Appelazijn en de geweldige toepassingen

Om keelpijn te verminderen of je hoest te verzachten, hoef je alleen maar een beetje appelazijn op kamertemperatuur te gorgelen. Dit krachtige antiseptische middel zal je helpen om het virus te elimineren.
Appelazijn en de geweldige toepassingen

Laatste update: 23 november, 2018

Je denkt mogelijk dat appelazijn alleen goed is voor het op smaak brengen van je salades of andere voedingsmiddelen, maar het heeft een hoop andere toepassingen die je waarschijnlijk nooit bedacht had en die je zeker weten zullen interesseren.

Je hebt zeer waarschijnlijk dit betaalbare huismiddel al in huis (en zo niet, dan ga je het zeker weten kopen na het lezen van dit artikel).

Hieronder zal je meer leren over de geweldige toepassingen van appelazijn, een tonic die de laatste tientallen jaren erg populair is geworden.

In de jaren 50 publiceerde dr. Jarvis een boek over de voordelen van dit product, dat voorheen alleen maar werd gebruikt voor salades. Steeds meer onderzoeken zijn uitgevoerd die allen bewijzen dat het geweldig is voor verschillende dingen.

Toepassingen van appelazijn (naast het op smaak brengen)

flesje appelazijn

Gewichtsverlies

Ja zeker, je leest het goed. Azijn kan je helpen om gewicht te verliezen, aangezien het azijnzuur in staat is om buikvet te verbranden en centimeters van je taille af kan halen. Wetenschappelijke onderzoeken moeten dit nog bewijzen, maar het is zeker weten een geweldige manier om je gewichtsverliesdieet aan te vullen.

Om te profiteren van deze eigenschap zou je twee eetlepels appelazijn moeten mengen met water en het mengsel één keer per dag moeten drinken. Als je het effect wilt vergroten, dan zou je het mengsel voor het ontbijt in de ochtend moeten drinken.

Diabetes onder controle houden

Een van de geweldigste voordelen van appelazijn is zeker weten de mogelijkheid om glucosewaarden in het bloed te verminderen en reguleren. Verscheidene onderzoeken hebben deze eigenschap bewezen.

De dagelijkse dosis voor deze soort behandeling is twee eetlepels opgelost in een glas water, wat je zou moeten opdrinken voordat je ‘s avonds naar bed gaat. Het kan je suikerwaarden tot 6% verlagen.

Je moet echter eerst contact opnemen met je dokter, omdat appelazijn chromium bevat, een component die insulinewaarden kan verstoren.

Bestrijd schimmel

Als je last hebt van de schimmel candida albicans, dan kan je dit product gebruiken om van deze huidinfectie af te komen en voorkomen dat deze terugkomt. Deze schimmel ontstaat vaak in de plooien van de huid, zoals het gebied tussen je tenen (wat ook wel bekend is als voetschimmel).

Het azijnzuur in azijn elimineert deze schimmel en is geweldig om het te behandelen.

 • Vul een bak met water op kamertemperatuur en voeg twee tot drie kopjes appelazijn toe.
 • Doe je voeten vervolgens in het water en laat ze daar 15 minuten inzitten.

Nog een alternatief is:

 • Meng een eetlepel water met een eetlepel appelazijn.
 • Breng dit mengsel vervolgens met een wattenschijfje aan op het aangetaste gebied.

Wees erg voorzichtig met dit huismiddel, want azijn kan een erg gevoelige huid ook irriteren.

Kalmeert krampen

fles appelazijn

Als je last hebt van nachtelijke krampen, dan kan dit door een gebrek aan kalium komen. Aarzel niet om appelazijn te gebruiken om je krampen te behandelen, aangezien het een redelijk grote hoeveelheid van deze voedingsstof bevat.

 • Meng twee eetlepels appelazijn en een eetlepel honing in een glas water op kamertemperatuur.
 • Drink dit voordat je gaat slapen.

 

Vermindert spataders

Je zou moeten weten dat dit huismiddel voor spataders niet wetenschappelijk is bewezen, maar veel personen gebruiken het om de pijn te verlichten en de verschijning van de opgezwollen aders in de benen te verminderen.

 • Verdun een beetje appelazijn in water en gebruik het vervolgens om een gaasje nat te maken.
 • Breng dit vervolgens losjes met een stukje tape aan op het aangetaste gebied.
 • Laat het mengsel 30 minuten inwerken.

Een andere optie is:

 • Giet pure appelazijn over je salade of meng het met een beetje water.
 • Drink dit in de ochtend en avond.

Je zal na een maand resultaat beginnen te zien.

Vermindert cholesterol en hypertensie

Alhoewel deze behandeling nog niet volledig is bewezen, is het zeker weten goed om het te proberen wanneer je triglyceride- of bloeddrukproblemen hebt, in ieder geval om je ‘formele’ behandeling aan te vullen.

Onderzoeken met betrekking tot de effecten van dit product op cholesterol en hypertensie hebben laten zien dat personen die tenminste vijf keer per week appelazijn als dressing voor salades gebruiken, minder kans hebben op cardiovasculaire ziektes.

Wetenschappers denken dat dit komt door de kalium in appelazijn, dat in staat is om het bloed te verdunnen en zodoende de bloeddruk onder controle kan houden. Daarnaast absorbeert de pectine in appelazijn vetophopingen in de aderen.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen

Geneest een zere keel en hoest

Appelazijn is een krachtig antiseptisch middel, wat betekent dat het virussen kan elimineren die een zere keel en keelontsteking veroorzaken.

Dus als je keel opgezwollen is:

 • Gorgel met een mengsel van een eetlepel appelazijn en een eetlepel water op kamertemperatuur.
 • Slik dit water niet door.

Als je niet kan gorgelen omdat je keel te veel pijn doet, probeer dan in ieder geval het water in je mond te laten bewegen. Een andere optie is om een eetlepel honing met een eetlepel appelazijn te mengen en op dit mengsel te zuigen, net alsof het een snoepje is.

Vermindert acne

Acne

Appelazijn is perfect voor het verwijderen van puistjes en mee-eters op de huid. Naast dat het je huid helpt door de antibacteriële en antiseptische eigenschappen, herstelt het ook de beschermende zuurmantel van de huid en helpt het om een erg droge of olieachtige huid te reguleren.

 • Maak een lotion met gelijke delen appelazijn en gedistilleerd water.
 • Breng het bij voorkeur aan voor het slapengaan op je schone, droge huid.

Een andere optie is:

 • Maak een masker met klei en appelazijn, wat zal helpen om de gifstoffen te verwijderen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.