7 tips om neurodegeneratieve aandoeningen te voorkomen

Het volgen van een gezond dieet helpt ons niet alleen om noodzakelijke nutriënten binnen te krijgen. Het bestrijdt ook zaken die schadelijk voor ons lichaam kunnen zijn en traint de hersenen. Het helpt ook om neurodegeneratieve aandoeningen te voorkomen.
7 tips om neurodegeneratieve aandoeningen te voorkomen

Laatste update: 25 februari, 2018

De best bekende neurodegeneratieve aandoeningen zijn Alzheimer en Parkinson. Maar ook de ziekte van Huntington en Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) zijn welbekend.

Het zijn aandoeningen die niet te genezen zijn en die steeds meer klachten veroorzaken. Maar er zijn een aantal dingen die we kunnen doen om hen te voorkomen als we een genetische aanleg hebben om deze aandoeningen te ontwikkelen.

In dit artikel willen we 7 natuurlijke tips onthullen. Ze voorkomen of verminderen de symptomen van degeneratieve aandoeningen door een gezond eetpatroon, medicinale planten en een paar effectieve adviezen.

Wat zijn neurodegeneratieve aandoeningen?

Wat zijn neurodegeneratieve aandoeningen

Neurodegeneratieve aandoeningen zijn ernstige gezondheidsproblemen. Ze beïnvloeden bepaalde functies van het lichaam. Denk hierbij aan mobiliteit, balans, spraakvermogen, ademhaling en hartslag.

Er is een sterke genetische component. Maar er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen. De belangrijkste zijn:

 • Ophoping van gifstoffen in het lichaam
 • Reactie op bepaalde chemicaliën
 • Virussen

In sommige gevallen kunnen de aandoeningen ontstaan bij een psychische aandoening. Bijvoorbeeld bij een emotionele shock. Deze heeft dan een tijdje voor het ontstaan van de neurodegeneratieve aandoeningen plaats gevonden.

De progressieve achteruitgang die de neurodegeneratieve aandoeningen veroorzaakt zijn zeer moeilijk om te ondergaan. Dat geldt niet alleen voor degene die aan deze aandoening lijdt. Ook voor de familie en vrienden van de patiënt is het moeilijk.

Tips om neurodegeneratieve aandoeningen te voorkomen

Hieronder willen we je 7 tips geven om deze aandoeningen te voorkomen en om de symptomen te verlichten. De tips zijn ook gericht op het verbeteren van de mobiliteit van degene die aan de aandoening lijdt.

1. Elimineer zware metalen

Neurodegeneratieve aandoeningen houden onder andere verband met de aanwezigheid van zware metalen in het lichaam, voor al in de hersenen.

Deze metalen kunnen het lichaam op diverse manieren binnenkomen.

 • Het eten van grote koudwater vissen, zoals zalm, tonijn en zwaardvis. Het is beter om kleinere koudwater vissen te eten zoals makreel, sardines en ansjovis. Nog beter is het om witvis te eten.
 • Door het inademen van vervuilde lucht.
 • De aanwezigheid van pesticiden in ons eten en onze omgeving.
 • Bij het breken van voorwerpen zoals kwikthermometers of lampen.
 • Op sommige plaatsen via het kraanwater.
 • Sommige medicijnen
 • Door het gebruik van potten en pannen die van zware metalen gemaakt zijn, bijvoorbeeld aluminium pannen.

2. Reinig met chlorella

Chlorella-algen helpen om zware metalen en andere gifstoffen die in het lichaam op kunnen hopen te verwijderen. Maar het werkt alleen als je deze behandeling consequent ten minste 3 maanden volhoudt.

Er zijn een aantal specifieke supplementen die ook andere effectieve ingrediënten bevatten zoals knoflook, koriander en magnesium.

3. Gebruik je hersenen

Gebruik je hersenen

De beste manier om de achteruitgang van je hersenen te vertragen en te voorkomen is door ze te gebruiken. Je moet ze niet sloom en traag laten worden.

Als we beginnen te merken dat er bepaalde symptomen optreden, moeten we het brein aan het werk zetten. Bijvoorbeeld als er geheugenproblemen ontstaan. Of als je moeite krijgt met je ergens op te concentreren.

4. Eet walnoten

De vorm van de walnoten verraadt het al. Het orgaan dat we het meest stimuleren door walnoten te eten is het brein.

Ze hebben een uitstekende voedingswaarde. Walnoten zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamines en mineralen, essentiële vetzuren en vezels.

Bovendien leveren ze een grote hoeveelheid antioxidanten. Deze voorkomen onder andere de oxidatieve degeneratie van de hersenen.

5. Gebruik medicinale theeën

Neurodegeneratieve aandoeningen en theeen

Er zijn twee medicinale planten die de doorbloeding en de zuurstofvoorziening van de hersenen verbeteren. Het zijn:

 • Ginkgo Biloba. Dit is zeer effectief, maar zou niet meer dan 2 maanden aaneengesloten gebruikt moeten worden.
 • Centella: Ook bekent als gotu kola. Je kunt dit een langere periode aaneengesloten gebruiken. Je kunt zowel thee als capsules en tabletten krijgen.

6. Gebruik essentiële oliën

Aromatherapie is een geneeskrachtige methode. Het is gebaseerd op het gebruik van essentiële oliën van goede kwaliteit. Je kunt hiermee zowel lichamelijke, mentale als emotionele gezondheidsproblemen behandelen.

We kunnen de oliën in een aromatische verstuiver doen. Maar ook in schoonmaakmiddelen voor in huis, of in bodylotions.

Bovendien kunnen we een doekje met deze olie doordrenken en het naast ons hoofdkussen leggen. Op die manier ademen we de ontspannende oliën in terwijl we slapen.

We kunnen uit de volgende oliën kiezen:

 • Rozemarijn
 • Tijm
 • Sandelhout
 • Basilicum

7. Breng de darmen in balans

De darmen hebben een nauwe relatie met de functies van het brein door de darmflora.

Het is al in een aantal studies aangetoond. Er is een verband tussen een veranderde darmflora en bepaalde aandoeningen. Dat is ook het geval bij  neurodegeneratieve aandoeningen.

Allereerst is het van belang om een uitgebalanceerd voedingspatroon samen te stellen. Daarin zouden producten als yoghurt, kefir, zuurkool en azijn opgenomen moeten worden. Daarnaast kunnen we supplementen toevoegen die op probiotische basis zijn gemaakt.

Er zijn vele soorten probiotica. Kies bij voorkeur voor producten die het hoogste aantal en verschillende bacteriestrengen bevatten.

Deze simpele remedies zullen de kwaliteit van leven verbeteren.  Ook interessant voor jou

De vier meest voorkomende cerebrovasculaire aandoeningen
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
De vier meest voorkomende cerebrovasculaire aandoeningen

Cerebrovasculaire aandoeningen zijn aandoeningen waarbij de bloedstroom naar een bepaald deel van de hersenen tijdelijk of permanent geblokkeerd wordt.