Maak je eigen natuurlijke energiedrankjes

22 juni 2015

De zogenaamde “energiedrankjes” zijn in de mode. Het zijn non-alcoholische drankjes, die bepaalde stimulerende middelen bevatten, zoals cafeïne en taurine en suikers tegen de vermoeidheid. Maar zijn ze ook gezond? In dit artikel laten we een aantal alternatieven zien van natuurlijke energiedrankjes, die geen bijwerkingen hebben.

Mensen die meedoen aan wedstrijden zeggen dat er geen regels zijn met betrekking tot dit soort drankjes. Ze houden zich niet aan de vastgestelde eisen zoals frisdranken, maar zijn geen voeding. Hoewel ze fungeren als stimulerende middelen, moet je voorzichtig zijn bij het consumeren ervan, omdat er bijwerkingen kunnen ontstaan als je ze overmatig gebruikt of als je lijdt aan een aandoening of ziekte. Laten we ze eens nader bekijken.

De risico’s van energiedrankjes voor je gezondheid

drankje-1

 • Recentelijk heeft de EFSA (European Food Safety Authority) een rapport gepubliceerd, waaruit blijkt dat het drinken van energiedrankjes niet schadelijk is, zolang je het op de juiste manier doet.
 • Het grootste risico zit hem in twee substanties: taurine, wat je hersenen kan beïnvloeden, en glucoronolacton, wat je nieren beïnvloedt. Het rapport stelde dat deze risico’s voorkomen, als je het elke dag consumeert. Het beste is om niet meer dan 125 ml per dag te drinken als je het regelmatig drinkt. Je moet echter je eigen gezondheid wel goed in acht nemen.
 • Eén van de belangrijkste problemen van energiedrankjes is het hoge aandeel van cafeïne en hun aantal calorieën, hetgeen veel hoger is dan in frisdranken bijvoorbeeld. Het regelmatig drinken van cafeïne kan het zenuwstelsel overstimuleren en hoofdpijn veroorzaken.
 • Als je te veel energiedrankjes consumeert, kun je last krijgen van hartritmestoornissen en darmproblemen.
 • Soms geven deze drankjes aan dat ze natuurlijke elementen bevatten. Deskundigen zeggen dat ze in werkelijkheid krachtige diuretica zijn en je er voorzichtig mee moet zijn.
 • De op taurine, efedrine, guanine en arginine gebaseerde samenstelling kan mensen met coronaire en andere problemen in groot gevaar brengen.
 • Studies stellen vast dat als je twee of drie blikjes per dag drinkt, je last kunt hebben van hoofdpijn, angst, gebrek aan concentratie en stemmingswisselingen.

Maak je eigen natuurlijke energiedrankjes

Kokos en spirulina

cocos-2

Ingrediënten

 • 500 ml kokoswater
 • 1 capsule spirulina in poedervorm (Je kunt deze capsules vinden in gezondheidswinkels, drogisterijen en zelfs gewone supermarkten. De inhoud staat op de capsule.)

Instructies:

Giet het kokoswater in de fles, die je wilt gebruiken om het drankje uit te drinken. Voeg het spirulinapoeder toe, doe de dop op de fles en schud het goed door elkaar. Dit is een drankje met een hoog gehalte energie, omdat het kokoswater rijk is aan kalium, terwijl spirulina magnesium essentiële aminozuren en vitamine B (B1, B2 en B6) bevat.

Sinaasappel en lijnzaad

sinaasappelsap

Ingrediënten:

 • het sap van twee sinaasappels
 • 2 eetlepels lijnzaadolie

Instructies:

Pers eerst het sap uit twee sinaasappels. Meng dan het sinaasappelsap met twee eetlepels lijnzaadolie. Hierdoor zal het mengsel homogeen worden. Laat het vervolgens tien minuten in de vriezer staan als je het koud wilt drinken. Deze drank bevat een grote hoeveelheid magnesium, kalium en vitamine C. De lijnzaadolie die het bevat heeft de eigenschap om het suikergehalte van sinaasappels in het bloed te verlagen en is daarom geweldig voor de gezondheid.

Banaan en spinazie

banaan-spinazie-drank

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • 3 spinaziebladeren
 • 1 glas koud water

Instructies:

Begin met het goed wassen van de spinazie. Pel vervolgens de banaan en doe deze in de blender samen met de spinazie en een glas koud water. Probeer er een homogeen sap van te maken. Als je wilt, kun je er een paar ijsblokjes en zelfs een theelepel honing aan toevoegen. Je krijgt een uitstekende hoeveelheid kalium, fosfor en magnesium binnen van deze drank.

Gember en kurkuma

gember-3

Ingrediënten:

 • 1 schijf verse, gehakte gember
 • 1 snufje kurkuma in poedervorm
 • 1 kleine eetlepel honing
 • 1 glas koud water

Instructies:

Was de gember en hak deze fijn. Voeg dan de gember en kurkuma toe aan een kop kokend water om er een infusie van te maken. Laat het gedurende tien minuten trekken en zeef het. Om een frisser drankje te krijgen, voeg je er een glas vers water en naar wens ijsblokjes aan toe. Deze kruiden bevatten zeer veel energie, zijn erg gezond en hebben een interessante smaak. Dit drankje zal de bloedsomloop verbeteren en je op natuurlijke wijze energie geven.

Bekijk Ook