Witbrood of volkorenbrood: wat is beter?

Hoewel volkorenbrood meer vezels bevat en beter is voor je maag-darmstelsel, is het belangrijk om te kijken naar wat je erop eet.
Witbrood of volkorenbrood: wat is beter?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een van de grootste discussies wat voeding betreft in de wereld van vandaag is wat voor soort brood we moeten eten. Het vreemde is dat veel mensen hun keuze maken zonder echt het verschil tussen witbrood of volkorenbrood te begrijpen.

Is witbrood of volkorenbrood beter?

We weten dat het waar is dat brood veel gezonder is in zijn verschillende volkoren-varianten, maar de meeste mensen begrijpen niet waarom. Het is verrassend hoeveel vragen en mythen er nog rondgaan over een van de meest gegeten voedingsmiddelen in de hele wereld.

“Is brood echt dikmakend en slecht voor me?” “Is het beter als het bruin is?” Laten we een paar dingen bekijken en een deel van de verwarring wegnemen.

Wat is voedzamer: witbrood of volkorenbrood?

Traditioneel gezien bestaat brood na het bakken uit drie delen, namelijk: de zemelen, de kiem en het zetmeel. We moeten dit weten om het verschil tussen wit en ‘bruin’ brood te begrijpen.

Terwijl het meel waaruit witbrood bestaat alleen het zetmeel is, bevat volkorenbrood ook de kiem en de zemelen.

Dat betekent dat bruinbrood meer van de voedingsstoffen uit het graan bevat.

  • Het resultaat is dat het verkeerd is om te geloven dat volkorenbrood dieetvoedsel is.
  • Het is simpelweg in staat om de meeste voedingsstoffen te bieden met de minste calorieën.

Zijn alle bruine broden volkoren?

Broodjes op een broodplank
Alleen omdat het brood bruin is, betekent dat nog niet dat het volkoren is. Eigenlijk zijn er geraffineerde, witte broden die additieven bevatten om ze bruin te doen lijken.

Ze zijn soms ook verrijkt met vitamines zoals vitamine B, maar terwijl het sommige mensen voor de gek houdt, is het nog steeds witbrood.

Het ergste is dat winkels ze op de markt brengen alsof het natuurlijke producten zijn.

Dus waarom is witbrood minder gezond?

In feite is het zo dat het probleem hem zit in hoe het wordt verwerkt om het een kleur, uiterlijk en textuur te geven die de markt wil.

Helaas kost elke stap in het proces meer vezels, mineralen en natuurlijke vetten.

Omdat er minder vezels zijn, doet het niets goed voor je spijsvertering. Anderzijds helpt volkorenbrood juist om je darmen voedsel sneller te laten verwerken.

Je zult de behoefte hebben om meer witbrood te eten om een verzadigd gevoel te krijgen.

De zoektocht naar het perfecte brood

Volkorenbrood
Alles waar we het eerder over hebben gehad, laat zien hoe calorieën niet het grootste verschil is tussen de twee soorten brood. Het beste is om een verscheidenheid aan gezond, natuurlijk vezelrijk brood te eten.

Dus wat is beter: witbrood of volkorenbrood?

Wij adviseren om volkorenbrood te eten. Op deze manier krijg je de vezels, vitaminen en ook andere voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Blijf weg van variëteiten met te veel gluten of toegevoegde suikers. Over het algemeen hangt het gezond zijn van brood af van wat het meel bevat, waarvan het is gemaakt.

De voordelen van brood

Geloof het of niet, maar met mate brood eten is goed voor je.

  • De vezel helpt je darmen om in beweging te komen en ook om afval te verwijderen.
  • Het eten van brood kan ook een goede gezondheid van het hart ondersteunen. Eet minstens 2 of 3 kleine porties (70 g) per dag.
  • Voor mensen met diabetes wordt een matige consumptie van volkorenbrood aanbevolen. Dat komt omdat het je bloedsuikerspiegel stabieler houdt dan de geraffineerde versies.

Matige consumptie van brood

Bruin brood en sneetjes bruin brood
Hoe gezond je brood eten eigenlijk is, hangt meer af van waar je erop eet.
  • Het probleem zit vaak in wat je op of in het brood doet.
  • Brood eten met boter, vleeswaren en ook andere ongezonde producten is erg slecht voor je gezondheid op de lange termijn.

We adviseren om brood af te wisselen met andere goede bronnen van koolhydraten zoals pasta, rijst, haver en quinoa.

Als je brood van hoge kwaliteit hebt en dat met mate eet dan doe je iets goeds voor je lichaam. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.