Waarom je chocolade zou moeten eten

Chocolade is een favoriet van velen. Maar behalve dat het erg lekker is zou het ook een gunstig effect op hart- en bloedvaten hebben.
Waarom je chocolade zou moeten eten
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 18 december, 2018

Chocolade is één van de voedingsmiddelen waar mensen naar reiken als troost wanneer ze zich down voelen, moe of verdrietig zijn etc. Maar is het alleen maar een eenvoudige truc of kan chocolade echt je lichaam dat geven wat het nodig heeft om zich beter te voelen? Het feit dat het vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en tryptofaan bevat is het antwoord op die vraag.

Het bevestigt alle voordelen van chocolade voor de gezondheid.

In dit artikel zullen we uitleggen waarom je lichaam smeekt om chocolade, wat je binnenkrijgt door het te eten en hoe je kunt profiteren van de vele natuurlijke en heilzame eigenschappen.

Chocolade of cacao?

Het is mogelijk dat wanneer je voelt dat je dringend chocolade moet eten, je lichaam echt vraagt om cacao. Het is belangrijk dit punt duidelijk te maken, omdat cacao een zeer gezond product is en op zijn beurt zijn sommige vetten en suikers in chocolade niet gezond, in het bijzonder in melk of witte chocolade, chocolade ijs, crème etc.

cacao

Dat is de reden waarom we aanraden te kiezen voor de chocolade die zo zuiver mogelijk is en die een hoog percentage aan cacao bevat (minimaal 70%) of die ook cacao in poedervorm bevat.

Kijk naar deze video hieronder over de voordelen van chocolade. De video is momenteel alleen in het Spaans, maar zal binnenkort worden vertaald. Blijf dan verder lezen voor meer informatie over waarom je chocolade moet eten.

De 7 voordelen van het eten van chocolade

Waarom cacao gebruiken?

De eerste stap is, indien mogelijk, kwaliteitscacao en biologische cacao. Je kunt een heleboel recepten vinden met cacao die als chocolade wordt gebruikt en zelfs nieuwe recepten maken dankzij de textuur:

 • Cacao en honingmelk, een heerlijk drankje of het nu warm is of koud
 • Cacaocake of marmelade
 • Banaan-walnoot-en-cacaosmoothie voor het ontbijt en om de dag te beginnen met energie
 • Cacaosaus, citroensap en bruine suiker om warme chocolademelk te vervangen als garnering
 • Gesmolten room door het mengen van de crème van noten (bijvoorbeeld amandelen of pinda’s), cacao en bruine suiker
 • Cacao-infusie, een ontspannen en remineraliserende remedie
chocolademelk

Als het je lichaam aan iets ontbreekt…

Cacao of pure chocolade heeft een aantal essentiële ingrediënten voor een goede gezondheid en dat is waarom, wanneer een aantal van hen ontbreken, je lichaam je smeekt om chocolade te eten. Het bevat vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten, tryptofaan… Daarom zullen we hieronder de gevallen waarin chocolade vaak gerechtvaardigd is verklaren.

Om je stemming te verbeteren

Cacao bevat tryptofaan, een aminozuur dat de productie van serotonine verhoogt, een neurotransmitter die een zenuwsignaal dat geluk veroorzaakt stuurt. Daarom helpt cacao tegen angst, prikkelbaarheid, depressie enz. Dit zijn de meest voorkomende momenten waarbij je de behoefte voelt om chocolade te eten en dat is de reden waarom je niet moet aarzelen om het te eten, maar eerder moet kiezen voor een hoge kwaliteit met een hoog percentage cacao.

Vergeet niet om ook te blijven zoeken naar andere oplossingen of aanvullingen om je stemming in evenwicht te brengen.

chocolade-4

Tegen stress

Cacao is rijk aan antioxidanten, meer nog dan groene thee. Dat is de reden waarom je het vaak nodig hebt wanneer je gestresst bent, want spanning oxideert het lichaam. Deze antioxidanten helpen ook tegen veroudering en het risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Om de antioxiderende eigenschappen te stimuleren, is het het beste om het te eten op een lege maag.

Om te ontspannen

Cacao is één van de voedingsmiddelen die het rijkst is aan magnesium, een mineraal dat je zenuwstelsel en spieren voedt. Je moet dit elke dag binnenkrijgen. In feite raden veel therapeuten aan het in te nemen als een aanvulling op de voeding, omdat het niet genoeg wordt benut in onze diëten.

Als je te veel chocolade eet, kun je proberen om een beetje van een magnesiumsupplement in te nemen en je onbedwingbare trek in chocolade kan hierdoor dalen.

Om botten en tanden te versterken

Dankzij de calcium die het bevat, helpt cacao botten en tanden te versterken, wat slechts één van de goede eigenschappen is. Om dit te bereiken is het belangrijk suikervrije cacao te eten, omdat witte suiker de vertering van calcium in het lichaam verslechtert.

Om de afweer te versterken

Cacao bevat vitamine C, een vitamine die je elke dag binnen moet krijgen, omdat het helpt bij het verbeteren van je afweersysteem en het veel ziekten voorkomt, evenals dat het je botten, tanden en huid voedt. Wie zou niet graag een kop warme chocolademelk drinken wanneer je verkouden bent of het koud hebt?

Om jezelf te revitaliseren

Als je je vooral moe of gestrest voelt, kan cacao je helpen meer energie te krijgen. Voor deze gevallen meng je pure cacao met honing en kaneel en neem je hier iedere ochtend een eetlepel van.

Afbeeldingen met dank aan webmink, Lotus Carroll en IITA Image Library.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Magrone, T., Russo, M. A., & Jirillo, E. (2017). Cocoa and dark chocolate polyphenols: from biology to clinical applications. Frontiers in immunology, 8, 677.
 • Scholey, A., & Owen, L. (2013). Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutrition reviews, 71(10), 665-681.
 • Wirtz, P. H., von Känel, R., Meister, R. E., Arpagaus, A., Treichler, S., Kuebler, U., … & Ehlert, U. (2014). Dark chocolate intake buffers stress reactivity in humans. Journal of the American College of Cardiology, 63(21), 2297-2299.
 • Seem, S. A., Yuan, Y. V., & Tou, J. C. (2019). Chocolate and chocolate constituents influence bone health and osteoporosis risk. Nutrition.
 • Candies, chocolate, dark, 70-85% cacao solids Nutrition Facts & Calories. Retrieved 28 February 2020, from https://nutritiondata.self.com/facts/sweets/10638/2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.