Depressie bestrijden met deze 9 natuurlijke tips

Beweging helpt ons lichaam endorfines te produceren, waardoor we ons beter voelen.
Depressie bestrijden met deze 9 natuurlijke tips

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Depressie bestrijden op een natuurlijke manier, is dat mogelijk? Depressie is een emotionele staat die een persoon op zowel fysiek als mentaal niveau kan beïnvloeden, afhankelijk van de sterkte van de depressie.

Sommige mensen hebben een tijdelijke depressie, bijvoorbeeld door relatieproblemen, het verlies van een familielid, economische problemen, stress of zorgen. Dit soort depressie is gewoonlijk makkelijk te behandelen en het komt alleen voor tijdens crisismomenten.

Er zijn ook mensen die lijden aan chronische depressie, wat hun gezondheid kan beïnvloeden en hun levenskwaliteit kan verminderen. In dit geval moet de depressie worden behandeld door een specialist. Het kan namelijk tot grotere problemen leiden als het niet behandeld wordt.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof depressie een wereldwijde epidemie is vanwege de moderne, stressvolle manier van leven.

Gelukkig is er een verscheidenheid aan suggesties en tips die kunnen helpen bij het bestrijden van depressie op een natuurlijke wijze, zodat we geen of minder pillen of medicijnen die verslaving kunnen veroorzaken hoeven te gebruiken.

Hier volgen enkele tips, maar onthoud dat we het hier hebben over lichte, tijdelijke depressies.

Depressie bestrijden met beweging

Depressie bestrijden met beweging

Regelmatig bewegen kan een van de beste natuurlijke middelen worden om depressie mee te helpen bestrijden en voorkomen. Er zijn verschillende vormen van bewegen en welke je ook kiest, ze zijn allemaal goed voor je. Denk bijvoorbeeld aan:

  • yoga
  • aerobics
  • gewichtheffen
  • joggen
  • zwemmen

Je hoeft niet meteen heel heftig te beginnen. Het is beter om rustig te beginnen en dan beetje bij beetje de intensiteit te verhogen. Het is ideaal om ten minste een half uur of meer per dag te bewegen en dat iedere dag. Als je de effectiviteit als bestrijding tegen depressie wilt vergroten, kun je het beste naar buiten gaan om te bewegen.

Voeding

Depressie bestrijden met voeding

Onze voeding speelt een belangrijke rol bij het bestrijden en voorkomen van de crisis van een depressie. Als dingen in je leven niet goed gaan, voeg dan meer vitamine B en calcium toe aan je dieet en eet geen voedsel meer dat veel verwerkte koolhydraten en suikers bevat.

Kruidensupplementen

Veel soorten kruiden hebben ontspannende en kalmerende eigenschappen die depressie kunnen helpen bestrijden. Onder de kruiden die aan worden geraden vallen onder andere sint-janskruid, dat een van de meest effectieve kruiden zou zijn om depressie te bestrijden.

Andere kruiden en planten die bekend staan om hun gunstige eigenschappen om depressie en angst te helpen bestrijden zijn:

  • Passiebloem
  • Melisse
  • Lavendel
  • Citroen
  • Valeriaan
  • Volkoren havermout
  • Brandnetel

Frisse lucht

Depressie bestrijden met frisse lucht

Contact met de natuur als je depressief bent kan een geweldige therapie zijn om je beter te voelen. Het is ideaal om een wandeling van dertig minuten te maken, vooral in een natuurgebied. Je kunt gaan wandelen met je hond, wandelen in een park, naar een rivier gaan, een tocht maken op de fiets of een andere buitenactiviteit kiezen.

Rust goed uit

Een andere sleutel om de strijd tegen depressie te winnen is om minstens zeven uur per nacht te slapen, zonder onderbreking, zodat het lichaam goed kan herstellen. Een goede nacht slaap zal je stemming verbeteren, wat op zijn beurt zorgt dat je flexibeler bent en minder last hebt van de depressie.

Doe dingen waar je blij van wordt

Depressie bestrijden door dingen te doen waar je blij van wordt

Niet alles in het leven moet draaien om werk, verplichtingen en huishouding. Het is heel belangrijk om te zorgen dat je ook tijd hebt voor jezelf en dingen doet waar je blij van wordt. 

  • Ga op vakantie.
  • Ga winkelen.
  • Breng tijd door met je familie.
  • Ga uit met vrienden.
  • Ga naar een pretpark of doe iets anders leuks.

Dan wordt het leven zelf een goede therapie om de depressie te behandelen.

Doe iets met je handen

Als je bezig blijft met je handen kan dat ook helpen tegen depressie. Het is het beste om iets creatiefs te doen en iets dat verschillende kwaliteiten naar boven brengt. Zo kun je bijvoorbeeld iets van handwerk doen, voor je familie koken, naaien, bakken, schrijven, foto’s maken, schilderen en nog veel meer.

Schrijf je gevoelens op

Als je liever niet over je problemen praat met anderen en het moeilijk voor je is om je gevoelens te beschrijven, is het een goede therapie om je gevoelens op te schrijven of te tekenen. Het vertalen van je gedachten en gevoelens naar papier kan een manier zijn om stoom af te blazen of te reflecteren.

Bel een vriend(in)

Als jij een van die gelukkige mensen bent die een goede vriend of vriendin hebt die altijd voor je klaarstaat, probeer dan eens om die persoon te bellen als je je depressief voelt. 

Het is waar dat het niet altijd prettig is om over je gevoelens te praten als je depressief bent, maar soms kan de raad van een vriend of vriendin helpen of gewoon het weten dat die persoon je steunt, zodat je deze crisis de baas kunt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beck, A. T., Rush, A. J., Shaw, B. F. and Emery, G. (1983). Terapia cognitiva de la depresión. Brouwer.
  • Dio Bleichmar, E. (1992). La depresión en la mujer. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría.11(39), 283-289.
  • Girault, N., & Dutemple, M. (2020). Duelo normal y patológico. EMC-Tratado de Medicina24(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1636541020437894
  • Grav, S., Hellzèn, O., Romild, U. and Stordal, E. (2012), Association between social support and depression in the general population: the HUNT study, a cross‐sectional survey. Journal of Clinical Nursing, 21(1-2), 111-120. https://doi.org/10.1111/j.1365-2702.2011.03868.x
  • Mammen, G. and Faulkner, G. (2013). Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine, 45(5), 649-57. https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.08.001
  • Pérez Álvarez, M.,y García Montes, J. M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para la depresión. Psicothema, 13 (3).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.