Voordelen van wonderolie voor je gezondheid

· 27 april 2016
Wonderolie is een geweldige bevochtiger en heeft eigenschappen die kunnen helpen om verscheidene aandoeningen te behandelen. Van eczeem en een schilferige huid tot roos en insectenbeten.

Wonderolie is bekend vanwege de natuurlijke laxerende eigenschappen, maar er zijn ook een aantal andere interessante toepassingsmogelijkheden die het waard zijn om te bekijken. Wil je meer weten over de voordelen van wonderolie? 

Alhoewel medische autoriteiten aangeven dat het giftig kan zijn in grote hoeveelheden, wordt het al jaren gebruikt in de traditionele geneeskunde.

Wat moet ik weten over wonderolie?

Een grote verscheidenheid aan kwaaltjes kun je behandelen en genezen met wonderolie. Het gebruik als een laxeermiddel om constipatie te verhelpen is de populairste.

De voordelen van wonderolie zijn onder andere:

  • Goed tegen pijnen
  • Stimuleert het immuunsysteem
  • Behandelt huidwonden
  • Fungeert als een sterk antibioticum
  • Is een antiviraal middel en fungicide.

De olie komt van de zaden van de plant, die ook wel bonen genoemd worden. Het bestaat uit vetzuren (waarvan 90% ricinolzuren zijn). Deze worden gezien als hetgeen dat verantwoordelijk is voor de unieke genezende eigenschappen van de plant.

Meer weten?

Ken jij de beste natuurlijke antibiotica?

De wonderboom komt oorspronkelijk uit Indië en is ook wel bekend als ‘Christuspalm’. Er wordt namelijk gezegd dat de bladeren op de handen van Christus lijken. Misschien heeft de boom daarom zoveel helende eigenschappen.

Wat moet ik weten over de voordelen van wonderolie

De voordelen van wonderolie ontdekt door vele culturen

De wonderboom werd overgenomen door veel culturen, zoals Egypte, China, Perzië, Rome, Griekenland, Afrika, Europa en Amerika.

Het wordt nu veel industrieel gebruikt, vooral in de textielindustrie, maar ook in Rusland om machines in te smeren in het koude klimaat. Het heeft namelijk een consistente viscositeit en bevriest niet.

Andere niet medicinale toepassingen van wonderolie zijn onder andere: een aroma of voedseltoevoeging, een ingrediënt in huidverzorging en cosmetische producten, productie van rubber, vezels, vernissen, verfstoffen, leerbehandelingen etc.

Het is belangrijk om te onthouden dat delen van de bonen van de wonderboom dodelijk zijn als je ze consumeert of inslikt. De bonen zijn niet klaar voor consumptie totdat ze door een speciaal proces zijn gegaan om de olie eruit te halen.

Maak je echter niet druk, want wonderolie kan je veilig gebruiken. De giftige stoffen zitten alleen in de rauwe bonen.

Bijwerkingen zijn onder andere: huidreacties en darmstoornissen, waarbij het een irritatie van de darmwanden veroorzaakt. We bevelen het niet aan aan personen die last hebben van krampen, zweren, aambeien, verzakkingen of die recentelijk geopereerd zijn.

Voordelen van wonderolie

Voordelen van wonderolie

Een aantal van de voordelen van wonderolie zijn:

Verlicht colitis

Om het ongemak van deze intestinale onbalans te verlichten, moet je een kompres maken en deze aanbrengen op de buik. Maak simpelweg een doek nat met olie. Laat het vervolgens een uur of twee inwerken. Herhaal dit maximaal twee keer per dag.

Lees ook:

4 dingen die je moet vermijden als je aan colitis lijdt

Verwijdert eelt op de voeten

Wonderolie helpt om de ophoping van dode cellen op de voeten te verwijderen. Maak een doek nat met een klein beetje olie en breng het rechtstreeks aan op het aangetaste gebied.

Wikkel er vervolgens een gaasje omheen en doe een sok aan om het op z’n plaats te houden. Laat het gaasje de hele nacht zitten en verwijder het veel zachtere eelt in de ochtend met een vijl.

Verwijdert moedervlekken

Dit is een erg populair huismiddel. Maak een mengsel met baking soda en wonderolie. Breng het daarna aan op de moedervlek en bedek het met verband. Laat het de hele nacht zitten en was het vervolgens met warm water in de ochtend. Herhaal het dagelijks totdat de moedervlek verdwenen is.

Verlicht artritis

Als je gewrichten pijn doen door artritis, dan kan wonderolie je helpen. Doe drie eetlepels wonderolie in een pan en verhit het gedurende drie minuten. Maak er vervolgens een doek of wattenschijfje mee vochtig.

Wrijf het daarna over de pijnlijke gebieden. Bedek het met een droge doek en gebruik een warmtekussen om het gebied warm te houden. Laat het een half uur of minder zitten (een uur is het maximum). Gebruik het niet als het gebied ontstoken is.

Verlengt de wimpers

Dit is een van de vele cosmetische toepassingsmogelijkheden van wonderolie. Het helpt om wimpers er voller en langer uit te laten zien. Het kan ook gebruikt worden op de wenkbrauwen. Breng het aan met behulp van een mascaraborsteltje. Herhaal het elke nacht voordat je naar bed gaat en spoel het niet af.

Een van de voordelen van wonderolie is dat het je wimpers kan verlengen

Huidverzorging

Omdat het zo’n geweldige bevochtiger is, is wonderolie een onderdeel van vele cosmetische producten en crèmes. Het fungeert als een middel om de huid te verzachten en beschermen in lotions, zalven, zepen, etc.

Het behandelt een droge huid, eczeem, huidschilfers, herpes, zweren, brandwonden en huidwonden. Je kan er ook een zeep van maken die je gebruikt als shampoo om je haar zachter en gezonder te maken met met meer glans.

Je kunt het ook gebruiken voor het behandelen van strontjes, roos en insectenbeten (vooral muggen). Het is ook uitstekend voor het verfrissen van een verouderende huid.

Versterkt nagels

Als je breekbare nagels hebt, breng dan wonderolie met een wattenschijfje aan op elke nagel. Eén van de voordelen van wonderolie is dat het een geweldige bron van vitamine E is, waardoor je nagels er mooi uit blijven zien.

Massage voor het lichaam:

Het kan gebruikt worden als een lichaamsolie voor ontstekingsremmende massages om pijnen in de spieren en gewrichten te verlichten. Het wordt vaak gebruikt in aromatherapie.