Ken jij de beste natuurlijke antibiotica?

Natuurlijke antibiotica veroorzaken geen bacteriële weerstand. Ze zijn de beste manier om lichte infecties te voorkomen. Gebruik ze om je immuunsysteem te versterken.
Ken jij de beste natuurlijke antibiotica?
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 22 september, 2018

Het misbruik van traditionele antibiotica heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Het creëert immers een weerstand in je lichaam. Bovendien verandert het de bacteriële flora in je darmen en schakelt het de natuurlijke afweermechanismen uit. Het alternatief is dat je gebruik maakt van de beste natuurlijke antibiotica.

Natuurlijke antibiotica versterken daarentegen je immuunsysteem en stimuleren ook je natuurlijke afweer.

In dit artikel maak je kennis met de beste natuurlijke antibiotica. Je kan ze tegen alle soorten virussen of bacteriën gebruiken.

Hoe werken natuurlijke antibiotica?

Honing is een natuurlijke antibioticum

Natuurlijke antibiotica zijn voedingsmiddelen of geneeskrachtige planten die specifieke voedingsstoffen of actieve ingrediënten bevatten. Deze bestanddelen hebben een positief effect op verscheidene lichaamsfuncties. Ze verbeteren de vernieuwing van de cellen en versterken het immuunsysteem.

In tegenstelling tot traditionele antibiotica creëren natuurlijke antibiotica geen weerstand. Ze zijn daarentegen in staat om de groei van ziektekiemen te vertragen. Bovendien stimuleren ze de natuurlijke mechanismen van het lichaam om ze te verwijderen.

Je overwint dus de ziekte op een natuurlijke manier. Het gevolg is dat ook je lichaam sterker is. De verdedigingsmechanismen van je lichaam zullen bovendien actiever werken tegen ziektekiemen en pathogenen.

Anderzijds brengen traditionele antibiotica ook bepaalde risico’s mee of kunnen ze bijwerkingen hebben. Vaak beschadigen ze de darmflora. Het is dus een goed idee om natuurlijke antibiotica te gebruiken. Het is een goede manier om lichte infecties te voorkomen en te behandelen.

De beste natuurlijke antibiotica

We geven je hier een overzicht van de 9 beste natuurlijke antibiotica.

1. Propolis

Propolis is een natuurlijk antibioticum

Propolis is één van de beste natuurlijke antibiotica. Het bevat veel waardevolle componenten zoals:

 • bio-flavonoïden
 • etherische oliën
 • sporenelementen
 • vitaminen
 • aminozuren

Om deze stof te maken halen bijen het sap uit boomknoppen of hars en gebruiken het om de bijenkorf te bedekken en te beschermen.

Hoe gebruik je propolis?

 • Als preventieve maatregel: neem elke dag 5 druppels op een lege maag.
 • Om symptomen aan te pakken: 5 druppels per uur.

2. Knoflook

Knoflook is een antibioticum

Knoflook is een heel doeltreffend antibioticum om een eind te maken aan ziektekiemen zonder de goede bacteriën te veranderen. Dit komt omdat het allicine en vele andere bestanddelen bevat.

Je kan het bij elke infectie eten of aanbrengen op je huid.

Als je problemen hebt om knoflook te eten of te verteren, dan kan je het ook in de vorm van een pil innemen.

3. Echinacea

Echinacea werkt als een antibioticum

Echinacea is een geneeskrachtige plant die het immuunsysteem versterkt en daarnaast virussen en infecties bestrijdt. Die effecten maken het één van de beste natuurlijke antibiotica. Om het in te nemen kan je bijvoorbeeld aftreksels maken. Je kan het echter ook innemen als extract of pillen.

Mensen die lijden aan een auto-immuunziekte, moeten echter eerst een medische specialist raadplegen. Het is bovendien niet aan te bevelen om dit gedurende een lange tijd in te nemen. Gebruik het dus alleen wanneer je het nodig hebt.

4. Etherische olie van oregano

De beste natuurlijke antibiotica

Deze krachtige etherische olie bestrijdt onder andere:

 • virussen
 • bacteriële infecties
 • schimmelinfecties
 • parasieten

Je kan het innemen of plaatselijk gebruiken. Maar zorg ervoor dat de olie van een hoge kwaliteit is en bovendien geschikt is voor menselijke comsumptie.

 • Je kan twee keer per dag een druppel van deze olie nemen. Meng het met honing en olijfolie.

Tijdens de zwangerschap mag je dit middel niet innemen.

5. Colloïdaal zilver

Colloïdaal zilver is één van de beste natuurlijke antibiotica

Ook colloïdaal zilver is een natuurlijk antibioticum. Het bezit antivirale en antibacteriële eigenschappen en bestrijdt bovendien parasieten. Je kan dit misschien moeilijk geloven, maar dit middeltje gebruikt men al sinds de oudheid.

Deze uitzonderlijke zilveroplossing vormt ook geen risico voor de gezondheid.

6. Koper-Goud-Zilver

Dit is nog één van de beste natuurlijke antibiotica. Dit is een drievoudige combinatie van sporenelementen. Het werkt stimulerend op het immuunsysteem. Tegelijkertijd verhoogt het de energie en de vitaliteit.

 • Meestal neemt men het in uit een medicijnflesje. Je gebruikt het gedurende een korte tijdsperiode en tussen de maaltijden.

7. Honing

De beste natuurlijke antibiotica

Honing is niet zo krachtig als propolis. Toch mogen we de voedzame waarde en vele positieve voordelen voor de gezondheid niet onderschatten.

Over het algemeen is het één van de beste preventieve antibiotica, aangezien je het elke dag met mate kan innemen. Bovendien helpt het je om geraffineerde suiker te vermijden!

8. Citroenen

Citroenen zijn de beste natuurlijke antibiotica

Dit is de volgende van onze lijst van de beste natuurlijke antibiotica. Citroenen zijn citrusvruchten met ongelooflijke antibiotische eigenschappen. Je vindt die voornamelijk in de schil. De beste manier om van hun voordelen te profiteren is door biologische citroenen te nemen. Maak ze schoon, schil ze en bewaar de schil dan in de vriezer.

 • Het idee is dat je de bevroren schil in stukjes eet. Gebruik het in sappen, smoothies, salades, stoofpotjes, enzovoort.

9. Uien

De beste natuurlijke antibiotica

Tenslotte hebben we de ui. Uien zijn een geneeskrachtig voedingsmiddel. Ze bezitten geweldige eigenschappen om ademhalingsproblemen en parasitaire ziekten te voorkomen en te behandelen. Bovendien stimuleren ze ook de natuurlijke vermogens die het lichaam bezit om gifstoffen te verwijderen. Dit komt doordat ze zwavel bevatten.

Je kent nu de beste natuurlijke antibiotica. Aarzel dus niet om ze te gebruiken. Versterk je immuunsysteem en behandel elke lichte infectie!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Albado Plaus, Emilia, Gloria Saez Flores, and Sandra Grabiel Ataucusi. “Composición química y actividad antibacteriana del aceite esencial del Origanum vulgare (orégano).” Revista Medica Herediana 12.1 (2001): 16-19.
 • Chalar Vargas, Luis Rodrigo, et al. “Función Antimicrobiana de la Alicina de Ajo en cultivos de Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli.” Revista científica ciencia médica 17.1 (2014): 26-28.
 • Galán, J. C., González-Candelas, F., Rolain, J. M., & Cantón, R. (2013). Antibiotics as selectors and accelerators of diversity in the mechanisms of resistance: From the resistome to genetic plasticity in the β-lactamases world. Frontiers in Microbiology. https://doi.org/10.3389/fmicb.2013.00009
 • Peláez, F. (2006). The historical delivery of antibiotics from microbial natural products – Can history repeat? Biochemical Pharmacology.
 • Ratyakshi, & Chauhan, R. P. (2009). Colloidal synthesis of silver nano particles. Asian Journal of Chemistry.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.