7 voordelen van gemberwater op een lege maag

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Maar gember is ook zeer geschikt voor de gezondheid van je spijsverteringskanaal. Het kan zelfs je immuunsysteem versterken. Probeer het eens!
7 voordelen van gemberwater op een lege maag

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De gemberwortel is een natuurlijk ingrediënt. Hij wordt al eeuwenlang gebruikt. Hij bevat een grote hoeveelheid essentiële nutriënten en krachtige bestanddelen die goed zijn voor veel verschillende gezondheidsredenen. Je kunt de wortel bovendien laten trekken, want de voordelen van gemberwater zijn immers ook prima voor de gezondheid.

Het wordt vaak gebruikt in bepaalde culturen voor culinaire doeleinden, maar het is ook een onmisbaar ingrediënt in een heleboel natuurlijke remedies.

Daarnaast heeft gember een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit kan de behandeling voor heel veel verschillende aandoeningen ondersteunen.

Het is een feit dat gember een hoge concentratie aan antioxidanten heeft. Daarom wordt gember nu beschouwd als een van de beste bondgenoten om de schade aan cellen ongedaan te maken. Daarnaast verwijdert het ook gifstoffen uit het lichaam.

Het interessantste van gember is dat je het op heel veel manieren in je voedingspatroon kunt opnemen.  Bovendien zijn de eigenschappen van gember zeer gunstig als je gember op een lege maag nuttigt.

In het artikel van vandaag willen we zeven redenen met je delen waarom je gember zou moeten eten. Daarna geven we je ook nog een gemakkelijk recept om van de voordelen van gemberwater te kunnen profiteren.

Ontdek de voordelen van gemberwater

 1. Een betere bloedcirculatie

Betere bloedcirculatie door gember

Het drinken van gemberwater op een lege maag is een goede gewoonte. Het kan je circulatie verbeteren als je daar problemen mee hebt.

De magnesium, zink en kalium in gember helpen allemaal om de ontstekingsprocessen te reguleren. Deze processen veroorzaken vaak problemen met de circulatie.

Het verlaagt ook het cholesterolgehalte in je aderen. Dat helpt om de gezondheid van je hart te beschermen.

2. Een goede spijsvertering

Mensen die iedere morgen gemberwater drinken, hebben minder vaak problemen met de spijsvertering. Ook hebben zij minder last van constipatie.

Dit komt omdat gember een kleine hoeveelheid vezels bevat. Vezels zorgen voor goede darmbewegingen. Daardoor kan het lichaam zijn afvalproducten afvoeren.

De natuurlijke voordelen van gember helpen om het overtollige maagzuur onder controle te houden. Ook voorkomt het de vorming van gas in de darmen.

3.  Vochtretentie onder controle houden

Vochtretentie controleren met gember

De diuretische en ontstekingsremmende eigenschappen van gemberwater maken het een natuurlijke en gezonde keuze om met vochtretentie om te gaan.

Door dagelijks gemberwater te drinken, kun je het vasthouden van vocht in je weefsels verminderen. Daardoor verhoog je je energielevels om vermoeidheid te voorkomen.

4. Je immuunsysteem versterken

Het iedere dag drinken van gemberwater is een bovendien gemakkelijke manier om nutriënten binnen te krijgen die de respons van het immuunsysteem van je lichaam verbeteren.

Deze goede gewoonte zorgt ervoor dat je verdediging op peil blijft. Het stimuleert de productie van antilichamen die de schadelijke effecten van micro-organismen en bacteriën teniet doen.

Het drinken van gemberwater op een lege maag kan zelfs diverse problemen voorkomen, zoals:

 • Urineweginfecties
 • Hoesten en verkoudheden
 • Griep
 • Vaginale infecties
 • Auto immuun aandoeningen

5. Gewrichtspijn verlichten

Gember wordt al honderden jaren gebruikt als een natuurlijke remedie voor spier- en gewrichtspijn.

Het hoofdbestanddeel, gingerol, heeft ontstekingsremmende en verdovende effecten die de pijn verlichten.

6. Kramp voorkomen

Mensen die bevattelijk zijn voor spierkrampen kunnen een natuurlijke en veilige behandeling vinden in de vorm van gemberwater.

Dit komt doordat het grote hoeveelheden mineralen bevat. Deze mineralen helpen om de elektrolytenspiegels in je lichaam te reguleren. Ook voorkomen ze deze manier van reageren van je lichaam.

7. Voortijdige veroudering voorkomen

Voortijdige veroudering voorkomen met gember

Met dank aan de hoge concentratie van antioxidanten, vitamines en mineralen, is gemberwater bovendien de perfecte drank om de negatieve effecten van vrije radicalen op je weefsels teniet te doen.

Deze substanties verhinderen celschade. Tevens voorkomen ze het ontstaan van chronische aandoeningen, zoals kanker, Alzheimer en artritis.

Omdat gember helpt om je lichaam te ontgiften, zijn de effecten van het drinken van gemberwater ook gunstig voor de gezondheid van je huid.

Hoe maak je zelf gemberwater?

Gemberwater maken is erg gemakkelijk. Het vereist geen dure of moeilijk verkrijgbare ingrediënten.

Het enige wat je hoeft te doen, is elke dag een paar minuten de tijd nemen zodat je van de voordelen van gemberwater kunt profiteren.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel geraspte gemberwortel (10 gr)
 • 3 koppen water (750 ml)
 • Het sap van een halve citroen
 • 1 eetlepel biologische honing (25 gr)

Bereiding

 • Rasp eerst de gemberwortel totdat je een eetlepel vol hebt.
 • Doe vervolgens met het water in een pan.
 • Breng dit mengsel aan de kook en laat het 15 minuten op een laag pitje doorkoken.
 • Voeg daarna de citroensap toen.
 • Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen.
 • Serveer het met de honing om het te zoeten.
 • Drink één kop op een lege maag.
 • Als je wilt, kun je dit driemaal daags herhalen.

Kende jij de voordelen van gemberwater? Nu weet je hoe goed het voor je lichaam is. Probeer het in je voedingspatroon op te nemen, zelfs als je je gezond voelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaborací on de condimento en polvo, infusí on filtrante y aromatizante para quema directa. Revista Politècnica.
 • Siedentopp, U. (2008). El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)72011-8
 • Bode, Anne. Dong, Zigang. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 7: The Amazing and Mighty Ginger. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • NCBI. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • Singletary, K. Ginger. http://herbanatura.mk/ref/gumbir/gumbir-koristi%20za%20zdravjeto.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.