Eten waar je energie van krijgt

Kokosolie, chocola, noten en chiazaad bieden niet alleen allerlei gezondheidsvoordelen, maar geven je ook nog eens enorm veel energie.
Eten waar je energie van krijgt
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Koolhydraten, eiwitten en vetten geven je lichaam de energie die het nodig heeft om al je dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als je echter merkt dat je vrij snel moe wordt, dan is dat een teken dat je lichaam meer ‘brandstof’ nodig heeft. In dat geval kan het helpen om dingen te eten waar je energie van krijgt.

Energiedranken bevatten stimulerende stoffen die vermoeidheid en uitputting effectief verminderen. De effecten ervan zijn echter maar van korte duur.

Het is daarom beter om je geld te investeren in de producten die we in dit artikel behandelen. Deze producten zijn niet alleen gezonder, ze zullen je ook enorm veel energie geven.

Eten waar je energie van krijgt

1. Kokosolie

Vanwege de grote hoeveelheid middellange vetzuurketens (MCT) die kokosolie bevat, voorziet het je lichaam van een grote hoeveelheid energie.

Het wordt ook aanbevolen om andere problemen te bestrijden, van eenvoudige infecties tot degeneratieve ziekten zoals kanker en de ziekte van Alzheimer.

Voorheen hadden mensen de gewoonte om koolhydraten te consumeren voor het sporten. Tegenwoordig zijn echter steeds meer mensen geneigd om juist voor vetten te kiezen, met name MCT’s.

Glucose wordt sneller opgenomen, waardoor het kan leiden tot gewichtstoename. Dit houdt bovendien in dat het noodzakelijk is om er gedurende de dag meerdere porties van te consumeren, om vet te metaboliseren en energie te krijgen.

Kokosolie daarentegen, blijft je lichaam beetje bij beetje van energie voorzien, zelfs tot uren nadat je het hebt geconsumeerd.

2. Noten

Noten bieden energie

Ook noten behoren tot de voedingsmiddelen die je kunt eten om je lichaam te voorzien van wat extra energie. Dit komt met name door de grote hoeveelheid magnesium die ze bevatten.

Bovendien zijn ze zeer voedzaam en bevatten ze een grote hoeveelheid onverzadigd vet. Dit is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je lichaam goed kan functioneren.

Ze hebben diverse gunstige effecten zoals het:

 • verminderen van het gehalte slechte cholesterol
 • tegengaan van angst en stress
 • bevorderen van een algeheel gevoel van welzijn
 • je bezorgen van een goed humeur

3. Pure chocola

Als chocola minstens 60% cacao bevat, dan is het ideaal voedsel om je lichaam te voorzien van energie en om je humeur te verbeteren.

Het bevat een goede hoeveelheid mineralen en eiwitten die helpen om je immuunsysteem te beschermen. Bovendien heeft het een antioxidante werking en helpt het om de productie van serotonine en endorfine (gelukshormonen) te verhogen.

Wel is het belangrijk om pure chocola met mate te consumeren. Als je er te veel van eet, kan dit namelijk gewichtstoename en andere problemen veroorzaken die samenhangen met obesitas.

4. Mango’s

Mango biedt energie

Mango’s zijn rijk aan:

 • vitamine C
 • calcium
 • koper
 • magnesium
 • kalium

Samen met de suikers die ze bevatten, helpen deze voedingsstoffen om je lichaam te stimuleren en het te voorzien van de energie die het nodig heeft.

Bovendien bieden mango’s ook nog enkele andere gunstige gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze helpen om:

 • je gezichtsvermogen te behouden
 • je bloeddruk te normaliseren
 • uitwendige ziektekiemen te bestrijden om infecties te voorkomen

Daarnaast hebben ze ook een antioxidante werking, waardoor ze de bloedsomloop verbeteren. Dankzij de grote hoeveelheid ijzer die ze bevatten, kunnen ze tot slot worden gebruikt om bloedarmoede te voorkomen en tegen te gaan.

5. Chiazaad

Chiazaad biedt energie

Ook chiazaad is een van de dingen die je kunt eten waar je energie van krijgt. Het beschermt namelijk niet alleen je lichaam tegen vrije radicalen, het heeft ook een antioxidante werking en zorgt ervoor dat je na het eten ervan lange tijd verzadigd blijft.

Chiazaad bevat onder andere:

 • omega 3-vetzuren
 • vezels
 • fosfor
 • magnesium
 • calcium
 • kalium

Je kunt het ook gebruiken om hypertensie te voorkomen, angst te verminderen en vooral om je stofwisseling te stimuleren.

6. Honing

Door zowel ‘s ochtends als ‘s middags een eetlepel honing in te nemen, voorzie je je lichaam van vitamines, mineralen, antioxidanten en de nodige energie, waardoor vermoeidheid vermindert.

Daarnaast biedt honing ook nog de volgende voordelen:

 • Vanwege de antiseptische eigenschappen kan het helpen om wondjes te behandelen.
 • Het biedt zowel fysiek als mentaal een gevoel van ontspanning en een rust.
 • Het helpt om griep en hoest te behandelen.
 • Honing zorgt ervoor dat het immuunsysteem naar behoren functioneert.
 • Het bestrijdt constipatie.

Bovendien kun je honing gebruiken als dressing of zoetstof, waardoor het makkelijk is om het in je dagelijkse dieet op te nemen.

7. Groene thee

Groene thee biedt energie

Groene thee bevat veel cafeïne, wat helpt om je zenuwstelsel te stimuleren. Het is een antioxidant en antibioticum en reguleert bovendien je bloedsomloop.

Doordat het een vochtafdrijvende werking heeft, wordt het aangeraden om overtollig vloeistof uit het lichaam te verwijderen en het lichaam te reinigen. Het stimuleert je stofwisseling en bevordert gewichtsverlies

8. Bananen

Tot slot zijn ook bananen één van de producten die je kunt eten waar je energie van krijgt. Vooral atleten doen er goed aan om regelmatig bananen te eten. Ze bevatten namelijk erg veel magnesium en kalium, wat gunstig is om de spieren te versterken.

Bovendien voorzien ze het lichaam van koolhydraten en zijn ze rijk aan:

 • fosfor
 • folaat
 • adstringerende stoffen

Ook bevatten ze veel tryptofaan, waardoor ze helpen bij het bestrijden van depressie en emotionele uitputting


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Croteau E, Castellano CA, Richard MA, Fortier M, Nugent S, Lepage M, Duchesne S, Whittingstall K, Turcotte ÉE, Bocti C, Fülöp T, Cunnane SC. Ketogenic Medium Chain Triglycerides Increase Brain Energy Metabolism in Alzheimer’s Disease. J Alzheimers Dis. 2018;64(2):551-561. doi: 10.3233/JAD-180202. PMID: 29914035.
 • Abdelhamid AS, Brown TJ, Brainard JS, Biswas P, Thorpe GC, Moore HJ, Deane KH, AlAbdulghafoor FK, Summerbell CD, Worthington HV, Song F, Hooper L. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7(7):CD003177. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 30;11:CD003177. PMID: 30019766; PMCID: PMC6513557.
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.