Dansen en wandelen beschermen je tegen Alzheimer

Eentonigheid is de grootste vijand van hersenconnecties, dus om Alzheimer te voorkomen is het belangrijk dat je actief blijft en dingen doet zoals dansen en wandelen.
Dansen en wandelen beschermen je tegen Alzheimer

Laatste update: 30 januari, 2019

Dansen en wandelen zijn twee geweldige manieren om je hersenen te trainen.

Ze vergroten het gevoel van vrijheid, bieden ontspanning en het zijn geweldige fysieke oefeningen die een direct effect hebben op de gezondheid en je ook beschermen tegen Alzheimer.

Volgens een publicatie in het Journal of Alzheimer’s Disease zal ieder soort van fysieke activiteit die beweging combineert met plezier je hersenen beter bestand maken tegen neurodegeneratieve aandoeningen.

Daarom is het goed om dingen te doen als:

 • Tuinieren
 • Dansen
 • Wandelen
 • Fietsen

Of een ander soort activiteit die je hart gelukkig maakt terwijl je aan het bewegen bent. Zo verminder je het risico op de ontwikkeling van Alzheimer met wel 50%.

Het is het waard.

Dansen en wandelen vergroten de hersencapaciteit en -activiteit

dansende vrouwen

Hiervoor hebben we het al vaak gehad over de voordelen van het iedere dag maken van een wandeling van twintig of dertig minuten. Dit is een manier om de gezondheid van het hart te verbeteren en stress te bestrijden.

Iets dat je echter misschien niet weet, is dat dingen zo simpel als dansen en wandelen of voor je planten zorgen je risico op het ontwikkelen van een neurodegeneratieve aandoening zoals Alzheimer verminderen.

Volgens het onderzoek dat we aan het begin van het artikel al hebben genoemd, dat gedaan is door verschillende artsen aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (onder andere dr. Cyrus A. Raji), kan de relatie tussen fysieke activiteit en emotioneel plezier het volume van neuronenverbindingen verhogen.

Daardoor ben je meer bestand tegen verschillende vormen van dementie.

Er is geen medicijn tegen Alzheimer, maar het kan worden voorkomen

wandelschoenen

We kennen allemaal wel iemand, zoals een familielid, die de diagnose Alzheimer heeft gehad. Er zijn maar weinig aandoeningen zo triest als deze. Waarbij je hulpeloos toekijkt hoe iemand zijn identiteit en herinneringen verliest. En langzaam in een degeneratieve toestand terechtkomt die uiteindelijk tot hun dood leidt.

 • Er is geen medicijn tegen Alzheimer. Dit is een harde strijd, waar zowel de patiënt als de naasten onder lijden. Het emotionele gewicht wordt nog zwaarder nadat de diagnose gesteld is.
 • Hoewel er geen medicijn is tegen Alzheimer, kan het wel worden voorkomen. Je kunt de kans op ontwikkeling ervan verminderen.
 • In dit geval kun je de gewoonte aannemen om iedere dag te gaan wandelen, te dansen of een andere activiteit buitenshuis te doen en verminder je het risico op Alzheimer met 50%.
 • Zoals dit onderzoek aantoonde, hebben mensen die een zittend leven leiden met weinig emotionele stimuli minder hersenvolume. Ze zijn minder lenig en hebben minder neuronenverbindingen in de hersenen.

Beweging en activiteiten die positief, stimulerend en leuk zijn verhogen de grijze stof in de hersenen, waardoor het bewezen is dat deze activiteiten een gunstig effect hebben. Dit versterkt niet alleen de hersenen, maar voorkomt ook neurodegeneratieve ziekten.

Wandel, dans, lach en leer iedere dag om Alzheimer te bestrijden

mensen dansen de salsa

Fysieke activiteiten zoals dansen en wandelen:

 • Voorzien de hersenen van zuurstof
 • Verbeteren de circulatie
 • Transporteren voedingsstoffen

Ze zorgen echter ook voor perfecte momenten van ontspanning die nieuwe impulsen veroorzaken om je interesse op te wekken en je wegtrekken uit je routine.

 • Denk eraan dat een van grootste vijanden van de hersenen routine is. Monotonie en repetitieve activiteit zal zorgen dat je in een soort van depressie terechtkomt en last krijgt van de onvermijdelijke stemmingswisselingen die de chemie van de hersenen beïnvloeden.
 • De hersenen worden door routines langzamer en meer geautomatiseerd. Dit is wanneer je het geheugenverlies en verminderde synapsen in neuronen begint te zien.
 • Activiteiten die het lichaam dwingen te bewegen, zoals dansen en wandelen, zijn nieuwe stimuli die nieuwsgierigheid en emoties aanwakkeren. Je zou kunnen zeggen dat het een soort van brandstof is voor de hersenen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zes voordelen van dansen voor je lichaam en je leven

Samenvatting

Dus om samen te vatten: door het feit dat het vandaag de dag nog niet mogelijk is om een medicijn te gebruiken dat de progressie van Alzheimer na de diagnose omkeert is, zoals Doctor Cyrus Raji verklaarde, het enige wat je kunt doen, het voorkomen.

Dus om dit te doen, hoef je je alleen bewust te zijn van een paar dingen: de hersenen werken als een soort  spier en hebben daarom beweging nodig.

Als je elke dag hetzelfde doet als de vorige, als je altijd alleen maar zit en jezelf beperkt tot alleen maar tv kijken en je sociale relaties beperkt, beginnen je hersencellen zich langzaam los te koppelen en zijn ze niet meer actief.

Als je echter je nieuwsgierigheid aanwakkert, als je jezelf uitdaagt met dingen als “vandaag ga ik in plaats van een half uur lopen, een uur lopen” of “ik ga wat muziek opzetten en dansen” of nog beter, “ik ga zumba leren met een paar vrienden”, zal het je hersenen sterker en leniger maken.

Vergeet dit niet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Klimova, B., Valis, M., & Kuca, K. (2017). Dancing as an Intervention Tool for People with Dementia: A Mini-Review Dancing and Dementia. Current Alzheimer Research. https://doi.org/10.2174/1567205014666170713161422
 • Venturelli, M., Scarsini, R., & Schena, F. (2011). Six-month walking program changes cognitive and ADL performance in patients with Alzheimer. American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias. https://doi.org/10.1177/1533317511418956

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.