Combineer deze ingrediënten om sinusitis te verzachten

Je bijholten zijn met lucht gevulde holten in je schedel, in de buurt van je neus. Je bijholten zitten ook vol cellen die slijm produceren, waardoor dit deel van je lichaam vochtig blijft terwijl je ademt.
Combineer deze ingrediënten om sinusitis te verzachten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer je last hebt van een bacteriële of virale infectie kan het zachte weefsel in je bijholten ontstoken raken. Daardoor krijg je last van een aandoening die bekend is als sinusitis. Om sinusitis te verzachten kun je gelukkig verschillende middelen gebruiken.

Het gevolg van deze aandoening is dat je bijholten meer slijm uitscheiden. Dit slijm kan geel of groen van kleur zijn.

Daarnaast hebben mensen in het geval van sinusitis vaak ook last van ernstige hoofdpijn en een drukkend gevoel vanaf de neus richting het voorhoofd.

De infectie komt acuut opzetten wanneer je last hebt van verkoudheid of wanneer er sprake is van veel luchtvervuiling. Sommige mensen hebben echter last van chronische sinusitis. Dit is een aandoening die tussen de tien en twaalf weken aan kan houden.

Hoe dan ook bestaan er gelukkig meerdere natuurlijke remedies die kunnen helpen om de symptomen van sinusitis onder controle te houden en te verzachten. In dit artikel delen we een zeer interessante remedie waar maar twee ingrediënten voor nodig zijn.

Klaar om erachter te komen over welk remedie we het hebben?

Verzacht sinusitis met een combinatie van deze twee ingrediënten

Dit middel tegen sinusitis bestaat uit een combinatie van gember en appelazijn.

Beide ingrediënten staan bekend om hun ontstekingsremmende, antioxidante en slijmoplossende eigenschappen die daarom de behandeling van verschillende aandoeningen ondersteunen.

In dit geval kun je de voordelen die deze eigenschappen bieden versterken door ze met elkaar te combineren in een eenvoudig mengsel. Je kunt dit gebruiken om ontstekingen en een verhoogde slijmproductie als gevolg van virale en bacteriële infecties te helpen behandelen.

De voordelen van gember

Verzacht sinusitis met een combinatie van gember en appelazijn

Gember bevat een actief bestanddeel dat bekend is als gingerol. Al eeuwenlang gebruikt men dit om problemen met de ademhaling en spijsvertering te behandelen.

Het hoge gehalte antioxidanten, vitamines en mineralen versterkt namelijk het immuunsysteem. Daardoor is het lichaam beter bestand tegen virussen en bacteriën die ontstekingen veroorzaken in het zachte weefsel van de bijholten.

Gember kan ook helpen om allergische reacties te verminderen en heeft een schimmeldodende werking om de groei van schimmels tegen te gaan.

De aromatische eigenschappen van gember kunnen ook helpen om slijm in de neusholtes op te lossen en de pijn verbonden aan sinusitis te verzachten.

De voordelen van appelazijn

Verzacht sinusitis met een combinatie van gember en appelazijn

Appelazijn is een natuurlijke bron van vitamines, mineralen, aminozuren en andere spoorelementen die de behandeling van sinusitis ondersteunen.

De eigenschappen van appelazijn versterken het afweersysteem en verminderen de kans op:

 • allergieën
 • verkoudheid
 • griep
 • andere problemen met de ademhaling die verbonden zijn aan deze aandoening

Appelazijn bevat ook veel kalium. Dit is een mineraal dat de slijmproductie vermindert en een verstopte neus kan helpen verzachten.

De antiseptische eigenschappen van appelazijnhelpen infectie tegen te gaan en lossen slijm op om het makkelijker uit het lichaam te verwijderen.

Hoe kun je sinusitis verzachten door middel van appelazijn en gember?

Hoe kun je sinusitis verzachten door middel van appelazijn en gember

Nu je weet welke voordelen deze twee ingrediënten kunnen bieden, is het tijd om te leren hoe je ze kunt gebruiken om een huismiddeltje te maken om sinusitis te behandelen.

Vergeet niet om 100% biologische appelazijn te gebruiken. De geraffineerde versies bevatten namelijk niet dezelfde geneeskrachtige eigenschappen.

Ingrediënten

 • 1 groot stuk gember
 • 1 kop biologische appelazijn (250 ml)

Bereiding

 • Rasp eerst de gember en doe deze samen met de appelazijn in een glazen pot met deksel.
 • Bewaar het mengsel vervolgens tien dagen lang op een koele, donkere plek.
 • Vergeet niet om het mengsel gedurende deze tien dagen regelmatig te schudden.

Hoe gebruik je dit middel

 • Om dit middel te gebruiken om sinusitis te behandelen, is het de bedoeling om het twee keer per dag vijf minuten lang te inhaleren.
 • Maak daarom ‘s avonds een katoenen doek nat met dit middel en leg deze een uur lang om je nek.
 • Herhaal deze procedure voor de beste resultaten vijf dagen achtereenvolgend.
 • Als je na vijf dagen geen verbetering merkt, raadpleeg dan je dokter voor andere manieren om je aandoening te behandelen.

Nog een alternatief…

Een ander alternatief om sinusitis te verzachten is door te stomen met gember

Nog een manier om gebruik te maken van de kracht die gember heeft om sinusitis te verzachten, is door de stoom van gemberthee te inhaleren.

Ingrediënten

 • 5 eetlepels vers geraspte gember (50 gram)
 • 1 liter water

Wat moet je doen?

 • Rasp eerst de gember. Verwarm het vervolgens in een pan gevuld met een liter water.
 • Laat de gember daarna drie minuten doorkoken. Haal dan de pan van het vuur en ga met een handdoek over je hoofd boven de pan hangen om de stoom te inhaleren.
 • Inhaleer de stoom vijf minuten lang.
 • Herhaal dit elke avond voor het slapengaan.

De middeltjes in dit artikel zijn geweldige aanvullingen op andere behandelingen om de onaangename symptomen van sinusitis tegen te gaan. Probeer deze middeltjes zelf en verzacht je probleem binnen enkele dagen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hemanta Panigrahi. Efficacy of ayurvedic medicine in the treatment of uncomplicated chronic sinusitis. (2006).
 • researchgate.net/publication/224898455_Efficacy_of_ayurvedic_medicine_in_the_treatment_of_uncomplicated_chronic_sinusitis

 • Mayo Clinic Staff. Acute sinusitis. (2018).
 • mayoclinic.org/diseases-conditions/acute-sinusitis/symptoms-causes/syc-20351671

  • Shannon Wongvibulsin. Explore Integrative Medicine. A Guide to Natural Ways to Alleviate Allergy and Sinusitis Symptoms. (2014).
 • exploreim.ucla.edu/wellness/a-guide-to-natural-ways-to-alleviate-allergy-and-sinusitis-symptoms/


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.