Waarom je wallen onder je ogen hebt

We associëren ze normaal gesproken met vermoeidheid, maar wallen onder je ogen kunnen eigenlijk wijzen op tekortkomingen. Leer over waarom je wallen onder je ogen hebt en over natuurlijke manieren om ze te behandelen.
Waarom je wallen onder je ogen hebt
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 20 oktober, 2018

Wallen onder je ogen kunnen je er ziek en moe uit laten zien. Maar waar komen ze vandaan en hoe kan je ze voorkomen?

Wallen onder je ogen zijn meer dan een kwestie van uitstraling. Ze zijn ook een indicator van hoe goed je organen functioneren.

Vandaag gaan we het hebben over twee typen wallen onder je ogen en ook over hoe je elke van de twee op natuurlijke wijze kunt behandelen. Maak je gezicht mooier en verbeter tegelijkertijd je gezondheid!

Bekijk dit artikel ook: Schoonheidsgeheimpjes om donkere kringen onder je ogen te verminderen

Wat zijn die wallen onder mijn ogen?

Donkere Kringen

Eerst dit: je zult naar wallen onder je ogen moeten kijken en moeten bepalen of ze een groeiend probleem vormen of dat ze gewoon een donkere kleur hebben. Dit zal bepalen wat voor behandeling je moet toepassen en welk orgaan extra zorg nodig heeft.

Echter, er zijn ook wat remedies die werken voor elk type wallen onder je ogen. Deze zullen we aan het einde van dit artikel met je delen.

Het is ook belangrijk om te bepalen of ze permanent zijn of slechts voor een paar dagen, na het te veel nuttigen van slechte voeding of dranken.

Zien wanneer ze opkomen zal je helpen om ze te voorkomen en om ze naar behoren te behandelen.

Gezwollen wallen onder je ogen

Als de wallen er opgezwollen uitzien en je oogleden ook opgezwollen zijn, is het waarschijnlijk een probleem van vochtophopingen en daardoor het niet goed functioneren van je nieren.

Het kan misschien af en toe gebeuren, zoals na het eten van een zeer zoute maaltijd, of chronisch zijn door nierproblemen.

Als je de wallen onder je ogen indrukt, kun je voelen dat er vocht onder zit, omdat de zwelling een paar seconden verdwijnt en vervolgens weer terugkomt.

Behandeling voor je nieren

Soep voor je Nieren

Om het opkomen van gezwollen wallen onder je ogen te doen afnemen en om je nierfunctie te verbeteren, volg je deze stappen:

 • Breng gebruikte groenetheezakjes aan op de buitenkant van je ogen. Dit kunnen theezakjes zijn die je hebt bewaard in de vriezer, om ook van de voordelen van de kou te profiteren.
 • Rust een tijdje, met je ogen gesloten en de koude theezakjes erop.
 • Je kunt ook rauwe aardappel of komkommerplakjes aanbrengen voor hetzelfde effect.
 • Zorg er in de tussentijd voor dat je genoeg water drinkt, minstens acht glazen per dag, buiten je maaltijden om.
 • Om je nierfunctie te verbeteren, kun je nippen van een bouillon met ui en selderij en thee gemaakt van paardenbloem en klit.
 • Als je pijn hebt in je onderrug, kan je warmte aanbrengen. Doe dit een half uur voordat je naar bed gaat, bijvoorbeeld met een kruik.

Donkere cirkels onder je ogen

De andere soort wallen die je misschien onder je ogen hebt, zijn donkere cirkels. Ze kunnen paars, bruin of zelfs zwart zijn. Dit wijst op problemen met je lever en galblaas.

Deze cirkels kunnen worden bedekt met een beetje make-up, maar dat zal het onderliggende gezondheidsprobleem niet oplossen…

Behandeling voor je lever

Paardenbloemthee

Om je lever- en galblaasfunctie te verbeteren, volg je de onderstaande tips:

 • Begin je dag met een kopje warm water, met het sap van een halve citroen.
 • Vermijd ongezonde vetten zoals die in gefrituurd voedsel, commercieel geproduceerd gebak, margarine en koude vleeswaren.
 • Eet je avondeten vroeg en licht.
 • Haal witte suiker uit je dieet en vervang het door honing, stevia, agave etc.
 • Vermijd giftige gewoontes zoals roken en alcohol.
 • Voor het naar bed gaan, drink je thee gemaakt van bittere medicinale planten (artisjok, boldo, paardenbloem, melkdistel). Je kunt deze kruiden ook in supplementvorm nemen.
 • Wrijf elke avond een paar druppels rozenbottelolie rond je ogen. Masseer het vervolgens zachtjes in. Deze olie bevat antioxidanten en is verjongend.

Lees ook dit artikel: De beste kruiden om je lever te beschermen

Andere remedies

Wat ouderwetse natuurlijke remedies kunnen heel goed helpen bij het verminderen van wallen onder je ogen, zowel de gezwollen als de donkere vorm.

Hier zijn ze:

 • Na het wassen van je gezicht en voor het aanbrengen van bevochtigende crème, breng je een gezichtstoner aan gemaakt van rozemarijn, rozen en heksenkruid.
 • Zorg in het bijzonder voor het gebied rondom je ogen door het gebruiken van zonnecrème en een zonnebril.
 • Als toevoeging, bevelen we aan dat je een paar technieken aanleert om jezelf te masseren.
 • Slaap altijd op een goed kussen, want de hoogte ervan zal helpen voorkomen dat vocht zich ophoopt in je gezicht.
 • Gedurende de dag is het een goed idee om meer tijd door te brengen in omgekeerde positie om te helpen om bloed in je hoofd te laten circuleren. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.