Ontdek 10 symptomen van nierfalen

Ontdek 10 symptomen van nierfalen

Laatste update: 26 september, 2018

Soms begin je kleine symptomen te voelen zonder er veel aandacht aan te besteden: de urgentie om te plassen, pijn aan één kant van de rug, vermoeidheid… Nierfalen kan verschillende signalen geven, die moeten worden herkend om zo snel mogelijk actie te kunnen ondernemen en om de nieren hun belangrijke functie te laten vervullen.

Nierfalen verwijst naar een specifiek probleem in de manier waarop de twee nieren functioneren (of één, als je slechts één nier hebt). Als ze niet goed kunnen functioneren, zullen veel functies beginnen te veranderen. Deze veranderingen zijn afhankelijk van de vraag of het nierfalen acuut of chronisch is. Laten we eens een kijkje nemen.

Symptomen van nierfalen

Pijn in de nieren

1. Veranderingen in de urine

Dit is het meest voorkomende symptoom en ook het eerste dat verschijnt bij nierfalen. Het is heel goed mogelijk dat dit is gerelateerd aan een andere ziekte, maar het is een indicator die waarschuwt dat er iets niet klopt en je moet hiervoor een arts bezoeken.

  • Vaak de drang voelen om te plassen, vaker moeten plassen en zelfs meerdere keren per nacht moeten opstaan om te plassen.
  • Veranderingen in de urine: helderder of donkerder, urineren in veel kleinere hoeveelheden etc. Bloed in de urine komt ook voor.
  • Gevoel van druk.

2. Zwelling

Patiënten die lijden aan nierfalen lukt het niet om extra vocht uit het lichaam te verwijderen. De nieren kunnen hun filtering niet normaal uitvoeren en vloeistoffen hebben dan ook de neiging om zich op te stapelen. Het komt ook voor dat je gezwollen benen, enkels, voeten en zelfs een gezwollen gezicht krijgt. Veel mensen geven bijvoorbeeld aan dat zij hun schoenen niet meer passen. Dat is ook een zeer duidelijk symptoom.

3. Vermoeidheid

Vrouw is erg vermoeid

Personen met een gezonde lever produceren het hormoon erytropoëtine, dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof naar het bloed.

Maar als je last hebt van nierfalen wordt dit hormoon geproduceerd in kleinere hoeveelheden en je spieren en zelfs je hersenen beginnen vermoeid te raken door gebrek aan zuurstof. Het is een soort van anemie geassocieerd met nierfalen.

Het komt ook vaak voor dat je bijvoorbeeld de behoefte voelt om te slapen en een zwaar uitgeput gevoel ervaart.

4. Huiduitslag

Door niet in staat te zijn om afvalstoffen uit het bloed goed te elimineren, verliezen de nieren langzaam hun functie en nutteloze gifstoffen en elementen hopen op in het lichaam. Dit lijdt tot jeuk, pijn en algemeen ongemak, alsof er iets wordt verstoord van binnenuit. Je kunt niet stoppen met krabben.

5. Metaalachtige smaak in de mond

De ophoping van afvalstoffen in het bloed (wat vroeger bekend stond als azotemie) verandert de normale smaak van voedsel als je het eet. Het zou zelfs kunnen gebeuren dat je geen plezier meer beleeft aan eten, omdat het vlees niet meer smaakt zoals vlees. Ook zijn zoetigheden niet meer lekker…

Dat is de reden waarom gewichtsverlies optreed. De moeilijkheid die de nieren hebben met het elimineren van afval heeft veel secundaire effecten en een slechte smaak in de mond komt veel voor. Patiënten geven meestal aan dat zij een ‘ijzersmaak’ in de mond hebben.

6. Misselijkheid en braken

Nogmaals, overmatig afval in het bloed zorgt dat het lichaam reageert. Patiënten beginnen te braken, voelen zich ziek, misselijk, en verliezen dus gewicht. De maag geeft ook een vol gevoel wanneer deze in werkelijkheid niet vol is. Daarnaast voelen mensen zich zwaar en traag.

7. Kortademigheid

Het is moeilijk om weer op adem te komen na een activiteit als traplopen, hardlopen en zelfs iets sneller lopen dan normaal. Dit komt door twee oorzaken: er is een overmaat van vocht in het lichaam en deze vloeistof kan ophopen in de longen, waardoor het moeilijk wordt om te ademen en het feit dat men ook lijdt aan anemie geassocieerd met nierfalen maakt het moeilijker om te ademen dan voorheen.

8. Je koud voelen

Bloedarmoede zorgt dat je je kouder voelt dan normaal. Het is ook zeer kenmerkend symptoom van nierfalen.

9. Concentratieproblemen

Wegens problemen met de bloedsomloop, bloed dat niet goed gefiltreerd wordt en veranderingen met het hormoon erytropoëtine, wordt er geen zuurstof in de normale doses naar de hersenen gevoerd. Daardoor krijg je  niet voldoende energie en beginnen er concentratieproblemen te ontstaan. Het wordt steeds moeilijker je te focussen, je voelt je moe en zelfs duizelig. Het is normaal om soms geheugenverlies te ervaren.

10. Pijn in je zij en in de benen

Vrouw met pijn in haar zij

Sommige mensen met nierproblemen lijden aan rugpijn of pijn aan de zij, een symptoom dat soms kan worden verward met andere problemen. Deze pijn reikt van de ene zij naar het been en is een acute pijn, die soms plotseling opkomt. Dit probleem is waarschijnlijk geassocieerd met polycystische nierziekte, een ziekte die cysten veroorzaakt die zich met vloeistof vullen in de nieren en zelfs in de lever. Het is zeer pijnlijk.

Hoe kan ik voorkomen dat nierfalen ontstaat?

Nierfalen is in veel gevallen een gevolg van genetische factoren, maar je moet in gedachten houden dat gezond leven en voedingsgewoonten het risico van het lijden aan deze gevaarlijke ziekte tot 60% kan verminderen. Dus hoe doe je dat? Vermijd overgewicht, een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte, maak dagelijks een wandeling van minstens een uur en zorg vooral voor een goed dieet op de volgende manieren:

  • Vermijd rood vlees (en in het algemeen alle soorten van dierlijke eiwitten)
  • Zie af van zuivel en eieren.
  • Vermijd koolzuurhoudende en met suiker gezoete dranken.
  • Vermijd tabak, koffie en alcohol.
  • Drink twee liter water per dag
  • Verhoog je dagelijkse dosis groenten en fruit, zowel rauw als gekookt. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.