De 9 beste voedselsoorten tegen depressie

10 november, 2018
Depressie kan zwaar zijn. Soms heb je therapie nodig om er weer bovenop te komen. Er zijn ook een aantal voedingsmiddelen die kunnen helpen de symptomen te verlichten.

Depressie is een ernstige en helaas veelvoorkomende aandoening, die kan zorgen dat een persoon lijdt aan diep verdriet, moedeloosheid, weinig zelfvertrouwen en een gebrek aan interesse in het (sociale) leven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen depressie.

Deze ziekte is voornamelijk een resultaat van genetische factoren, maar aanleidingen kunnen ook worden gevonden in het sociale en emotionele leven van een persoon.

Er zijn veel studies gedaan om behandelingen voor depressie te vinden. Bij deze studies is gevonden, dat er bepaalde natuurlijke antidepressieve voedselsoorten zijn, die helpen in de strijd tegen depressie en moedeloosheid en waarmee erg goede resultaten zijn geboekt.

Hieronder zullen we je vertellen over een paar voedingsmiddelen tegen depressiedie je kunt gebruiken als je je zo voelt.

Lees ook:
Voedingsmiddelen die je stemming verbeteren kunnen

De 9 beste voedselsoorten tegen depressie

Melasse

Dit product bestaat voornamelijk uit sucrose, die niet is gekristalliseerd. Het is rijk aan uridine, één van de onderdelen van DNA, die het energievormende proces in de cellen kunnen ondersteunen om depressie te bestrijden.

We raden echter aan om melasse in beperkte mate te eten, want het is een vorm van suiker.

Vis

Zalm tegen depressie

Vis bevat een hoog gehalte omega-3 vetzuren. Deze zuren staan bekend om hun eigenschappen, die kunnen beschermen tegen hartaandoeningen en die helpen tegen hoge concentraties triglyceriden en bloedproppen. De beste vissoorten om te eten in dit geval zijn:

 • zalm
 • sardienen
 • tonijn
 • ansjovis

Bovendien wijst onderzoek ook uit dat dit soort vis lijkt te helpen tegen depressie en stress – daarom wordt het dan ook sterk aangeraden.

Suikerbieten

De bieten waarvan bietsuiker wordt gemaakt, bevatten net zoals melasse grote hoeveelheden van de stof uridine. Uridine verhoogt de concentraties cytidine in de hersenen. Dit heeft waarschijnlijk invloed op de hoeveelheid dopamine, een stof die een rol speelt in het regelen van je humeur.

Soja

Het eten van soja is populair geworden, dankzij de verschillende studies, die hebben aangetoond dat dit voedsel waarschijnlijk veel voordelige eigenschappen heeft voor je gezondheid. Dit plantaardige eiwit is te vinden in veel producten, waardoor consumenten makkelijk en probleemloos gebruik kunnen maken van de voordelen.

Deze producten zijn vaak rijk aan aminozuren, bevatten weinig verzadigde vetten en zijn vrij van cholesterol. Soja bevat omega-3 vetzuren, die niet alleen goed zijn voor je hart – het zijn ook geweldige bestrijders van depressie.

Walnoten

Noten tegen depressie

Walnoten zijn een geweldige bron van alfa-linoleenzuur, één van de componenten van omega-3 vetzuren. Wij raden walnoten aan om depressie te bestrijden. Hun eigenschappen zijn nuttig in de strijd tegen dit probleem en ze zijn ook nog goed voor de bescherming van je hart.

Bruine rijst

Bruine rijst staat bekend om de vitamines B1 en B3. Het bevat ook foliumzuur en is een voedselsoort met een lage glycemische index. Deze rijstsoort voorkomt, dankzij het lage suikergehalte, dat je humeur omslaat ten gevolge van een verkeerd bloedsuikerniveau.

Biergist

Biergist tegen biergist

Deze voedselsoort bevat veel vitamine B1, B2, en B3. Biergist bevat ook zestien aminozuren, die erg nuttig zijn voor het versterken van je zenuwstelsel.

Havermout

Deze voedselsoort bevat foliumzuur en vitamine B1 en B6. Dit is goed voor de spijsvertering en kan voorkomen dat je bloedsuiker te laag wordt, wat de voornaamste reden is voor die stemmingswisselingen en irritaties.

Kool

Spruitjes tegen depressie

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Vereniging voor Kankeronderzoek is dit voedsel rijk aan vitamine C en foliumzuur, twee stoffen die bescherming kunnen bieden tegen stress, verschillende hart- en vaatziekten en een aantal soorten kanker.

Misschien ook interessant:
Een voortdurend schuldgevoel en een slechte stemming

Cacao

Dit is één van de voedselsoorten, die bekend staan om hun werking tegen depressie. Net zoals walnoten en melasse bevat cacao selenium, waarmee je je humeur kunt controleren, je hersenen kunt versterken en tekenen van ouderdom kunt bestrijden. 

Pure chocola heeft een bewezen positief effect op je emotionele en fysieke gezondheid, maar gebruik het niet te veel. 

 • OMS. (2017). OMS | Depresión. OMS. https://doi.org/epd.2008.0216 [pii]r10.1684/epd.2008.0216
 • Sequeira Cordero, A., & Fornaguera Trías, J. (2009). Neurobiología de la depresión. Revista Mexicana de Neurociencia. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1603144
 • Guadarrama, L., Escobar, A., & Zhang, L. (2006). Bases neuroquímicas y neuroanatómicas de la depresión. Revista de La Facultad de Medicina.
 • Food ingredients may be as effective as antidepressants. (2005). Retrieved 7 March 2020, from https://news.harvard.edu/gazette/story/2005/02/food-ingredients-may-be-as-effective-as-antidepressants/
 • Depresión: Causas, síntomas y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra. Retrieved 7 March 2020, from https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/depresion
 • Messina, M., & Gleason, C. (2016). Evaluation of the potential antidepressant effects of soybean isoflavones. Menopause (New York, NY), 23(12), 1348.
 • Arab, L., Guo, R., & Elashoff, D. (2019). Lower depression scores among walnut consumers in NHANES. Nutrients, 11(2), 275.
 • Mamiya, T., Kise, M., Morikawa, K., Aoto, H., Ukai, M., & Noda, Y. (2007). Effects of pre-germinated brown rice on depression-like behavior in mice. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 86(1), 62-67.
 • Messaoudi, M., Bisson, J. F., Nejdi, A., Rozan, P., & Javelot, H. (2008). Antidepressant-like effects of a cocoa polyphenolic extract in Wistar–Unilever rats. Nutritional neuroscience, 11(6), 269-276.