Nieuw onderzoek wijst uit dat microvezels de ruggengraat kunnen reconstrueren

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat microvezels de spinale cellen kunnen helpen regenereren. Leer er meer over in dit artikel!
Nieuw onderzoek wijst uit dat microvezels de ruggengraat kunnen reconstrueren

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Onderzoekers in de Verenigde Staten hebben tests ontwikkeld om de volwassen zenuwcellen in de ruggengraat van knaagdieren te regenereren. Hun ontdekkingen onthullen hoe de gliale cellen, de meest voorkomende soort cellen in het zenuwstelsel, getransformeerd kunnen worden tot meer primitieve cellen. Deze nieuwe cellen worden dan nieuwe volwassen zenuwcellen.

De regeneratie van volwassen zenuwcellen is een belangrijke prestatie. Dit kan het herstel van patiënten met aandoeningen en letsel aan de ruggengraat verbeteren.

Het meest opmerkelijke is dat een van de auteurs van het onderzoek, Chun-Li Zhang, heeft gezegd dat ze de basis hebben gelegd voor regeneratief medicijn voor ruggenmergletsel.

Cellulaire regeneratie kan gebruikt worden om nieuwe zenuwcellen te creëren na letsel van het beenmerg.

Zodra de resultaten worden bevestigd door toekomstige studies kunnen deze strategieën de weg vrijmaken voor het gebruik van de eigen gliale cellen van een patiënt. Dit zou de noodzaak voor transplantatie of immunonderdrukkende therapie vermijden.

Letsel aan de ruggengraat

Wervelkolom

Zoals je waarschijnlijk weet kan letsel aan de ruggengraat onherstelbare schade aan neurale netwerk veroorzaken. In ernstige gevallen kan dit dus het motorische en zintuiglijke functioneren verslechteren.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat een ruggengraat niet per se een heel gedeelte hoeft te verliezen om verlies aan functionaliteit te lijden. Het komt veel voor dat veel van het beenmerg onbeschadigd is na letsel aan de ruggengraat. 

Anders dan wat je zou denken houdt ruggenmergletsel niet altijd rechtstreeks verband met rug- of nekbeschadigingen. De tussenwervelschijven kunnen beschadigd raken, aandoeningen kunnen de wervelkolom beïnvloeden en meer.

In feite is het volkomen normaal om de nek of rug te beschadigen, maar geen schade te hebben aan het ruggenmerg.

Subsidies van het National Center for Paraplegics

Het National Center for Paraplegics, gevestigd in Toledo, Ohio, wordt mede gefinancierd door de gezondheidsdienst van Castilla-La Mancha (Spanje). Het ziekenhuis heeft vijf miljoen euro gekregen van de Europese Commissie.

Daarnaast is de Europese financiering gebruikt voor een project dat bekend staat als neurofibers.

Het gaat om de studie en ontwikkeling van bio-functionele microvezels die letsel aan de ruggengraat kunnen behandelen.

Het Neurovezelproject

Het Neurofiber project

Dit project was één van de twaalf projecten die werden geselecteerd uit de meer dan 200 die waren aangemeld voor het European Program of Future Emerging Technologies (FET).

Dr. Jorge Eduardo Collazos is de directeur en de coordinator van het project. Een consortium bestaande uit zeven onderzoeksgroepen uit zes Europese landen helpt hem hierbij.

Hij is ook het hoofd van het Laboratory for Neural Repair and Biomaterials aan het National Paraplegic Hospital.

  • Het neurovezelproject duurt vier jaar, van januari 2017 tot december 2020.
  • Het ontwikkelen van biologisch veilige en effectieve apparaten vereist elektro-actieve ondersteuning voor de regeneratie van het centrale zenuwstelsel. Dat geldt ook voor de activatie van neurale circuits in de ruggengraat zelf.

Onderzoek naar dit project is tweeledig: aan de ene kant verbetert het de eigenschappen van microvezels. Aan de andere kant bestuderen ze het nut van deze nieuwe technologie om neurale groei te verbeteren.

Bovendien hebben de coördinatoren van het project verklaard dat het onderzoek zich zal richten op:

  • Testen om biocompatibiliteit te onderzoeken.
  • De regeneratieve reactie op het zenuwweefsel.
  • De functionele hersteltijd van de motorische en zintuiglijke vaardigheden.

De bijdrage van chirurgen is een belangrijk onderdeel van het project. Zij zullen onder andere in staat zijn om nieuwe chirurgische technieken te ontwikkelen.

Neuroprothese van microvezels

Met deze microvezels kunnen er dus meer effectieve neuroprothesen worden ontwikkeld en geïntegreerd in de ruggengraat.

Een van de voordelen hiervan is een grotere gevoeligheid bij het stimuleren. Een ander voordeel is het ontvangen van signalen van neuronen door het gebruik van metaalelektroden.

Bovendien vermindert het schade aan de patiënt.

Samengevat hebben microvezels een enorm potentieel dat we nog moeten ontdekken en gebruiken. Tegelijkertijd, terwijl ze weefsel kunnen regenereren, helpen ze ook de groei van de gliale cellen en neuronen te activeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.