Voedingsmiddelen die je stemming verbeteren kunnen

Vaak kunnen stemmingsveranderingen worden gekoppeld aan een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Er zijn chemicaliën die de stemming reguleren en die uit voedingsstoffen komen die we eten. Hieronder volgt een lijst met voedingsmiddelen die je kunnen helpen je stemming te verbeteren.
Voedingsmiddelen die je stemming verbeteren kunnen

Laatste update: 27 april, 2019

Het kan het weer zijn, vermoeidheid, slecht nieuws, hormonale veranderingen of een miljoen andere redenen. Je weet niet waarom maar je voelt je alsof je wilt huilen, naar trieste liedjes wil luisteren of een week in bed wil blijven. Maar wist je dat er voedingsmiddelen zijn die je stemming verbeteren kunnen? Je kunt ze eten en de voordelen ervan benutten. In dit artikel zullen we je vertellen welke je moet eten. 

Voedingsmiddelen die je stemming verbeteren kunnen

Misschien weet je niet waarom maar sinds je wekker is afgegaan heb je geen zin om op te staan. Het kan zijn omdat het maandag is, misschien ben je te lang opgebleven om naar je favoriete show te kijken, of misschien heb je te maken met het premenstrueel syndroom.

Vervolgens zit je op kantoor en je haar iedereen. Je wilt vluchten naar een onbewoond eiland. Onderweg naar huis ‘trakteer’ je jezelf misschien op koffie en chocoladetaart en voor het avondeten voel je je al beter.

Zorgt eten voor wonderen of magie? Niet helemaal. Het heeft echter veel te maken met het vermogen om je stemming te verbeteren wanneer alles er somber uitziet. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je stemming verbeteren kunnen in slechts enkele minuten. Wil je weten welke?

1. Chocolade

Voedingsmiddelen die je stemming verbeteren zoals chocolade

Chocolade staat bovenaan de lijst. Het wordt namelijk beschouwd als het beste voedsel om depressies te bestrijden. Het is daardoor perfect om je stemming te verbeteren. De stoffen in cacao werken op je hersenen in om je beter te laten voelen. Daarom is het normaal dat je naar chocolade hunkert (in welke vorm dan ook) als je verdrietig bent.

Maar wacht even, het eten van teveel van deze zoete lekkernij is niet goed voor je gezondheid omdat het veel suiker en andere ingrediënten bevat. Natuurlijk is er een uitzondering, namelijk pure chocolade.

2. Noten

Noten zijn een uitstekende bron van vetzuren (omega 3-) en kunnen op elk moment van de dag gegeten worden als een gezonde snack. Je kunt ook amandelen en pinda’s eten, maar slechts een handjevol per dag. Als je wilt kun je ze mengen met yoghurt, sinaasappelsap of melk, om hun voordelen te vergroten.

3. Melk

Voedingsmiddelen die je stemming verbeteren zoal melk

Als we een slecht humeur hebben en het is buiten koud, kun je zin hebben in een kop warme melk voordat je naar bed gaat, of als je al in bed ligt. Het geeft ons binnen een paar minuten een goed gevoel en het helpt ons om in slaap te vallen. Melk doet meer dan het drinken van hete thee. Het vult en kalmeert ons namelijk vanwege het calciumgehalte.

Het drinken van melk voorkomt prikkelbaarheid, angst, depressie en het reguleert veranderingen in je stemming.

4. Kaneel

Probeer eens wat kaneel aan je melk toe te voegen. Het heeft namelijk ook geweldige voordelen, waaronder (onder andere) je stemming verbeteren. Deze kenmerkende geurige specerij voorkomt hypoglykemie. Wanneer de bloedsuikerspiegel daalt kunnen we ons moe voelen. Om dit probleem te voorkomen of te behandelen strooi je elke dag een beetje kaneel over je desserts of in je thee.

5. Honing

zoals honing

Honing is nog een heerlijk zoet voedingsmiddel dat je humeur een oppepper kan geven. Het zit vol met interessante eigenschappen, zoals het feit dat het bijvoorbeeld een natuurlijk antibioticum is. Het is één van de meest complete voedingsmiddelen die er bestaat, met tryptofaan, een aminozuur dat helpt bij het synthetiseren van serotonine (het gelukshormoon).

Een eetlepel honing is genoeg om je thee op smaak te maken. Je zult je veel beter voelen nadat je hebt genoten van de smaak.

6. Banaan

Er zijn veel vruchten die je kunnen helpen je beter te voelen en die je stemming verbeteren. Bananen doen precies dat door hun hoge magnesiumgehalte. Dit mineraal verlaagt stress, vermoeidheid en angstgevoelens. Dit alles zal samenwerken om je stemming te verbeteren.

Het beste van alles is dat je het aan verschillende smoothies of fruitsalades kunt toevoegen als tussendoortje of dessert.

7. Volkorenbrood

Wit en volkoren brood

We raden je aan volkorenbrood te kiezen als je een dip hebt. Hoewel het koolhydraten bevat worden ze gecombineerd met aminozuren waardoor het je vult en een perfect voedingsmiddel maakt voor het bestrijden van angstgevoelens.

Bovendien bevat volkoren brood tryptofaan, wat depressie en gevoeligheid voor pijn vermindert. Neem een snee bij het ontbijt en begin je dag met een glimlach.

8. Spinazie

Niet alleen zal spinazie je net zo sterk maken als Popeye, het zal je lichaam ook een dosis foliumzuur leveren. Foliumzuur is erg belangrijk voor zwangerschappen en heeft veel voordelen. Het verhoogt bijvoorbeeld serotoninespiegels in de hersenen. Deze verhogen op hun beurt je humeur.

Je kunt rauwe spinazie eten of het op verschillende manieren bereiden – in salades, quiches, soepen enz.

9. Eieren

Een mandje eieren

In veel landen (zoals Turkije, Japen, Zweden) worden gepocheerde eieren gegeten als ontbijt. In tegenstelling tot gebakken eieren (niet aanbevolen vanwege hun hogere vetgehalte) zijn gepocheerde eieren een vullende optie met een goede hoeveelheid voedingsstoffen.

Ze zijn ideaal voor mensen met fysiek veeleisende banen, omdat ze veel energie bieden. Bovendien helpen de aminozuren in eieren om serotonine te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.