Een beschadigd immuunsysteem veroorzaakt verschillende problemen

Een sterk en gezond immuunsysteem is belangrijk om verschillende virussen en ziekten af te weren. Lees in dit artikel hoe je kan vaststellen of je immuunsysteem misschien is aangetast.
Een beschadigd immuunsysteem veroorzaakt verschillende problemen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is de taak van je immuunsysteem om je lichaam te beschermen tegen schadelijke bestanddelen, die antigenen worden genoemd. Deze antigenen zijn dragers van virussen, bacteriën, gifstoffen en vreemde bestanddelen die je gezondheid kunnen beschadigen. Het probleem is dat aanhoudende stress, een slechte voeding en sommige ziekten de werking van het immuunsysteem kunnen veranderen. Als gevolg hiervan kan een beschadigd immuunsysteem minder vermogen hebben om zijn belangrijkste taken uit te voeren.

Het immuunsysteem bestaat uit lymfoïde weefsels. Die maken deel uit van het beenmerg, de lymfeklieren, delen van de spijsvertering en de amandelen.

Zodra het lichaam een antigeen ontdekt, gaat je immuunsysteem de productie van eiwitten verhogen. Die eiwitten worden ook antilichamen genoemd. Op die manier worden de ziektekiemen vernietigd en wordt de ontwikkeling van een ziekte voorkomen.

De verdere gevolgen zijn dat het risico op allerlei ziektekiemen en sommige negatieve reacties groter wordt. Dit zal je levenskwaliteit beïnvloeden.

Daarom is het dus dringend noodzakelijk dat je de signalen herkent die aangeven dat je een beschadigd immuunsysteem hebt. Dan kan je ook stappen zetten om dit om te keren. In dit artikel bekijken we enkele van die signalen. Ze laten je weten dat het immuunsysteem niet werkt zoals het moet.

7 problemen veroorzaakt door een beschadigd immuunsysteem

1. Terugkerende infecties

Nieren

Het is dus de taak van het immuunsysteem om het lichaam te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Maar als dit systeem aftakelt, dan krijg je last van infecties, die voortdurend terugkeren.

Kwalen van het urinewegensysteem, ontstekingen en problemen van de spijsvertering beginnen op te treden. Dit zijn allemaal tekenen dat je immuunsysteem niet op de juiste manier reageert op externe actieve elementen.

2. Allergieën

Sommige mensen hebben meer last van allergische reacties dan anderen. Eigenlijk is dit jouw immuunsysteem dat reageert op externe elementen zoals pollen en stof. Maar als allergieën blijven aanhouden, dan is dit een teken dat het immuunsysteem verzwakt is.

Wanneer je veranderingen van de huid vaststelt of verstopping van de ademhalingswegen hebt en vaak moet niezen, dan zijn dit voldoende redenen om je gewoonten aan te passen en te zoeken naar manieren om dit systeem te versterken.

3. Wanneer wonden veel tijd nodig hebben om te genezen

Wond in verband

Hoelang het duurt voordat een wond genezen is, hangt af van de oorzaak en de ernst. Als het slechts een oppervlakkige wond is, dan zou het genezingsproces eigenlijk niet zo lang mogen duren.

Dit proces van genezing is een fundamentele taak van het immuunsysteem. Maar wanneer dit systeem zelf beschadigd is, dan verhogen de risico’s op infectie en complicaties.

Hou dit in het oog. Wanneer een wond traag geneest, dan is dit al voldoende informatie om te vermoeden dat er een probleem is met je immuunsysteem.

4. Verkoudheden en griep

Griep, verkoudheden en andere aandoeningen van de ademhalingswegen zijn het resultaat van een daling in de productie van antilichamen.

Wanneer het lichaam onvoldoende witte bloedcellen heeft, wanneer de zuurstofvoorziening daalt en wanneer je problemen hebt met de bloedsomloop, dan zullen al deze elementen het optreden van dit soort problemen beïnvloeden.

5. Vermoeidheid en zwakte

Vermoeide vrouw

Elke dag komen we in contact met vele factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken. Maar als het op regelmatige basis en zonder reden gebeurt, dan is het toch mogelijk dat een beschadigd immuunsysteem de dader is.

Het is heel gewoon dat men de vermoeidheid ‘s morgens vroeg al ervaart, zelfs na een periode van rust. Meestal gaat dit gepaard met een lichamelijk en geestelijk gevoel van zwakte. Het resultaat is dat dit de dagelijkse taken belemmert.

Bovendien kan dit probleem veranderingen in de lichaamstemperatuur, duizeligheid, misselijkheid en andere symptomen veroorzaken. Je moet echt aandacht besteden aan deze signalen.

6. Spierpijn

De functies van dit lichaamssysteem kunnen door andere factoren beschadigd worden. Hoge stressniveaus, te veel fysieke activiteit en voedingstekorten spelen hierin een belangrijke rol.

Deze factoren hebben ook een rechtstreekse invloed op de gezondheid van de spieren. Wanneer die gezondheid vermindert, dan zal dit dus pijn veroorzaken. Bovendien krijg je ook spanning in de gewrichten en erge hoofdpijn.

7. Verkeerde of slechte keuze van behandeling

Sinusitis

Om de meeste infecties en ziekten die verband houden met het immuunsysteem te behandelen, worden antibiotica gebruikt. Deze middelen helpen om de meeste virussen en bacteriën die dit systeem aanvallen, te vernietigen.

Maar er is een probleem bij het langdurig gebruik van antibiotica: de effecten verminderen. Dan wordt het natuurlijk moeilijker om deze aandoeningen aan te pakken.

Daarom is het noodzakelijk dat je de effecten van antibiotica versterkt door een gezond dieet te volgen dat van een hoge kwaliteit is.

Onthoud dat je de problemen die wij in dit artikel vermelden niet mag negeren, want ze vereisen dat je zorgt voor een tijdige en doeltreffende behandeling. Bovendien zijn er negatieve gevolgen als je de signalen negeert of wacht op een gepast moment om iets te doen, want deze problemen zullen dan erger worden en moeilijker op te lossen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.