5 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen

Veel mensen hebben een te hoge bloeddruk, wat vervelende gevolgen kan hebben. Je kunt hier gelukkig iets an doen met behulp van een aantal natuurlijke middelen.
5 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen

Laatste update: 11 oktober, 2018

Hypertensie, ofwel hoge bloeddruk, is een ernstig gezondheidsprobleem, waarbij sprake is van een doorlopende verhoging van druk op de bloedvaten. Langdurig hoge bloeddruk kan complicaties veroorzaken. In dit artikel bespreken we 5 simpele en natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen.

Omdat hoge bloeddruk vaak geen symptomen geeft, lopen mensen er soms jarenlang mee rond zonder dat zij dit weten. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je bloeddruk laat controleren; de conditie is namelijk goed te behandelen.

Sommige mensen ervaren wel symptomen van een hoge bloeddruk. Meestal zijn dit symptomen als hartkloppingen, hoofdpijn, overmatig zweten, snelle polsslag, duizeligheid, nervositeit, oorsuizen of blozen.

5 natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen

1. Knoflook

Knoflook om je bloeddruk te verlagen

Specialisten raden het sterk aan knoflook te eten om hoge bloeddruk op een natuurlijke manier tegen te gaan. Het bijzonder gezonde bolgewas heeft een erg goede invloed op de verwijding van aderen, wat bloedpropjes helpt voorkomen.

Het is al voldoende om een teentje knoflook aan je dagelijkse dieet toe te voegen om van de voordelen van dit supervoedingsmiddel te profiteren.

2. Pure chocolade

Sommige onderzoeken, zoals de onderzoeken die werden uitgevoerd aan de Universiteit van Keulen, tonen aan dat het eten van pure chocolade gunstige effecten kan hebben op het verlagen van de bloeddruk.

Dit komt waarschijnlijk voornamelijk doordat chocolade flavanoїden bevat, een bestanddeel dat erg belangrijk is bij het onderhouden van een goede gezondheid. Het wordt echter aangeraden om slechts kleine hoeveelheden pure chocolade te eten. Ook geldt: hoe puurder hoe beter.

3. Peterselie en citroen

Water met citroen om je bloeddruk te verlagen

Het drinken van een shake of smoothie van een hele citroen, dus ook de schil, en peterselie heeft een bijzonder vochtafdrijvende werking. Dit is positief voor een hoge bloeddruk, omdat het lichaam bestanddelen die de bloeddruk verhogen via de urine verwijdert.

Het wordt aangeraden om deze shake in de ochtend voor het ontbijt te drinken. Een andere optie is om een citroen uit te persen in een glas warm water en dit voor het ontbijt te drinken.

4. Havermout

Ook havermout is een natuurlijk product dat, dankzij de vele goede eigenschappen, erg behulpzaam kan zijn bij het tegengaan van een hoge bloeddruk. Havermout bevat namelijk grote hoeveelheden oplosbare vezels, die het gehalte van zogenaamde ongezonde cholesterol aanzienlijk verlagen.

Deze vorm van cholesterol heeft een belangrijke invloed op het verhogen van de bloeddruk. Je kunt havermout het beste eten als ontbijt, maar de gezonde graanvlokken lenen zich ook goed om te mengen in bijvoorbeeld fruitsmoothies.

5. Lavendel, marjolein en jojoba

Lavendel tegen een hoge bloeddruk

Aromatherapeuten raden aan om hoge bloeddruk te verlagen door middel van massage. Aanbevolen wordt om voor het slapengaan de borst te masseren met een oplossing van 20 ml jojoba-olie en tien druppeltjes lavendelolie en/of marjoleinolie. 

Misschien ook interessant: Begrijp de negatieve effecten van stress

Om hoge bloeddruk echt te vermijden zou je tot slot je inname van zout moeten verminderen, veel fruit en groenten moeten eten die rijk zijn aan kalium, een dieet moeten aanhouden dat rijk is aan magnesium en calcium en stress zoveel mogelijk moeten vermijden.

Het uitoefenen van een rustgevende vorm van beweging zal eveneens helpen tegen hoge bloeddruk. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.