10 ongelooflijke gezondheidsvoordelen van appelazijn

Appelazijn staat bekend als kookingrediënt, maar zijn nut eindigt daar niet! Het is namelijk ook een ontzettend krachtig middel om je gezondheid mee te onderhouden.
10 ongelooflijke gezondheidsvoordelen van appelazijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Appelazijn is een natuurlijk product dat over de hele wereld gebruikt wordt, zowel voor culinaire als geneeskrachtige doeleinden.

In de afgelopen tientallen jaren is het gebruik van appelazijn zelfs nog populairder geworden. Dat komt omdat de gezondheidsvoordelen van appelazijn wetenschappelijk zijn aangetoond.

De vele gezondheidsvoordelen van appelazijn

Dit product is onder andere rijk aan vitaminen, mineralen, enzymen en pectine. Dit zijn voedingsstoffen die een geweldige bondgenoot vormen voor het behouden van een goede gezondheid en een algemeen gevoel van welzijn.

Zijn dat nog niet genoeg redenen om appelazijn aan je dieet toe te voegen? Dan geven wij je er nog 10 geweldige gezondheidsvoordelen van appelazijn om je te overtuigen.

Appelazijn helpt de spijsvertering te verbeteren

De gezondheidsvoordelen van appelazijn

Heb je een probleem met je spijsvertering? Een simpele combinatie van water en appelazijn kan de oplossing zijn voor hiervoor.

Om het te bereiden los je simpelweg een eetlepel appelazijn op in een glas water. Drink het mengsel een half uur voor elke maaltijd. Dit zal je helpen je spijsvertering een oppepper te geven en je voedsel beter te verteren.

We raden aan dat je hiervoor rauwe, ongefilterde appelazijn gebruikt. Gefilterde appelazijn bevat namelijk niet dezelfde belangrijke enzymen.

Het type azijn dat ongefilterd is, is onder andere rijk aan azijnzuur, aminozuur, appelzuur, eiwitten en enzymen.

Helpt maagzuur tegen te gaan

Appelazijn is alkalisch, waardoor het de pH-waarde in je lichaam kan helpen reguleren. Dat kan vervolgens weer verlichting bieden bij brandend maagzuur.

Voor mensen die echter lijden aan chronisch brandend maagzuur of maagzweren kan appelazijn te sterk zijn vanwege het hoge zuurgehalte.

Om deze reden wordt het aangeraden om appelazijn altijd verdund te gebruiken. Biologische appelazijn zal helpen maagzuur te kalmeren en heeft een licht laxerende werking. Dat is op zijn beurt behulpzaam bij het tegengaan van problemen zoals constipatie.

Helpt ziekmakende darmbacteriën te elimineren en candida te vermijden

Bacterieën

Appelzuur en azijnzuur, die beide aanwezig zijn in appelazijn, kunnen heel gezond zijn voor de darmflora. Het product heeft een bacterie- en schimmeldodende werking en is in staat om ziekmakende darmbacteriën te elimineren. 

Ook kan het infecties zoals candida te voorkomen. Candida is een schimmelinfectie en tast vaak de darmen aan.

Versterkt het immuunsysteem

Appelazijn versterkt het immuunsysteem en helpt verschillende soorten infecties en ziekten, zoals griepjes en verkoudheden, te voorkomen.

Dit is te danken aan het hoge gehalte aan appelzuur dat in appelazijn aanwezig is. Dit zuur verdedigt het lichaam tegen virussen en bacteriën.

Helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren

Azijnzuur is één van de actieve bestanddelen in appelazijn. Het is tevens verantwoordelijk voor het geven van een krachtige impuls die het suikergehalte in het bloed kan verlagen.

Dit is de reden dat appelazijn zo ontzettend behulpzaam is voor de vertering van snelle koolhydraten in het lichaam. Dat helpt helpt tegelijkertijd om de suiker die aanwezig is in het bloed te verlagen.

Ook heeft recent onderzoek vastgesteld dat appelazijn een antiglycemisch effect kan hebben. De natuurlijke afscheiding van insuline kan hierdoor bevorderd worden.

Verlaagt een hoge bloeddruk

Bloeddruk

Verschillende studies hebben vastgesteld dat het innemen van appelazijn een hoge bloeddruk kan helpen verlagen. Deze eigenschap wordt toegeschreven aan het feit dat appelazijn stikstofoxide helpt te verhogen. Dat laat op zijn beurt de bloedvaten te laten ontspannen.

Helpt om het lichaam te reinigen en ontgiften

Nog één van de gezondheidsvoordelen van appelazijn is dat het enzymen enzymen, mineralen en vitaminen bevat. Het gaat met name om de bestanddelen die bijdragen aan een natuurlijke reiniging en ontgifting van het lichaam.

Om van dit voordeel te kunnen profiteren, kun je simpelweg een eetlepel appelazijn oplossen in een glas water en dit voor elke maaltijd drinken.

Kan helpen bij gewichtsverlies

Gewichtsverlies

Aangezien appelazijn je kan helpen om vet makkelijker te verbranden, kan het natuurlijke ingrediënt zomaar een van de beste bondgenoten zijn in de strijd tegen overgewicht.

Het azijnzuur dat in appelazijn aanwezig is helpt je die extra kilo’s kwijt te raken omdat het bijdraagt aan het reinigen van de lever. Daarbij onderdrukt het het ophopen van lipiden en lichaamsvet.

Daarnaast zorgt appelazijn voor een vol gevoel, waardoor je minder snel te veel zult eten.

Helpt tegen slechte adem

Appelazijn fungeert als een natuurlijke mondspoeling tegen slechte adem. Het doodt namelijk de bacteriën die een slechte adem veroorzaken.

Spoel simpelweg de mond twintig seconden met appelazijn om van slechte adem af te komen. Onthoud daarbij dat je appelazijn nooit onverdund mag doorslikken; dit kan brandwonden veroorzaken in de slokdarm!

Is goed voor de huid

Gezonde Huid

Appelazijn helpt de pH-waarde van de huid te reguleren. Daardoor is het ook behulpzaam bij het tegengaan van huidproblemen zoals acné.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Madhuri, S., & Pandey, G. (2009). Some anticancer medicinal plants of foreign origin. Current Science.
  • Joshi, V. K., & Sharma, S. (2009). Cider vinegar: Microbiology, technology and quality. In Vinegars of the World. https://doi.org/10.1007/978-88-470-0866-3_12
  • Salbe, A. D., Johnston, C. S., Buyukbese, M. A., Tsitouras, P. D., & Harman, S. M. (2009). Vinegar lacks antiglycemic action on enteral carbohydrate absorption in human subjects. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2009.10.021
  • Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology, 7(1), 46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
  • Schwalfenberg, G. K. (2012). The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?. Journal of environmental and public health, 2012. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
  • Ozen, B., & Baser, M. (2017). Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report. Alternative Therapies in Health & Medicine, 23(7). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112940
  • White, A. M., & Johnston, C. S. (2007). Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes care, 30(11), 2814-2815. https://care.diabetesjournals.org/content/30/11/2814
  • Kondo, S., Tayama, K., Tsukamoto, Y., Ikeda, K., & Yamori, Y. (2001). Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 65(12), 2690-2694. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11826965
  • Östman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Björck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European journal of clinical nutrition, 59(9), 983. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
  • Bae, J. Y., & Park, S. N. (2016). Evaluation of anti‐microbial activities of ZnO, citric acid and a mixture of both against Propionibacterium acnes. International journal of cosmetic science, 38(6), 550-557. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940755

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.