De medicinale eigenschappen van gember

Naast dat het geweldig is voor je spijsverteringsstelsel, kan gember je ook helpen om giftige stoffen te verwijderen, omdat de pittige smaak ervoor zorgt dat je gaat zweten, waardoor je lichaam van binnenuit gezuiverd wordt.
De medicinale eigenschappen van gember
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Gemberplanten zijn ongeveer één meter hoog, hebben lange bladeren en ze worden geroemd om de eigenschappen van hun gember. Hun wortels zijn het belangrijkste deel voor ons. Dat komt omdat ze een hoop eigenschappen bevatten die we kunnen gebruiken bij de behandeling van talloze ziektes.

Daarom wordt gember zo vaak gebruikt bij de bereiding van verschillende maaltijden, alhoewel je voorzichtig moet zijn met hoeveel je gebruikt, aangezien het een erg sterke en ietwat pittige smaak heeft.

Leer meer over de medicinale eigenschappen van gember in het onderstaande artikel.

Toepassingen van gember

Zoals we hierboven al vermeld hebben wordt gember vaak gebruikt voor het kruiden van maaltijden. Er worden aan gember medicinale eigenschappen toegeschreven. Daarom beginnen steeds meer mensen het te gebruiken om de vele veronderstelde verrassende voordelen.

Gemberpoeder
 • Het wordt vaak aanbevolen voor het behandelen van spijsverteringsaandoeningen, zoals darmgas, gastritis, buikpijn, overgeven en misselijkheid. Daarnaast kan het ook de vorming van maagzweren voorkomen en helpen bij het behandelen van bestaande.
 • Men denkt ook dat het het lichaam helpt om darmparasieten te elimineren.
 • Veel personen die last hebben van artritis (het maakt niet uit welke soort) drinken frequent gemberthee. Het kan een rol spelen bij het verminderen van de ontstekingen in de gewrichten. Zodoende kan het de pijn die door deze aandoening wordt veroorzaakt verminderen.
 • Regelmatig gemberthee drinken is geweldig voor het mogelijk de cholesterolwaarden in het bloed onder controle kan houden. Daarmee zou het een rol kunnen spelen bij het voorkomen van de cardiovasculaire problemen die deze aandoening kan veroorzaken.

Meer opmerkelijke eigenschappen van gember

 • Gember bevat een aantal componenten die erg handig kunnen zijn voor het beschermen van de lever. Deze componenten activeren namelijk de galafscheiding. Dit kan een positief effect hebben op het functioneren van dit orgaan.
 • Dit natuurlijke product helpt de bloedsomloop omdat het mogelijk helpt voorkomen dat bloedplaatjes in het bloed aan elkaar blijven plakken en verstoppingen veroorzaken, wat erg gevaarlijk voor je bloedsomloop kan zijn. Gember helpt inderdaad bij het voorkomen van aderverkalking en de antistollingseigenschappen zorgen ervoor dat het hart sterk en gezond blijft. Het kan daardoor problemen voorkomen die ontstaan door een slechte bloedsomloop.
 • Gember heeft ook antispasmodische eigenschappen, waardoor het geweldig is voor vrouwen die last hebben van een intense pijn en kramp tijdens de menstruatie.

Afsluitend

 • Het is ook een erg goed slijmoplossend middel, wat inhoudt dat het ideaal is voor het behandelen van frequente verkoudheden en slijm.
 • Dankzij de ethanol en methanol componenten helpen de antioxidant eigenschappen van gember om de lichaamscellen jong en gezond te houden.
 • Het is bewezen dat dit product helpt bij het voorkomen van bepaalde soorten tumoren in het lichaam.
 • Het kan ervoor zorgen dat je meer gaat zweten en zodoende helpt het bij het zuiveren van het lichaam en het elimineren van giftige stoffen.

Vergeet niet

Dankzij al deze geweldige medicinale eigenschappen van gember zou je moeten proberen om een beetje gemberwortel toe te voegen aan de maaltijden die je kookt. Ook zou je in de avond kunnen genieten van een kopje gemberthee, zodat je verscheidene gezondheidsaandoeningen kan behandelen terwijl je van dit natuurlijke product geniet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766. doi: 10.1080/10408398.2018.1427044. Epub 2018 Feb 2. PMID: 29393665.
 • Costello RB, Dwyer JT, Saldanha L, Bailey RL, Merkel J, Wambogo E. Do Cinnamon Supplements Have a Role in Glycemic Control in Type 2 Diabetes? A Narrative Review. J Acad Nutr Diet. 2016 Nov;116(11):1794-1802. doi: 10.1016/j.jand.2016.07.015. Epub 2016 Sep 8. PMID: 27618575; PMCID: PMC5085873.
 • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.