Natuurlijke behandeling en voorkomen van grijze staar

1 juni 2015

Grijze staar is bijna een endemisch probleem van de 21e eeuw door verscheidene oorzaken, waaronder het steeds ouder worden van meer en meer mensen in de huidige wereld, vele lichamelijke factoren en voedingsfactoren en het overdadig gebruik van apparaten met weerspiegelende schermen, zoals mobiele telefoons, computers, tablets etc. Al deze dingen beïnvloeden het gezichtsvermogen van zowel onze jongeren als de ouderen in negatieve zin.

Wat is grijze staar?

Verlies van primair gezichtsvermogen ontstaat doordat je ooglens ondoorzichtig wordt. Dit betekent dat het vergrootglas dat je in je oog hebt zijn doorzichtigheid verliest en steeds meer troebel wordt, totdat het uiteindelijk een soort van “gordijn” is, dat voorkomt dat beelden bij je netvlies aankomen. Het is alsof de lens van je videocamera opeens vies wordt door de ophoping van vuil en daardoor geen beelden meer op kan nemen.

grijze-staar-1

 

Grijze staar is een degeneratief en pijnloos gezichtsvermogenproces. Het meest waarneembare teken is het veranderen van de ogen, omdat het eruit ziet als een “melkachtige sluier” die stukje bij beetje je pupil bedekt. De pupil verliest vervolgens zijn zwarte kleur en wordt steeds grijzer naarmate je ouder wordt.

Dit komt doordat eiwitten ophopen in de ooglens. Dit creëert een sluier die het licht dat naar je netvlies gaat bedekt.

 

grijze-staar-2

Dit gebeurt stukje bij beetje, waarbij het het oog uiteindelijk compleet kan bedekken en in extreme gevallen tot blindheid kan leiden. Deze ziekte komt voor bij bijna de helft van de wereldpopulatie boven de 65 jaar.

Bij de extreme gevallen is mogelijk een operatie nodig. Maar in de meeste gevallen leidt deze behandeling niet tot een verbetering van het gezichtsvermogen. Als dit bij jou nodig is, neem dan contact op met je oogarts om een persoonlijk oordeel te krijgen over mogelijke verbeteringen.

Er zijn ook andere mogelijkheden die je kunt uitproberen voordat je voor een operatie kiest. Met de methodes hieronder kun je de progressie van grijze staar flink verminderen en zelfs stoppen. Maar als dit niet het geval is, dan moet je uiteraard contact opnemen met je oogarts.

De sleutel van deze methodes ligt in het feit dat drie vierde deel van de ooglens uit water en eiwitten bestaat en de distributie van de eiwitten verstoort de manier waarop je licht ziet. We kunnen een aantal behandelingen definiëren en normeringen geven die helpen om deze defecten te corrigeren. Je moet ook onthouden dat het ontwikkelen van grijze staat groter is bij personen met diabetes en vrouwen en nog meer als je familieleden met de ziekte hebt. Er is een grotere kans bij mensen die jarenlang hoge doseringen corticosteroïden (van 2 tot 15 mg per dag) hebben gebruikt en rokers.

oog

Dieet voor het behandelen van grijze staar

 • Je dieet moet rijk zijn aan vitamine A en C, die belangrijk zijn voor weefsels en het functioneren van je ogen en bovendien helpen bij het stoppen van ooglensverval. Om vitamine A binnen te krijgen, moet je “rode” groenten en wortels, fruit (sinaasappels, papaja) etc. eten. Ook spinazie raden we aan. Spinazie is voornamelijk aanbevolen om de kans op grijze staar te verminderen. Om vitamine C binnen te krijgen, zijn er verschillende producten die je kunt gebruiken, zoals spirulina-algen en moringa (bladeren of olie).
 • Haal dranken met suiker en suiker in het algemeen uit je dieet. Dit verslapt en tast je zenuwstelsel aan. Om dezelfde reden is het aanbevolen om cafeïne en alcohol te vermijden.
 • Je doet er goed aan om voedsel dat een natuurlijke bron van antioxidanten is, toe te voegen aan je dieet. Dit zijn sinaasappels, citroenen, grapefruit, aardbeien, blauwe druiven, broccoli, tomaten, olijfoli, en moringa-olie. Antioxidanten vechten tegen vrije radicalen (onstabiele zuurstofmoleculen), die zich ophopen in de ogen en grijze staar veroorzaken.
 • Een dieet rijk aan omega 3-vetzuren. Je kan ze als een supplement innemen of krijgt ze binnen door vis te eten (voornamelijk blauwe) of met lijnzaad, chia of oliën. Volgens verscheidene onderzoeken kun je door één keer per week tonijn te eten het risico van grijze staar met 12% verminderen.
 • Het is belangrijk dat de mucus in je ogen niet uitdroogt. Drink veel water, in ieder geval twee liter per dag. Je moet ook erg zout of gekruid voedsel vermijden.
 • Je lever is gerelateerd aan je gezichtsvermogen. Het is erg belangrijk om die erg gezond te houden.

Aanbevelingen

Je gedrag en levenswijze zijn erg belangrijk om grijze staar te voorkomen, stoppen of zelfs genezen. Onthoud het volgende:

 • Periodieke oogonderzoeken voor volwassenen zijn aanbevolen. Ga elke twee jaar naar de oogarts.
 • Bescherm je ogen tegen UV-stralen. Draag een zonnebril of een pet.
 • Voorkom blootstelling aan UVA-stralen onder de zonnebank. UVB-stralen van de zon zijn veel minder schadelijk.
 • Gebruik een oogmasker tijdens het slapen als je niet in een donkere kamer slaapt. De pijnappelklier produceert melatonine (het hormoon dat helpt bij het vertragen van ouderdom) tijdens het slapen, maar alleen in het donker.
 • Rook niet.
 • Beheers diabetes.
 • Oefen “oogontspanning”. Doe dit een half uur door naar een plant, een groen blaadje of een groen en rustig veld te kijken, terwijl je kalm van binnen bent.

De natuurgeneeskunde zegt dat grijze staar veroorzaakt wordt door een slecht dieet en aandoeningen die voor spanning in de oogspieren zorgen. Om deze redenen komt grijze staar meer voor bij mensen die veel roken en diabetes hebben en niet bij alle ouderen. Dit alles zorgt voor een slechte irrigatie van bloed en voedingsstoffen door de ooglens. Om grijze staar te voorkomen, is een gezond dieet met veel voedingsstoffen en lichamelijke beweging ideaal om spanning van oogspieren tegen te gaan.

Populaire geneesmiddelen

 • Honing staat bekend als een bondgenoot om grijze staar te voorkomen. Breng pure honing (ongezuiverd) aan op het oog. Het is antibiotisch en helpt bij het schoonmaken en de voeding.
 • Plaats dagelijks een uur lang een anijsinfusie of rauwe aardappelinfusie op je oogleden.
 • Dagelijks een cayenne-infusie of een ogentroostinfusie helpen bij het vertragen van de ziekte.
 • Gefilterd zeezout oogdruppels. Deze kunnen de ogen in het begin irriteren, maar ze beschadigen ze niet. Je kan het dagelijks doen.
 • Een paar druppels citroen verdund in serum of puur water. Het brand mogelijk als je ogen vies zijn of als je conjunctivitis hebt, maar het is erg geneeskrachtig en beschadigt je ogen niet.
 • Wonderolie. Maak je vinger nat en breng het zachtjes aan op de rand van je oog, zodat het uit zichzelf doordringt. Moringa-olie werkt ook, maar zal meer branden vanwege de antibiotische eigenschappen. Breng het minstens een maand aan. Je kan ook lijnzaadolie of levertraan aanbrengen, een druppel per nacht.
 • Aloë vera. Breng twee tot drie druppels van de gemengde moes aan.
 • Stukjes koude ui. Plaats het een half uur in de koelkast en plaats het daarna vijf minuten op je oogleden.
 • Kook kamille (25 gram), vlierbes (30 gram), een aardappel, een halve komkommer en lijnzaad (15 gram) in een liter water. Breng het met kompressen aan op je oog.
Bekijk Ook