5 voedingsmiddelen om de darmflora te herstellen

Over het algemeen schenken we weinig aandacht aan de darmen, maar darmen die niet op een gebalanceerde manier functioneren, zijn een bron van gifstoffen in het lichaam en weerhouden je ervan om voedingsstoffen uit voedsel naar behoren op te nemen.

In dit artikel leggen we je uit hoe je de darmfunctie kunt reguleren en de darmflora op een natuurlijke manier kunt herstellen door enkele essentiële probiotische voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen die door een natuurlijk proces van fermentatie zijn gegaan. Deze micro-organismen geven je immuunsysteem een oppepper en herstellen de darmflora, die kan lijden onder een slecht dieet, antibiotica en darmproblemen.

Het elke dag eten van probiotica zal aanzienlijke verbetering bieden bij de volgende gezondheidsproblemen:

Yoghurt

Yoghurt kan een erg gezond voedingsmiddel zijn als je lactose-intolerant bent en je het niet met te veel ander voedsel combineert. Als je yoghurt zelf thuis maakt, dan is het bovendien ook een erg natuurlijk voedingsmiddel. Het voordeel van zelf thuis maken is dat je toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen en suikers kunt vermijden. Vooral vruchtenyoghurt uit de winkel zit hier vol mee.

Thuis yoghurt maken is veel makkelijker dan je misschien denkt. Er zijn ook speciale machines om yoghurt te maken verkrijgbaar, maar in werkelijkheid heb je hier helemaal geen speciale machine voor nodig. Als je yoghurt zelf maakt, zul je werkelijk kunnen profiteren van alle goede eigenschappen van yoghurt. Je kunt gebruikmaken van kwalitatief goede melk en geld besparen. Zelfgemaakte yoghurt smaakt ook nog eens geweldig!

Zelfgemaakte Yoghurt
Kefir

Kefir is nog gezonder (met name voor de spijsvertering) dan yoghurt, omdat het rijk is aan levende culturen (bestaande uit gist en bacteriën) en minder lactose bevat. Het is zurig van smaak, maar je kunt het zoeter maken door een beetje honing of agavesiroop toe te voegen. Kefir is een levende gistcultuur die je hoort te bewaren in een bak met melk (koemelk, geitenmelk, schapenmelk enz.). Na 24 tot 48 uur kun je de kefir zeven en opdrinken of bewaar de kefir in de koelkast en doe de kefir weer bij de melk, zodat het gaat gisten.

Het is belangrijk om op te merken dat er mensen zijn die lactose niet goed kunnen verdragen, maar die gefermenteerde zuivelproducten wel kunnen verteren.

Kefir

Zuurkool of gefermenteerde kool

Zuurkool is vooral een bekend gerecht in landen zoals Duitsland en Polen, maar ook in Nederland, waar het geserveerd wordt in combinatie met vlees en vis om de spijsvertering te vergemakkelijken. Het wordt gemaakt door koolbladeren te laten fermenteren met water en zout.

De enige zuurkool die echt bevorderend is voor de darmflora is de zuurkool die zelfgemaakt is. Deze zuurkool is gefermenteerd met zout en wordt niet verkocht in de meeste winkels, waar de zuurkool vaak azijn of alcohol bevat.

Dit is waarom we aanraden dat je zuurkool zelf maakt. Je kunt het proberen met verschillende soorten kool en andere groenten.

Kool

Gefermenteerde ananas

Dit heerlijke recept is vooral bekend in Centraal- en Zuid-Amerika en is niet zo moeilijk om te maken. Je kunt het elke dag drinken op een lege maag.

Het is een drank van gefermenteerde ananasschil, waardoor het ook zo’n goedkoop en makkelijk te maken recept is.

Je maakt het als volgt:

  1. Je hebt een grote ananas nodig (of twee middelgrote, liefst biologisch) die rijp is en een gezond ogende schil heeft.
  2. Was en schil de ananas.
  3. Snijd de schil in kleine stukjes en doe deze stukjes in een glazen of keramische schaal die hermetisch kan worden afgesloten.
  4. Doe ook twee liter water en 500 gram bruine suiker of rietsuiker in deze schaal.
  5. Sluit de schaal goed af en laat hem 48 staan op een warme plek.
  6. Als de 48 uur voorbij is, zeef je het totdat er geen restanten meer achterblijven, voeg je opnieuw een liter water toe en laat je het nog eens 12 uur staan.
  7. Zodra ook deze tijd weer voorbij is gegaan, voeg je 750 ml water toe en is het drankje klaar.
  8. Wij raden aan dat je de drank koud laat worden in de koelkast voordat je hem drinkt.
  9. Bewaar het op een koele plek.

Gedurende het proces van fermentatie zal deze drank in eerste instantie probiotische micro-organismen produceren. Als je de drank langer laat staan, zal het veranderen in een alcoholische drank en daarna in azijn.

Afbeeldingen met dank aan mfcorwin, Ibán en litlnemo.
Bekijk Ook