Verminder het risico op staarvorming met de volgende zeven voedingsmiddelen

Er zijn veel voedingsmiddelen die kunnen helpen om je ogen gezond te houden en de ontwikkeling van staar te voorkomen. Lees meer in dit artikel!
Verminder het risico op staarvorming met de volgende zeven voedingsmiddelen
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Staar is een visueel probleem dat zich kan ontwikkelen door de veranderingen die je ogen ervaren als onderdeel van veroudering. Wil je het risico op staarvorming verminderen? Lees dan dit artikel!

Doordat je gezichtsvermogen wazig wordt, maakt deze aandoening het moeilijk voor het netvlies om scherp te stellen. Hierdoor ontstaan er onscherpe beelden. Dit maakt het moeilijk om kleuren en contrastveranderingen te herkennen en dus ook om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Het meest zorgwekkende is dat de ontwikkeling geleidelijk verloopt, vooral op oudere leeftijd. Hoewel het operatief kan worden behandeld, leidt het tot een vermindering van de kwaliteit van leven.

Gelukkig kan het aannemen van gezonde gewoontes het risico op staarvorming minimaliseren, vooral wanneer je deze al vanaf jonge leeftijd toepast.

Er moet hierbij een speciale vermelding worden gemaakt voor de voedingsgewoonten van een persoon. Zo krijgen mensen de voedingsstoffen die hun ogen nodig hebben voor bescherming en regeneratie.

We willen deze gelegenheid aangrijpen om zeven levensmiddelen aan te bevelen. Wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd, kunnen ze het probleem van staarvorming helpen voorkomen.

Voeg ze meteen toe aan je dieet!

Verminder het risico op staarvorming met de volgende zeven voedingsmiddelen

1. Citrusvruchten

Citrusvruchten

Normale consumptie van elke soort citrusvrucht kan helpen om het risico op problemen met het gezichtsvermogen die samengaan met ouderdom te verminderen.

Dit komt door het gehalte aan vitamine C en bèta-keratine, twee voedingsstoffen met een antioxiderende werking. Die helpen onder andere om de cellen te beschermen tegen de effecten van oxidatieve stress.

Deze optimaliseren het regeneratieproces van de weefsels. En alsof dat nog niet genoeg is, helpen ze de agressie van de zon en gifstoffen te bestrijden.

Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld de volgende vruchten regelmatig eet:

 • Mandarijn
 • Sinaasappel
 • Citroen
 • Grapefruit
 • Limoen

2. Spinazie

Spinazie zit vol met antioxidante en ontstekingsremmende stoffen, die de gezondheid van je ogen helpen beschermen tegen degeneratieve ziekten zoals staar.

Het bevat foliumzuur, vitamine A en zink. Dit zijn voedingsstoffen die je gezichtsvermogen versterken en tegelijkertijd de aantasting door vrije radicalen verminderen.

Door deze groente regelmatig te eten, voorkom je schade door stress en verminder je zelfs de kans op degeneratie van de gele vlek.

Eet wekelijks een aantal porties spinazie, bij voorkeur rauw, in smoothies of salades.

3. Olijfolie

Olijfolie

Extra vierge olijfolie is een van de gezonde voedingsmiddelen die je altijd in je dieet moet opnemen.

Het is rijk aan antioxidanten en essentiële vetzuren. Dit beschermt je gezichtsvermogen, terwijl het de degeneratie van de lens en netvlies voorkomt.

Het wordt ook aanbevolen voor het vermijden van problemen die verband houden met ontstekingen. Bovendien is het ook ideaal voor de in de hand houden van je cholesterolgehalte.

Eet één eetlepel olijfolie per dag op een lege maag en verwerk het ook in salades, soepen en andere recepten.

4. Tarwekiemen

Door tarwekiemen toe te voegen aan je dieet kun je meer essentiële aminozuren en vitamine E absorberen, voedingsstoffen die de degeneratie van de ogen verminderen.

Ze verminderen het verlies van eiwitten in de lens, terwijl ze ook de negatieve effecten van gifstoffen en de zon tegengaan.

Je kunt het bijvoorbeeld op de volgende manieren gebruiken:

 • Gebruik het ter vervanging van geraffineerde bloem.
 • Voeg het toe aan je smoothies en granen.
 • Neem het als supplement.

5. Koudwatervis

Zalm

De omega 3-vetzuren in koudwatervissen zijn voedingsstoffen die je ogen helpen beschermen tegen degeneratieve ziekten en vroegtijdige veroudering van de cellen.

Deze stof verbetert onder andere de doorbloeding en houdt de cholesterolspiegel onder controle. Bovendien  helpt het ontstekingen die de gezondheid van het gezichtsvermogen verstoren te verminderen.

Zorg ervoor dat je onder andere de volgende vissoorten eet:

 • Tonijn
 • Sardines
 • Makreel
 • Zalm
 • Haring
 • Forel
 • Ansjovis

6. Eieren

Eieren zijn een belangrijke bron van luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die bekend staan om hun vermogen om de ogen te beschermen tegen de degeneratie die optreedt als gevolg van cellulaire veroudering.

Ze helpen om de visuele gezondheid in goede conditie te houden, vooral wanneer je wordt blootgesteld aan factoren die stress en problemen veroorzaken.

Eet eieren altijd met de dooier, omdat dit het deel is dat de gezondheid van de ogen het meest helpt.

7. Groene thee

Groene thee

De antioxidanten die in groene thee worden gevonden, kunnen het risico op oogaandoeningen verminderen. En dan vooral die ziekten die geassocieerd worden met de verslechtering die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Het regelmatig drinken van deze thee is dus goed voor mensen die het risico lopen op staarvorming. Dit komt omdat het afbraak en lensschade vermindert.

Het moet vermeld worden dat het bovendien een drank is die de ontstekingsremmende processen van het lichaam in evenwicht brengt. Deze zijn van cruciaal belang om het risico op ziekten als staar te verminderen.

Maak groene thee en drink het twee keer per dag, ten minste drie keer per week.

Zoals je kunt zien, zijn er veel gezonde voedingsmiddelen die kunnen helpen om je ogen te versterken om het risico op problemen met het gezichtsvermogen te verminderen. Voeg ze dus toe aan je normale voedingspatroon en vul ze natuurlijk aan met een gezond dieet en water. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sekar P., Dixon PJ., Chauhan A., Pigmented contact lenses for managing ocular disorders. Int J Pharm, 2019. 555: 184-197.ç
 • Omar ZA., Monster BA., Farahat MA., Effect of high dose omega 3 on lipid profile and inflmmatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl, 2019. 30 (3): 634-639.
 • Sheng Y., He F., Lin JF., Shen W., Qiu YW., Tea and risk of age related cataracts: a cross sectional study in Zhejiang province china. J Epidemiol, 2016. 26 (11): 587-592.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.