De verborgen kwaliteiten van melk

Melk heeft een reeks geneeskrachtige eigenschappen, die op verscheidene momenten van pas kunnen komen. We geven enkele recepten op basis van melk mee.
De verborgen kwaliteiten van melk
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 19 november, 2018

Melk is altijd gewaardeerd als een van de meest voedzame en ‘whole foods’, aangezien het een grote hoeveelheid proteïnen, koolhydraten, fosfor, kalium, calcium en vitamines A, C en B12 bevat. 

Er is desondanks een opvallend gegeven dat de laatste jaren steeds meer in de pers verschenen is, namelijk dat experts aanraden dat melk als drank nog steeds beter is voor baby’s die nog borstvoeding krijgen, dan voor volwassenen.

Het komt regelmatig voor dat volwassen mensen plotseling een intolerantie voor lactose creëren, wat de aanleiding geeft voor een ander interessant feit: de moeite die ons lichaam heeft om dierlijke eiwitten te absorberen.

Dit zorgt ervoor dat melkconsumptie een gecompliceerd onderwerp geworden is: het is moeilijk te verteren of bevat te veel vetten.

Toch kunnen we niet negeren dat het een basisvoedingsstof is, die zelfs essentieel is tijdens een bepaalde periode van ons leven.

Het voorkomt ziektes zoals:

 • Rachitis
 • Artritis
 • Een tekort aan mineralen

Dit is de reden dat het een essentiële voedingsstof is tot we de adolescentie bereiken. Na deze periode kunnen we het op een gebalanceerde manier gebruiken voor een gezonde hoeveelheid calcium en de andere noodzakelijke voedingsstoffen die het bevat.

Zo lang we ons goed voelen en niet overdrijven, is een of twee glazen per dag geen probleem. Houd wel rekening met de hoge hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten die het bevat.

Dit product heeft ook een reeks geneeskrachtige eigenschappen, die op verschillende momenten van pas kunnen komen. Het kan ons helpen wanneer we een bepaalde ziekte hebben of zelfs als een natuurlijke vervanger voor cosmetica.

Daarom willen we jullie een andere visie op dit product geven, een ander perspectief. Zo kunnen jullie zelf ontdekken dat dit dierlijke product wel degelijk van pas kan komen in bepaalde omstandigheden. Wat volgt zijn enkele natuurlijke remedies.

Natuurlijke gezondheidsmiddelen op basis van melk

Remedie acne

Om de ongemakken van puistjes en mee-eters te verminderen of ze zelfs volledig te laten verdwijnen, heb je enkel een glas warme melk nodig en een stuk brood.

 • Laat het brood de melk volledig opnemen.
 • Leg het vervolgens op de getroffen zone tot het afgekoeld is.

Dit product bevat namelijk ontstekingsremmende en genezende eigenschappen. Hierdoor is het een stokoude maar erg doeltreffende remedie.

Remedie tegen slaaploosheid

Ook erg bekend zijn de verdovende eigenschappen. Het product bevat namelijk tryptofaan, een natuurlijk kalmeringsmiddel voor het lichaam. Om optimaal van deze verdovende eigenschappen te genieten, drink je het beste een glas warme melk met wat kaneel voor je naar bed gaat. Dit zal je helpen tot rust te komen.

Remedie tegen zonnebrand en insectenbeten

In dit geval gebruik je het beste melkpoeder. Melkpoeder is namelijk uiterst geschikt om het gif van insecten te neutraliseren en de pijn bij zonnebrand te verlichten.

 • Meng 1 eetlepel melkpoeder met 2 eetlepels water en een snufje zout.
 • Breng dit zalfje aan op de getroffen zone.

Remedie tegen astma

Kind met Astma

Om een astma-aanval te verlichten doe je het volgende:

 • Breng een kopje melk aan de kook.
 • Voeg daar vervolgens een theelepel gemalen zwarte peper aan toe.
 • Laat het geheel enkele minuten trekken voor je ervan drinkt.

De combinatie van melk en peper zorgt voor een opvallend goed effect.

Als cosmeticaproduct

Al sinds de oudheid zijn mensen op de hoogte van alle geheime voordelen van dit dierlijke product, vooral door de aanwezigheid van melkzuur, waardoor het deel uitmaakt van de familie van de alfa-hydroxyzuren. Deze zuren zijn essentieel voor de verzorging van je huid en zorgen voor gladheid en uniformiteit.

Daarnaast bevat melk ook oligopeptiden. Oligopeptiden zorgen voor de aanwezigheid van antioxidanten, die op hun beurt goed zijn om de huid te verzachten en rimpels tegen te gaan.

Een melkmasker voor een vettige huid

Om de ongemakken van een vettige huid te minimaliseren, kan je een melkmasker maken volgens het volgende recept:

 • Meng een half glas magere melk met een rijpe tomaat en een eetlepel maïszetmeel.
 • Het geheel moet dik genoeg zijn om het op je gezicht te kunnen aanbrengen.
 • Laat het masker minstens een half uur intrekken.
 • Was het af met koud water.

Een melkmasker voor een normale huid

 • Gebruik een half kopje melkpoeder en combineer dit met water tot er een dikke substantie ontstaat.
 • Breng het masker aan.
 • Laat het 20 minuten tot een half uur intrekken.
 • Was je gezicht vervolgens met warm water.

Het geeft gegarandeerd een fris gevoel!

Een melkmasker voor een droge huid

Voor een masker voor een droge huid heb je een half kopje melk, een appel en een eetlepel maïszetmeel nodig.

 • Meng alles in een blender tot het geheel dik genoeg is.
 • Laat het masker een half uur op je gezicht zitten.

Remedie voor de ogen

Ogen

Het is de perfecte remedie voor de dagen wanneer je opstaat met gezwollen ogen. Je hebt enkel koude, magere melk nodig. Het is wel belangrijk dat het de magere versie is, aangezien volle versie vetresten achterlaat.

Wanneer je enkele watjes in koude, magere melk doopt, zal je meteen verlichting voelen aan de ogen. Dit is een ongelooflijk makkelijke, maar traditionele en doeltreffende remedie.

Misschien ook interessant om te lezen:
Waarom je wallen onder je ogen hebt

Conditioner voor je haar

Je zal misschien al enkele natuurlijke haarconditioners kennen, zoals olijfolie of azijn, maar een aangename versie die al sinds de oudheid gebruikt wordt is (wat had je gedacht) melk.

 • Giet na het wassen van je haar, wanneer het nog vochtig is, een glas melk over je haar.
 • Laat het daarna 5 minuutjes intrekken.
 • Spoel vervolgens je haar opnieuw uit. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • MedlinePlus. Intolerancia a la lactosa. https://medlineplus.gov/spanish/lactoseintolerance.html
 • Food Nutr Res. 2016; 60: 10.3402/fnr.v60.32527. Published online 2016 Nov 22. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. doi: 10.3402/fnr.v60.32527
 • J Dairy Sci. 2017 Jun;100(6):4197-4212. Invited review: The anti-inflammatory properties of dairy lipids. doi: 10.3168/jds.2016-12224. Epub 2017 Mar 23.
 • Int J Tryptophan Res. 2018; 11: 1178646918802282. Published online 2018 Sep 26. Analysis, Nutrition, and Health Benefits of Tryptophan. doi: 10.1177/1178646918802282

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.