10 milde laxeermiddelen om constipatie te verlichten

De beste manier om constipatie te bestrijden is door gezond te eten, een dieet dat bestaat uit vezelrijke producten en veel water te drinken. Ook is het het beste om een sedentaire levensstijl zo veel mogelijk te voorkomen, als je dat kunt.
10 milde laxeermiddelen om constipatie te verlichten

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Constipatie is een veel voorkomende aandoening die bij alle leeftijden voorkomt. Het bestaat uit een chronisch probleem met de stoelgang. Er kan ook buikpijn, slechte adem en hoofdpijn ontstaan. Het is dan prettig om te weten wat je kan doen om constipatie te verlichten.

Een aantal van de meest voorkomende oorzaken van constipatie zijn slechte voeding, uitdroging en een zittende levensstijl. Het kan echter ook een symptoom zijn van een aandoening of een verandering in de darmflora.

Deskundigen in de gezondheidszorg adviseren je levensstijl en gewoonten te veranderen, naast het verbeteren van de kwaliteit van je voeding om terugkerende constipatie te voorkomen.

Veel mensen kiezen voor het gebruik van commerciële laxeermiddelen om hun constipatie te verlichten en zorgen hiervoor dat er meer afval ontstaat. Het grootste probleem met deze producten is dat ze vaak bijwerkingen veroorzaken en bijna altijd leiden tot afhankelijkheid, omdat je ze altijd nodig zal hebben bij de stoelgang.

Gelukkig zijn er 100% natuurlijke oplossingen die soortgelijke resultaten boeken, zonder de gezondheidsrisico’s. Deze keer willen we 10 van de beste natuurlijke laxeermiddelen met je delen, die je dan kunt proberen om je constipatie te verlichten.

Laxeermiddelen on constipatie te verlichten

1. Citroenen

Vers citroensap is een van de beste middelen voor de spijsvertering die de natuur ons kan bieden. Het bevat vezels en belangrijke vitamines die de darmbeweging stimuleren en de afvalverwijdering versnellen.

Om het makkelijker te maken om te drinken en de effectiviteit te verhogen, raden we aan om het te verdunnen met water en het te drinken op een lege maag.

2. Lijnzaad

Lijnzaad wordt gezien als een superfood, omdat de zaden veel vezels en omega 3 vetzuren bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Ze staan bekend om hun krachtige laxerende werking die milde tot middelmatige vormen van constipatie en ontsteking kan verlichten.

Probeer dus om ze toe te voegen aan je favoriete recepten, idealiter door ze van te voren in water te laten weken. Je kunt ook gewoon het drankje dat dan ontstaat opdrinken.

3. Castorolie

Castorolie

Als je een paar eetlepels castorolie op een lege maag inneemt, zal je voor eens en voor altijd een einde maken aan constipatie. Deze olie bevat een speciale actieve stof die de darmbeweging activeert als het wordt verteerd.

Je moet er echter niet te veel van innemen of gedurende een langere periode, want dan zou het bijwerkingen kunnen veroorzaken.

4. Kiwi

Kiwi is een ander soort fruit met milde laxerende eigenschappen. Kiwi’s zijn beroemd om hun hoge gehalte vitamine C en vezels. Ze zijn een soort voedsel dat je iedere dag kunt eten om te voorkomen dat de darmbeweging vertraagt.

Voedingsdeskundigen adviseren twee kiwi’s bij het ontbijt te eten om de darmen te ontstoppen en constipatie te stoppen.

5. Spinazie

Spinazie

Spinazie is bekend vanwege de vele gezondheidsvoordelen en het is ook goed voor het reinigen van het lichaam en het verbeteren van de spijsvertering. Als je het rauw eet, helpt spinazie bij het vernieuwen en heropbouwen van de darmen die zijn veranderd door een slecht dieet.

Probeer dus wat spinazie toe te voegen aan je volgende smoothie, salade, soep of favoriete recept.

6. Druiven

Druiven bevatten stoffen als cellulose, suikers en biologische zuren die helpen bij het verbeteren van de darmbeweging.

Als je spijsverteringsproblemen ervaart, kun je gewoon een handje druiven eten of een half glas biologische druivensap drinken. Een andere manier om van druiven te kunnen genieten is door het eten van rozijnen die je een paar dagen in water hebt laten weken.

7. Vijgen

Vijgen

Deze kleine vruchten zijn al eeuwenlang in gebruik vanwege hun laxerende eigenschappen. Dit voordeel wordt veroorzaakt door de vezels die ze bevatten, wat de spijsvertering en darmbeweging bevordert.

Het is het beste om ze vers te eten, omdat het merendeel van de vezels en calcium zich in de schil bevindt. Je kunt ze ook gedroogd eten, maar dan moet je ze eerst in water laten weken.

8. Pruimen

Pruimen zijn een van de meest bekende en effectieve natuurlijke laxeermiddelen. Ze smaken heerlijk en zitten vol gezonde voedingsstoffen.

We raden aan om het natuurlijke sap als onderdeel van je ontbijt te drinken, met volkoren havermout.

9. Noten

Noten

Noten zijn een natuurlijke bron van vetzuren en vezels, waardoor ze goed zijn voor de gezondheid van je darmen.

Het regelmatig eten van noten zorgt ervoor dat cholesterol zich niet kan ophopen en helpt bij de afbraak van afvalstoffen die de darmen blokkeren. Daarbij zijn ze ook een gezonde snack die kan helpen om het hongergevoel te beheersen en te veel eten te voorkomen.

10. Aloë vera

De gel uit de stengels van de aloëveraplant beschikt over ontstekingsremmende en laxerende eigenschappen, die voor snelle verlichting van constipatie kunnen zorgen.

Je kunt het vinden in de apotheek, in verschillende vormen, zoals thee en kompressen. Het is echter het beste om het in de natuurlijke vorm te nemen, in combinatie met een beetje honing.

Houd in gedachten dat voor complete verlichting van constipatie je ook je eetgewoonten moet veranderen en meer water moet drinken gedurende de dag. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.