8 geweldige genezende voordelen van kaneel

8 februari 2019
Kaneel is een specerij waaraan veel gezonde eigenschappen worden toegeschreven. Ken jij ze al allemaal?

Je kent kaneel natuurlijk wel. Het is immers een specerij die men onder andere gebruikt voor koffie en desserts. Echter, buiten haar culinaire toepassingen heeft het ook eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. In het volgende artikel kun je erachter komen wat de bewezen voordelen van kaneel zijn, zodat je het vanaf nu kunt gaan gebruiken.

Kaneel, een grote schat

Kaneel wordt al sinds duizenden jaren gebruikt in verschillende huismiddeltjes. De moderne wetenschap heeft veel van de voordelen na verschillende onderzoeken en studies bevestigd.

Men maakt dit kruid uit de bast van een boom genaamd cinnamomum. Deze boom treft men onder andere aan in landen zoals Egypte. Dat is waar de eerste sporen van het gebruik van kaneel zijn gevonden. Destijds was het een zeer waardevol, zeldzaam en duur product, een luxe geschenk dat alleen kon worden gebruikt door koningen.

Hoe maakt men kaneel?

Men maakt het product door het snijden van de takken van de bomen en het extraheren van de schors, die daarna moet drogen. Vervolgens vormt men stroken die de vorm van stokjes hebben. Het kan ook worden vermalen tot kaneelpoeder.

Kaneelstokjes

Overal verkrijgbaar

Gelukkig is vandaag de dag kaneel overal verkrijgbaar. Men kan het vinden in supermarkten, op de markt en zelfs in koffiewinkels. Het vette deel van kaneel veroorzaakt de karakteristieke geur, vanwege een component genaamd kaneelaldehyde.

Kaneelaldehyde is ook verantwoordelijk voor de meeste eigenschappen van het kruid met aanzienlijke voordelen voor de stofwisseling en gezondheid.

Er zijn twee soorten kaneel:

 • Ceylonkaneel, ook bekend als echte kaneel
 • Cassiakaneel, dat momenteel de meest voorkomende variëteit is

Voordelen van kaneel

Met de onmiskenbare smaak en culinaire toepassingen zijn dit enkele van de voordelen (bewezen door de wetenschap) die kaneel je kan geven:

Het zit vol antioxidanten

Deze stoffen beschermen het lichaam tegen oxidatieve schade door wat we ‘vrije radicalen’ noemen. Volgens een studie bevat kaneel een hoge kwaliteit polyfenolen. In dit onderzoek werden ook de antioxiderende eigenschappen van 26 kruiden vergeleken en kaneel was de winnaar, boven andere voedingsmiddelen zoals oregano en knoflook.

Ontstekingsremmers

Kaneel veroorzaakt een verlaging van zwellingen in verschillende delen van het lichaam en helpt ook bij het bestrijden van infecties, het repareren van beschadigd weefsel en de verbetering van de symptomen van patiënten met artritis of jicht.

Kaneel

Vermindert het risico op hartproblemen

Als er gevallen van hart- en vaatziekten in de familie zijn of je bent een patiënt die hoger risico loopt (door obesitas, hoge cholesterol, hoge bloeddruk), aarzel dan niet om meer kaneel te gebruiken. Dit specerij heeft de mogelijkheid om het risico op deze hartproblemen, die zelfs de dood kunnen veroorzaken, te verminderen.

Voor mensen die lijden aan diabetes type II heeft een gram kaneel per dag zeer goede effecten op de bloedsuikerspiegel.

Het helpt ook bij het verminderen van slechte cholesterol en het verlagen van de triglyceridenniveaus. Sommige studies zeggen dat het de hoeveelheid goede cholesterol verhoogt en ook hypertensie vermindert. Dat alles helpt het hart gezonder te houden.

Leestip:
Een hartaanval herkennen kan op deze vijf manieren

Verbetert de gevoeligheid voor insuline

Dit is een ander voordeel van kaneel voor diabetici, omdat het de gevoeligheid voor het hormoon insuline verbetert.

 • Dit is een van de belangrijkste regulatoren van het metabolisme en de energieniveaus in het lichaam.
 • Het transporteert ook suiker in het bloed, vooral in de bloedstroom en richting de cellen.
 • Patiënten met insulineresistentie kunnen ook last hebben van ernstigere aandoeningen dan diabetes. Het goede nieuws is dat kaneel dit probleem vermindert.
Schaal met kaneelstokjes

Anti-diabetisch vermogen

Met betrekking tot wat we eerder al hebben gezegd, brengt kaneel de bloedsuikerspiegel in balans en daarom raden wij aan dat diabetici het geregeld gebruiken.

Het is aangetoond dat het de hoeveelheid glucose die na het eten de bloedstroom bereikt vermindert, het is in staat zich te mengen in spijsverteringsenzymen, het vermindert de slechte koolhydraten in het spijsverteringskanaal en het de cellen helpt bij het transporteren van insuline.

We raden aan om kaneel te verwerken in suikervrije desserts of koffie na de lunch of avondmaal. Onderzoek bij diabetici heeft namelijk aangetoond dat kaneel maximaal 30%  van de suikerniveaus kan verminderen. De aanbevolen dagelijkse dosis is maximaal 6 gram.

Vermindert degeneratieve ziekten

Neurodegeneratieve problemen worden gekenmerkt door een progressief verlies van de functie of structuur van de hersencellen. De twee meest voorkomende aandoeningen zijn:

 • Alzheimer
 • Parkinson

Twee componenten in kaneel hebben de mogelijkheid om de accumulatie van het eiwit in de hersenen wat leidt tot ziekte van Alzheimer te remmen en ook:

 • beschermt het de neuronen
 • verbetert de motorische functies
 • normaliseert het de neurotransmitterniveaus bij patiënten met Parkinson.

Lees ook:
7 tips om neurodegeneratieve aandoeningen te voorkomen

Helpt beschermen tegen kanker

Kanker wordt veroorzaakt door ongecontroleerde groei van kwaadaardige cellen. Jarenlang is de relatie tussen het eten van kaneel en de reductie van patiënten met deze ziekte onderzocht, evenals de verbetering van de gezondheid bij degenen die het hebben. Dat is de reden waarom verschillende studies stellen dat het een zelfgemaakt middel voor de preventie van kanker kan zijn.

Kaneel vermindert de vorming van bloedvaten in tumoren, die de dood van de goede cellen veroorzaakt. Ook wanneer vrije radicalen worden uitgestoten voorkomt dit dat je komt te lijden aan bijvoorbeeld darmkanker, dat zeer frequent voorkomt tegenwoordig.

Bestrijdt schimmelinfecties en bacteriële infecties

Bundel Kaneelstokjes

Het belangrijkste werkzame bestanddeel in kaneel (kaneelaldehyde) bestrijdt sommige soorten infecties, zoals luchtweginfecties die veroorzaakt worden door schimmels, het remt de groei van bacteriën zoals Salmonella en voorkomt gaatjes in je tanden en een slechte adem.

 • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. http://doi.org/10.1155/2014/642942

 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. http://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215

 • Thomas, J., & Kuruvilla, K. M. (2012). Cinnamon. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. http://doi.org/10.1533/9780857095671.182

 • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. http://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2

 • Qin, B., Panickar, K. S., & Anderson, R. A. (2010). Cinnamon: Potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. Journal of Diabetes Science and Technology. http://doi.org/10.1177/193229681000400324

 • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. http://doi.org/10.1080/10408390902773052

 • Zhang, Y., Liu, X., Wang, Y., Jiang, P., & Quek, S. Y. (2015). Antibacterial activity and mechanism of cinnamon essential oil against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Food Control. http://doi.org/10.1016/j.foodcont.2015.05.032

 • Kwon, H. K., Hwang, J. S., So, J. S., Lee, C. G., Sahoo, A., Ryu, J. H., … Im, S. H. (2010). Cinnamon extract induces tumor cell death through inhibition of NFκB and AP1. BMC Cancer. http://doi.org/10.1186/1471-2407-10-392

 • Hamidpour, R., Hamidpour, M., Hamidpour, S., & Shahlari, M. (2015). Cinnamon from the selection of traditional applications to its novel effects on the inhibition of angiogenesis in cancer cells and prevention of Alzheimer’s disease, and a series of functions such as antioxidant, anticholesterol, antidiabetes, antibacterial, antifungal, nematicidal, acaracidal, and repellent activities. Journal of Traditional and Complementary Medicine. http://doi.org/10.1016/j.jtcme.2014.11.008