4 dingen die je moet vermijden als je aan colitis lijdt

Colitis is een aandoening die grotendeels afhankelijk is van wat je eet, naast je emotionele staat en je levenskwaliteit. Probeer vandaag nog onze suggesties te lezen. Ze zullen je helpen om deze aandoening onder controle te houden en te voorkomen.
4 dingen die je moet vermijden als je aan colitis lijdt
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Als je aan colitis lijdt is je dikke darm ontstoken. Het is een veelvoorkomende aandoening bij mensen die in drukke steden wonen of onder hevige stress staan. Hevige stress, een sedentaire levensstijl en ongezond voedsel consumeren (fastfood, frisdranken, scherpe kruiden) kunnen allemaal leiden tot de ontwikkeling van colitis.

Symptomen van colitis

Er bestaan veel typische symptomen van colitis. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Buikpijn en zwelling
 • Bloederige stoelgang
 • Rillingen en bibberen
 • Uitdroging
 • Diarree
 • Koorts

Wat te vermijden als je aan colitis lijdt

1. Bepaalde voedingsmiddelen

Koffie

Het is essentieel om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden als je volledig wilt herstellen van colitis. Daarbovenop moet je ook vermijden dat je schade op lange termijn berokkent aan de dikke darm. Vet voedsel kan  bijvoorbeeld samentrekkingen in de darm veroorzaken en dat heeft negatieve gevolgen voor je hele lichaam.

 • Vermijd gebakken voedsel, vet vlees, en fastfood.
 • Vermijd ook zuivelproducten een tijdje nadat je colitis hebt gehad.
 • Als je last van darmproblemen hebt, vermijd dan irriterende dranken zoals thee en koffie. Kies in plaats daarvan voor dranken zoals water met citroensap of kruidenthee, want die zullen helpen om lichaam sneller te ontgiften.

2. Stressvolle situaties

Emotionele stoornissen zorgen ervoor dat je dikke darm actiever en anders gaat werken. Dat soort veranderingen kunnen gepaard gaan met diarree of constipatie. Die laatste twee zijn overigens primaire symptomen van nerveuze colitis.

Het is van cruciaal belang om je stress thuis of op het werk goed te leren beheersen om te voorkomen dat je klachten verergeren.

3. Een zittende levensstijl

Te lang zitten

Volgens deskundigen zullen mensen die langdurig zitten eerder colitis ontwikkelen. Daarom is het een goed idee om elke dag wat te bewegen om zo je angst en stress onder controle te houden. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen, of beoefen een andere sport, maar zorg ervoor dat je er consistent in blijft.

4. Zelf medicijnen kiezen

Raadpleeg je arts wanneer je symptomen ervaart zoals een opgezwollen buik, pijn, of veranderingen in je stoelgang, zoals diarree met meer dan drie keer per dag naar de wc moeten, of constipatie. Neem zeker niet zomaar medicijnen, want andere aandoeningen kunnen vergelijkbare symptomen hebben. Op die manier maak je de situatie misschien zelfs erger.

Voedingsmiddelen die wel geschikt zijn als je aan colitis lijdt

Eet vijf of zes kleine maaltijden per dag en sla nooit het ontbijt over om de dag met energie te beginnen. Je kunt ook een vloeibaar dieet proberen, waarbij je het drinken van water, appelsap, bouillon en smoothies combineert.

Ontbijt

Yoghurt en granola
 • Een kopje magere melk, een paar sneetjes toast en een sneetje ham of magere kalkoen is een geweldige optie voor een evenwichtig ontbijt.
 • Je kunt ook kiezen voor vetarme, gewone yoghurt met ontbijtgranen.
 • Een derde optie voor je ontbijt is een kopje thee en volkoren toast met verse kaas, bij voorkeur vetarme soort.

Als je fruit wilt eten tijdens het ontbijt, dan zijn de beste keuzes papaja, appel, peer, banaan, perzik of meloen. Vermijd sinaasappels, kiwi’s, aardbeien en guave, omdat dat erg zure vruchten zijn die je spijsvertering trager laten werken.

Lunch

Probeer gegrilde of gebakken kip met een groene salade, waterkers en rauwe spinazie voorzien met een theelepel olijfolie. Je kunt een sneetje volkorenbrood roosteren om erbij te eten.

Avondmaaltijd

Wat dacht je van pasta gekookt met olijfolie? Of eet licht en kies een schaaltje vetarme, gewone yoghurt of een stukje verse kaas met een lepeltje honing.

Dat waren allemaal voorbeelden van ideetjes voor het ontbijt, de lunch, en het avondmaal, maar je kunt ook tussen de maaltijden in wat gezonde snacks eten als je extra hongerig bent.

Snacks of tussendoortjes

 • Een kopje suikervrij vruchtensap.
 • Een stuk fruit, zoals een banaan, appel of peer.
 • Een kopje thee en twee sneetjes volkoren toast.

Je kunt dit dieet in principe weken aanhouden, maar kijk gerust eens naar andere voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, gekookte pasta, rijst, kip of ander mager, vlees, aardappelen en volkorenbrood.

Je kunt je gerechten zelfs mengen en desgewenst allerlei creatieve salades maken. Onze tips dienen slechts ter ondersteuning en geven je een idee over het voedsel dat je kunt eten als je aan colitis lijdt.

Andere tips

 • Drink minstens twee liter water of natuurlijk vruchtensap per dag.
 • Kauw grondig op je eten. Neem ook de tijd om je voedsel te laten verteren.
 • Houd een vast maaltijdschema aan en zet geen druk bij het naar de wc gaan.
 • Gebruik geen laxeermiddelen bij constipatie, tenzij ze zijn voorgeschreven door je arts.

Als je deze tips opvolgt, een gezonde levensstijl hanteert en evenwichtig dieet volgt dan kan je de last van colitis verhelpen of voorkomen. Verander dus je gewoontes en zorg voor je gezondheid! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.