Je lever beschermen met deze 6 kruiden

Om de gezondheid van je lever te bevorderen, is het niet alleen belangrijk om deze middelen te consumeren, maar daarnaast ook om een gebalanceerd dieet aan te houden en je vetinname te verlagen.
Je lever beschermen met deze 6 kruiden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De lever is een van de grootste organen in ons lichaam. De lever is erg belangrijk, omdat het orgaan verscheidene taken uitvoert die essentieel zijn voor het leven. Je lever beschermen is dus minstens even essentieel.

Deze filter moet per minuut ongeveer één liter bloed vrijmaken van gifstoffen en deze gifstoffen kunnen zich met de tijd flink opstapelen.

De lever heeft ook veel te maken met onze hormonen en de verwijdering van ziektekiemen, allergenen en chemische bestanddelen uit medicijnen.

En alsof dit niet al genoeg is, is je lever samen met je galblaas ook verantwoordelijk voor het verwerken van vetten en de opname van voedingsstoffen.

Geschat wordt dat ongeveer tien procent van de wereldbevolking last heeft van leverziektes als fibrose, cirrose, kanker of hepatitis. Deze ziektes kunnen de leefkwaliteit van de patiënt sterk beïnvloeden en in zeer ernstige gevallen zelfs tot overlijden leiden.

Gelukkig bestaan er, naast de vele medische behandelingen die ontwikkeld zijn om deze ziektes tegen te gaan, ook meerdere kruiden die de lever zuiveren en de gezondheid van de lever bevorderen.

In dit artikel kun je erachter komen wat de zes beste kruiden zijn om je lever te beschermen, zodat je ze vanaf nu regelmatig kunt gaan consumeren.

Wil je je lever beschermen? Probeer dan deze 6 kruiden

1. Mariadistel

Mariadistel

Mariadistel staat binnen veel culturen bekend als ‘de beschermengel van de lever’ en zou een van de beste remedies kunnen zijn om leverziekte te voorkomen en behandelen.

  • Deze distel kan in sommige gevallen de lever en galblaas zuiveren en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die het orgaan zouden helpen bij het genezingsproces.
  • Regelmatig mariadistel consumeren kan het lichaam helpen om afvalstoffen te verwijderen. Ook zou de distel er voor zorgen dat er een beschermende barrière ontstaat die het lichaam beschermt tegen vrije radicalen, alcohol, schimmels en andere schadelijke elementen.

Consumeer niet meer dan 250 mg per dag. Je kunt mariadistel innemen in de vorm van thee of in salades.

2. Tonic met artisjok

Deze bittere tonic bevat actieve ingrediënten die het leverweefsel misschien kunnen regenereren en tegelijkertijd het spijsverterings- en zuiveringsproces zouden verbeteren.

  • Gebruik artisjok om uitslag, allergieën en veranderingen in de pH-waarde van je bloed tegen te gaan, maar ook om mogelijk het risico hepatitis, nierfalen en hoog cholesterol te verkleinen.
  • Dankzij de vele goede eigenschappen die deze groente heeft, kan artisjok helpen om de aanmaak van gal en de drainage van je galblaas te reguleren om de vorming van galblaasstenen te voorkomen.

3. Paardenbloemwortel

Paardenbloemwortel

Paardenbloemwortel is afkomstig van een kruid dat zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika en verschillende Europese landen.

Veel mensen zien dit kruid slechts als onkruid, terwijl de wortels van de plant gebruikt kunnen worden om een krachtige remedie te maken die het lichamelijke ontgiftingsproces stimuleert.

  • Paardenbloemwortel zou overmatige vochtophoping in het leverweefsel alsook ontstekingen kunnen helpen tegen te gaan.
  • De wortel zou de aanmaak van gal versterken en de spijsvertering te ondersteunen.
  • Paardenbloem bevat blijkbaar een aanzienlijke hoeveelheid vitamine A, C en D en mineralen als calcium en ijzer.

Je kunt deze wortel gebruiken om thee te maken en deze thee twee keer per dag drinken.

4. Muntblaadjes

Munt is een geneeskrachtig kruid dat al jarenlang gebruikt wordt om de normale galstroom van de lever naar de galblaas te bevorderen.

  • Het bevat etherische oliën die de verwerking van vetten ondersteunen en de opname van voedingsstoffen kan verbeteren.
  • De vitamines en mineralen die munt bevat zorgen er in sommige gevallen voor dat gifstoffen beter verwijderd worden.

Consumeer munt in de vorm van thee, sap of een smoothie.

5. Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma is een heerlijke specerij.

Het actieve bestanddeel in kurkuma, curcumine, heeft een ontstekingsremmende en antioxidante werking. Daarom zou je lever beschermen met kurkuma een goed idee kunnen zijn, zodat het orgaan optimaal kan presteren en functioneren.

  • Als antioxidant draagt kurkuma ook bij aan het filteren van de bloedbaan en helpt het schadelijke stoffen te elimineren.
  • Kurkuma wordt veelal gebruikt om aandoeningen die de bloedsomloop beïnvloeden te behandelen en is goed voor de groei van de bacterieflora.

Voeg kurkuma toe aan smoothies, soepen, salades en nog veel meer recepten.

6. Stinkende gouwe

Stinkende gouwe is een plant die veelal gebruikt wordt om het zuiveringsproces van de lever en galblaas te ondersteunen. De plant bevat actieve bestanddelen die de opeenstapeling van schadelijke moleculen en gifstoffen kunnen tegengaan.

  • Men beweert dat de Grieken dit kruid gebruikten om de bloedsomloop en de algehele gezondheid te verbeteren.
  • Dit kruid bevordert de aanmaak van gal en ondersteunt de activiteit van enzymen in de alvleesklier.

Je kunt stinkende gouwe consumeren in de vorm van thee. Consumeer echter niet meer dan drie eetlepels (30 gram) per dag.

Het is belangrijk om te onthouden dat je het gebruik van deze kruiden het beste kunt ondersteunen met een gebalanceerd, vetarm dieet. Goede gewoontes zijn essentieel om dit belangrijke orgaan te beschermen.

Onthoud eveneens dat een echt “wondermiddeltje” dat al je problemen oplost gewoon niet bestaat. Sommige natuurlijke remedies kunnen helpen, maar je mag ze bij serieuze aandoeningen als leververgiftiging alleen consumeren mits goedkeuring van je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • al-Sereiti M. R, Abu-Amer K. M, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potential. Indian Journal of Experimental Biology. Febrero 1999. 37 (2): 124-30.
  • Fundación Española de la Nutrición. Alcahofa.
  • García Pagán J. C, Calleja J. L, Bañares R. Enfermedades hepáticas. Jornada de actualización en Gastroenterología aplicada. Gastroenterología Patológica. 2006. 29 (Suppl 3):99-111.
  • Herrera González, Alfredo, et al. “Hígado graso: Enfoque diagnóstico y terapéutico.” Revista Cubana de Medicina 46.1 (2007): 0-0.
  • Martín-Domínguez, Verónica, et al. “Etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento de la enfermedad del hígado graso no alcohólica.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 105.7 (2013): 409-420.
  • Trujillo, Karem Justhin Rodas. “Propiedades terapéuticas de la Curcuma longa relacionadas con la prevención y tratamiento de enfermedades crónicas.” In Crescendo Ciencias de la salud 3.2 (2016): 171-177.
  • Vázquez Frías R, Reyes García J. G, et al. Silimarina, ácido alfa lipoico y seleniometionina en el tratamiento del hígado graso: revisión sistemática de la literatura. Anales Médicos. Enero-Marzo 2013. 58 (1): 37-46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.