Thee van kaneel en banaan tegen slapeloosheid

Door kaneel en banaan te combineren, krijg je een thee die ontspannende eigenschappen heeft, die kunnen helpen om stress en angst te verlichten en een goede nachtrust bevorderen.
Thee van kaneel en banaan tegen slapeloosheid

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gelukkig bestaan er ook een paar gezonde en natuurlijke alternatieven. Die zullen je immers helpen om in slaap te vallen zonder ongewenste bijwerkingen. In dit artikel stellen we een eenvoudige thee voor gemaakt van kaneel en banaan. Die kan namelijk helpen het lichaam te ontspannen en bovendien enkele mogelijke slaapproblemen op te lossen.

Elke nacht minstens zeven of acht uur slapen is van cruciaal belang voor een goede leefkwaliteit. Daarnaast is dat essentieel om je lichamelijke en mentale prestaties te verbeteren.

Hoewel we dit gegeven soms negeren, heeft de hoeveelheid slaap die je gedurende de nacht krijgt enorm veel invloed op je gezondheid. Dat heeft eveneens invloed op je algehele gevoel van welzijn.

Tijdens je slaap zijn veel functies in je lichaam actief. Zo wordt je geest leeggemaakt en je energievoorraad herladen. Wanneer je wakker wordt heb je daarom weer genoeg energie om de dag aan te kunnen.

Een modern probleem

Helaas heeft onze moderne leefstijl ervoor gezorgd dat miljoenen mensen over de hele wereld minder slaap krijgen. Dat vormt een risicofactor voor meerdere soorten stoornissen. Slechte eetgewoontes, stress en voedingstekorten zijn slechts een paar oorzaken van deze problemen.

Moeite met slapen zorgt er in eerste instantie voor dat je je moe en zwak voelt. Op de lange termijn kan dat zelfs cognitieve stoornissen veroorzaken.

Vandaag de dag kun je slapeloosheid echter tegengaan door medicijnen te slikken. Die dwingen het lichaam om een normale slaapcyclus te ontwikkelen. Wanneer je deze medicijnen echter te lang blijft slikken, kunnen ze juist averechts gaan werken. Daarna ga je er uiteindleijk afhankelijk van worden.

Welke voordelen biedt deze thee van kaneel en banaan?

Bananen

Thee gemaakt van kaneel en banaan krijgt over de hele wereld steeds meer bekendheid als natuurlijk alternatief tegen slapeloosheid en andere problemen verbonden aan de nachtrust. Door deze twee voedzame ingrediënten met elkaar te combineren krijg je een krachtig middel dat kan helpen om stress te verminderen en tegelijkertijd je slaapkwaliteit te verbeteren.

Bananen hebben een heerlijke, zoete smaak en maken dankzij het hoge gehalte kalium en magnesium deel uit van verschillende diëten. Zowel kalium als magnesium vergemakkelijkt bepaalde lichaamsfuncties, waaronder het reguleren van de bloeddruk en het afdrijven van opgehoopt vocht.

Daarnaast hebben bananen een positief effect op je spieren en de gezondheid van je aderen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder cortisol produceert (ook wel bekend als het stresshormoon).

Het voornaamste voordeel dat bananen bieden in verband met een betere nachtrust is echter het gehalte tryptofaan dat ze bevatten. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat ervoor zorgt dat de serotonineproductie omhoog gaat. Serotonine is een neurotransmitter die je lichaam nodig heeft om ’s nachts goed te slapen.

Het tweede hoofdingrediënt in dit recept is kaneel. Kaneel is een geneeskrachtige specerij die actieve bestanddelen bevat als eugenol. Eugenol is het bestanddeel dat kaneel zijn intense geur geeft en verantwoordelijk is voor een groot deel van de voordelen die kaneel biedt.

Het consumeren van kaneel is vooral aangeraden voor mensen die last hebben van diabetes type 2, omdat het kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen door de stofwisseling te bevorderen.

Kaneel bevordert ook een gezonde spijsvertering en bloedsomloop, twee belangrijke aspecten voor mensen die last hebben van slaapproblemen.

Hoe maak je deze thee van kaneel en banaan tegen slapeloosheid?

Kaneelthee

Dit middel is hartstikke makkelijk om te maken en wat vooral handig is, is dat je beide ingrediënten gewoon kunt kopen in de supermarkt tegen vrij lage prijzen.

Door dit recept te volgen, krijg je een drankje dat een milde verdovende werking heeft en zal helpen om stress, angst en andere emoties die je nachtrust kunnen verstoren te verzachten.

Ingrediënten

 • 1 banaan
 • ½ theelepel kaneel (2.5 g)
 • 1 liter water

Bereiding

 • Snijd de uiteindes van de banaan af zonder de schil te verwijderen en stop de banaan vervolgens in een liter kokend water.
 • Zet het vuur laag en laat de banaan ongeveer tien minuten koken.
 • Haal de pan van het vuur, laat het nog een paar minuten staan en giet het mengsel dan door de zeef.
 • Voeg een snufje kaneel toe en roer alles goed door elkaar.

Gebruik

 • Drink elke avond veertig minuten voor het slapengaan één kopje van deze thee.
 • Blijf deze behandeling herhalen totdat je probleem volledig verdwenen is.

Heb je last van slaapproblemen? Drink dan deze thee en je zult zien dat dit een geweldige manier is om dit probleem volledig vaarwel te zeggen.

Onthoud dat de voordelen die deze thee biedt ook afhankelijk zijn van andere gewoontes die je hebt en de ruimte en omstandigheden waarin je slaapt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Escobar, R. G. (2002). Eugenol: Propiedades farmacológicas y toxicológicas. Ventajas y desventajas de su uso. Revista Cubana de Estomatologia.

 • Mohammad-Zadeh, L. F., Moses, L., & Gwaltney-Brant, S. M. (2008). Serotonin: A review. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2885.2008.00944.x

 • Silber, B. Y., & Schmitt, J. A. J. (2010). Effects of tryptophan loading on human cognition, mood, and sleep. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2009.08.005


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.