De voordelen van citrusfruit bij het ontbijt

Wist je dat de vitamine C en antioxidanten die sinaasappels bevatten perfect zijn om veroudering en maag-darmproblemen tegen te gaan? Door dagelijks sinaasappelsap te drinken, voorzie je je lichaam van een hele hoop gezondheidsvoordelen.
De voordelen van citrusfruit bij het ontbijt

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Mijn oma zei altijd dat je om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt, dagelijks sinaasappels moet eten (of sinaasappelsap moet drinken). Maar de voordelen van citrusfruit zijn vrijwel eindeloos, met name wanneer je deze vruchten consumeert bij het ontbijt.

Daarom hebben we voor dit artikel een lijstje gemaakt van alle voordelen waar je van kunt profiteren door ‘s ochtends vroeg citrusfruit te eten, of in ieder geval wanneer je net wakker wordt.

Eigenschappen van citrusfruit (die je wellicht nog niet kent)

Het is ons doel om de geweldige krachten van sinaasappels, citroen en mandarijnen te ontrafelen, zodat je iets meer te weten kunt komen over de geweldige eigenschappen van deze vruchten.

Citrusfruit is niet alleen goed om je immuunsysteem een boost te geven of sneller over een verkoudheid heen te komen (of überhaupt niet verkouden te worden, vanwege de vitamine C), deze vruchten hebben nog veel meer te bieden. Citrusvruchten zijn een eindeloze bron van natuurlijke voordelen en kunnen in elke tijd van het jaar geconsumeerd worden.

Hieronder zullen we in detail vertellen van welke voordelen je kunt profiteren door regelmatig citrusfruit te consumeren.

Goed voor de huid

Mandarijnen en sinaasappels bieden verschillende geneeskrachtige en cosmetische voordelen, voornamelijk dankzij het vitamine C-gehalte. Je kunt deze vruchten eten, maar je kunt ze ook combineren met andere ingrediënten om een geweldig gezichtsmasker te maken.

Maar, waarom is citrusfruit dan zo goed voor de huid? Citrusfruit helpt om de huid egaal te houden, viezigheid te verwijderen en irritaties te behandelen. Wanneer je citrusfruit eet, kan het echter ook helpen om de bloedsomloop te bevorderen.

Vermindert stress

Schaal met citrusfruit

Sinaasappels in het bijzonder zijn geweldig om uitputting, chronische vermoeidheid en de zenuwen onder controle te houden. Dit komt doordat sinaasappels zeer gunstige stoffen bevatten (waaronder calcium, ijzer en magnesium) die stress kunnen verminderen. Daarnaast is deze vrucht goed om het gezichtsvermogen te verbeteren, de darmfunctie te bevorderen en de botten sterker te maken.

Dankzij het citroenzuur en de mineraalzouten die sinaasappels bevatten, zul je bij het regelmatig eten van deze vrucht ook merken dat je humeur verbetert. Daarom is het zo geweldig om ’s ochtends sinaasappelsap te drinken, omdat je hierdoor gegarandeerd de hele dag zult rondlopen met een glimlach op je gezicht!

Behandelt de post-vakantiedip

Citroen kan helpen om virale infecties tegen te gaan en gewichtsverlies te bevorderen. Maar er is ook aangetoond dat deze vrucht kan helpen om depressie, apathie en een gebrek aan concentratie te bestrijden, problemen die zich vaak voordoen wanneer we net terugkomen van vakantie.

De post-vakantiedip, die ook wel tot angst, een slecht humeur en hoofdpijn kan leiden, kun je zeer makkelijk tegengaan door simpelweg een beetje citroen aan je salades toe te voegen.

Wij raden ook aan om ’s ochtends citroenthee te drinken (een half uur voor het ontbijt), zodat je je opgewekter zult voelen en meer in balans bent met je emoties.

Gaat slapeloosheid tegen

In dit geval maken we naast de vrucht ook nog gebruik van een ander deel van de boom. Sinaasappelblaadjes zijn bijvoorbeeld geweldig om te ontspannen voor het slapengaan. In tegenstelling tot het sap, raden wij aan om sinaasappelthee voor de beste resultaten juist ’s avonds te drinken. De kalmerende eigenschappen zullen ervoor zorgen dat je al binnen een paar minuten in slaap valt, zodat je de rust kunt krijgen die je nodig hebt.

Overdag (alsook bij het ontbijt) kan deze infusie helpen om koorts te verzachten, hoofdpijn te bestrijden en spijsverteringsproblemen tegen te gaan, met name wanneer deze problemen veroorzaakt worden door stress en zenuwachtigheid.

Elimineert gifstoffen

Water met citrusfruit

Grapefruit is een van de minder populaire citrusvruchten, terwijl deze vrucht wel een hoop geweldige zuiverende eigenschappen heeft. Zo is grapefruit geweldig om gifstoffen te elimineren die zich in het lichaam opstapelen.

En alsof dat niet al genoeg was, kan deze vrucht ook helpen om:

 • Bloedarmoede te voorkomen
 • Het gehalte slecht cholesterol te verlagen
 • Een te hoge bloeddruk te verlagen
 • De bloedsuikerspiegel in balans te houden

Daarnaast heeft grapefruit ook antiseptische eigenschappen. Door voor het ontbijt een grapefruit te eten, help je je lichaam om het vet dat zich rond de maag verzamelt, te verbranden.

Sinaasappelsap blijft de beste optie

Sinaasappels in een krat

Naast de vele voordelen die citroenen, mandarijnen en grapefruit bieden, kan niemand beweren dat sinaasappels niet de kroon spannen bij het ontbijt in vele huishoudens. Koffie of thee, een beetje melk, een paar sneetjes geroosterd brood en een heerlijk glas jus d’orange. Natuurlijk nog beter als het vers geperste jus d’orange is.

Net als andere citrusvruchten, kunnen ook sinaasappels helpen om de galproductie te bevorderen en de bijwerkingen van de galblaas te elimineren. Daardoor kan sinaasappelsap helpen om de kans op aandoeningen die verbonden zijn aan lichamelijke onevenwichtigheden, te verkleinen: zwaar gevoel in de maag, hoofdpijn, drukkend gevoel in de rechterkant van de buik etc.

Veel mensen hebben zichzelf ervan overtuigd dat ze beter geen sinaasappelsap kunnen drinken bij het ontbijt, omdat sinaasappelsap op een lege maag ervoor kan zorgen dat het lichaam meer gal aanmaakt, waardoor je last kunt krijgen van misselijkheid en buikpijn. Je zult deze milde ongemakken echter moeten zien te doorstaan om te kunnen profiteren van de vele voordelen die een glas sinaasappelsap biedt, zoals het in balans brengen van het hemoglobine in het bloed en het controleren van het lichaamsgewicht.

Bovendien bevatten sinaasappels een goede hoeveelheid antioxidanten. Deze antioxidanten binden zich aan vitamine C om veroudering tegen te gaan en maag-darmproblemen (zoals maagzweren en gastritis) te verzachten.

Ook zorgen ze ervoor dat het lichaam wondjes sneller geneest of sneller herstelt na een operatie, naast het voorkomen van ziekte.

De beste optie bij het ontbijt

Door een eetlepel honing aan je sinaasappelsap toe te voegen, kun je de drank iets minder zuur of bitter maken en kun je bovendien een heerlijk zoetje toevoegen aan je ontbijt. Dit ingrediënt bevat koolhydraten en essentiële suikers en dient als een soort brandstof voor je lichaam. Daarna zul je de rest van de dag voldoende energie hebben!

Een goed idee om van al deze voordelen van citrusfruit te profiteren, is door een gecombineerd sap te maken.

Ingrediënten

 • 1 sinaasappel
 • ½ citroen
 • ½ wortel
 • ½ appel
Sap van wortel en citrusfruit

Instructies

 • Schil en snijd de wortel.
 • Pers het sap uit de sinaasappel en de halve citroen.
 • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes.
 • Doe alles samen in de blender en mix de ingrediënten een paar seconden door elkaar.
 • Voeg als je wilt ook een beetje honing toe om je sap iets zoeter te maken.

Drink het sap gelijk op (als je het sap iets te dik vindt, voeg dan een beetje water toe, of een paar ijsblokjes als het zomer is).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cirmi S, Maugeri A, Ferlazzo N, et al. Anticancer Potential of Citrus Juices and Their Extracts: A Systematic Review of Both Preclinical and Clinical Studies. Front Pharmacol. 2017;8:420. Published 2017 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2017.00420
 • Oikeh EI, Omoregie ES, Oviasogie FE, Oriakhi K. Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentrates. Food Sci Nutr. 2015;4(1):103–109. Published 2015 Jul 30. doi:10.1002/fsn3.268
 • Farooqi, A. A., Wang, Z., Hasnain, S., Attar, R., Aslam, A., Mansoor, Q., & Ismail, M. (2015). Citrus fruits and their bioactive ingredients: Leading four horsemen from front. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention. https://doi.org/10.7314/APJCP.2015.16.6.2575

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.