als jij staar hebt en hier dermate last van hebt dat het je functioneren belemmert, neem dan contact op met je oogarts om een persoonlijk oordeel te krijgen over mogelijke verbeteringen.

Er zijn ook andere mogelijkheden die je kunt uitproberen voordat je voor een operatie kiest. Met de methodes hieronder kun je de progressie van grijze staar flink verminderen.

In het beste geval zou je het zelfs zelfs stoppen. Als dit echter niet het geval is, moet je uiteraard contact opnemen met je oogarts.

De sleutel van deze methodes ligt in het feit dat drie vierde deel van de ooglens uit water en eiwitten bestaat. De distributie van de eiwitten verstoort bij staarvorming de manier waarop je licht ziet.

We kunnen een aantal behandelingen definiëren en normeringen geven die helpen om deze defecten te corrigeren. Je moet ook onthouden dat de kans op het ontwikkelen van grijze staat groter is bij personen met diabetes en vrouwen.

Dit geldt nog meer als je familieleden met de ziekte hebt. Ook lopen mensen die jarenlang hoge doseringen corticosteroïden (van 2 tot 15 mg per dag) hebben gebruikt en mensen die roken meer risico.

 

 

Dieet voor het behandelen van grijze staar

Je dieet moet rijk zijn aan vitamine A en C

Deze vitaminen zijn belangrijk voor de weefsels en het functioneren van je ogen. Zodoende draagt het bij aan het onderhoud van je ooglens. Om vitamine A binnen te krijgen, moet je “rode” groenten en wortels, fruit (sinaasappels, papaja, enzovoorts) eten.

Ook spinazie raden we aan. Spinazie wordt vaker aanbevolen om de kans op grijze staar te verminderen. Om vitamine C binnen te krijgen, zijn er verschillende aanvullende producten die je kunt gebruiken. Hierbij kun je denken aan spirulina-algen en moringa (bladeren of olie).

Haal dranken met suiker en suiker in het algemeen uit je dieet.

Dit verslapt en tast je zenuwstelsel aan. Om dezelfde reden is het aanbevolen om cafeïne en alcohol te vermijden.

Voeg antioxidanten toe

Je doet er goed aan om natuurlijke bronnen van antioxidanten toe te voegen aan je dieet. Dit zijn sinaasappels, citroenen, grapefruit, aardbeien, blauwe druiven, broccoli, tomaten, olijfoli, en moringa-olie. Antioxidanten vechten tegen vrije radicalen (onstabiele zuurstofmoleculen), die zich ophopen in de ogen en grijze staar veroorzaken.

Denk aan omega 3-vetzuren

Je kunt deze als een supplement innemen. Ook kun je simpelweg meer vis eten (voornamelijk blauwe soorten). Ook bevat lijnzaad, chia en verscheidene oliën omega 3-vetzuren. Volgens verscheidene onderzoeken kun je door één keer per week tonijn te eten het risico van grijze staar met 12% verminderen.

Drink veel water

Drink in ieder geval twee liter per dag. Het is namelijk belangrijk dat het vocht in je ogen niet uitdroogt. Je moet ook erg zout of gekruid voedsel vermijden.

Vergeet je lever niet

Deze is namelijk ook erg belangrijk. Je lever filtert immers je bloed.

Aanbevelingen

Je gedrag en levenswijze zijn erg belangrijk om grijze staar te voorkomen, stoppen of zelfs genezen. Onthoud het volgende:

 • Periodieke oogonderzoeken voor volwassenen zijn aanbevolen. Ga dus elke twee jaar naar de oogarts.
 • Bescherm je ogen tegen UV-stralen. Draag een zonnebril of een pet.
 • Voorkom blootstelling aan UVA-stralen onder de zonnebank. UVB-stralen van de zon zijn veel minder schadelijk.
 • Gebruik een oogmasker tijdens het slapen als je niet in een donkere kamer slaapt. De pijnappelklier produceert melatonine (het hormoon dat je dag-nachtritme reguleert) voor en tijdens het slapen, maar alleen in het donker.
 • Rook niet.
 • Let op je suikerinname en wees diabetes type 2 te slim af.
 • Oefen “oogontspanning.” Doe dit een half uur door naar een plant, een groen blaadje of een groen en rustig veld te kijken. Dit heeft over het algemeen ook een positief effect op je stemming.

Volgens de natuurgeneeskunde wordt grijze staar veroorzaakt door een slecht dieet en aandoeningen die voor spanning in de oogspieren zorgen. Om deze redenen komt grijze staar meer voor bij mensen die veel roken en diabetes hebben (en niet alleen bij ouderen).

Dit alles zorgt voor een slechte verspreiding van bloed en voedingsstoffen door de ooglens. Om grijze staar te voorkomen, is een gezond dieet met veel voedingsstoffen en lichamelijke beweging dus ideaal. Dit bevordert niet alleen je bloedsomloop, maar kan ook spanning van de oogspieren tegengaan.

Populaire geneesmiddelen

 • Honing staat bekend als een bondgenoot om grijze staar te voorkomen. Breng pure honing (ongezuiverd) aan op het oog. Dit heeft een antibacteriële werking en helpt bij het schoonmaken en de voeding.
 • Plaats dagelijks een uur lang een anijsinfusie of rauwe aardappelinfusie op je oogleden.
 • Dagelijks een cayenne-infusie of een ogentroost-infusie helpen bij het vertragen van de ziekte.
 • Gefilterde zeezout oogdruppels. Deze kunnen de ogen in het begin irriteren, maar ze beschadigen ze niet. Je kunt dit gerust dagelijks doen.
 • Een paar druppels citroen verdund in serum of puur water. Het brand mogelijk als je ogen vies zijn of als je conjunctivitis hebt, maar het is erg geneeskrachtig en beschadigt je ogen niet.
 • Wonderolie. Maak je vinger nat en breng het zachtjes aan op de rand van je oog zodat het uit zichzelf doordringt. Moringa-olie werkt ook, maar zal meer branden vanwege de antibacteriële eigenschappen. Breng dit minstens een maand aan. Je kunt ook lijnzaadolie of levertraan aanbrengen, een druppel per nacht.
 • Aloë vera. Breng twee tot drie druppels van de verpulverde gel van deze plant aan.
 • Stukjes koude ui. Plaats deze een half uur in de koelkast en plaats het vervolgens vijf minuten op je oogleden.
 • Kook kamille (25 gram), vlierbes (30 gram), een aardappel, een halve komkommer en lijnzaad (15 gram) in een liter water. Breng dit met kompressen aan op je oog.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lam, D., Rao, S. K., Ratra, V., Liu, Y., Mitchell, P., King, J., Chang, D. F. (2015). Cataract. Nature Reviews Disease Primers. https://doi.org/10.1038/nrdp.2015.14.
 • Mathew, M. C., Ervin, A.-M., Tao, J., & Davis, R. M. (2012). Antioxidant vitamin supplementation for preventing and slowing the progression of age-related cataract. In Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004567.pub2
 • Pollreisz, A., & Schmidt-Erfurth, U. (2010). Diabetic Cataract—Pathogenesis, Epidemiology and Treatment. Journal of Ophthalmology. https://doi.org/10.1155/2010/608751
 • VIT P, JACOB T. (2008). Putative anticatarat propiertes of honeys studied by the actions of flavonoids on a lens culture models. J. Health Sc. 54(2): 196-202.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.