Slechte gewoontes die je nieren beschadigen

Bepaalde gewoontes in ons dagelijks leven beschadigen onze nieren. Door deze gewoontes te veranderen kan je de kwaliteit van je leven verbeteren.
Slechte gewoontes die je nieren beschadigen
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 13 november, 2018

Onze nieren zijn erg belangrijk voor onze gezondheid! Ze zijn een verbazingwekkend en ingenieus zuiveringssysteem, waar we heel goed zorg moeten voor dragen om ze gezond te houden. Leer daarom in dit artikel welke gewoontes je nieren beschadigen, vermijd deze ongezonde leefgewoontes en koester je nieren!

Slechte gewoontes die je nieren beschadigen

1. Niet genoeg water drinken

Iedereen kent deze voornaamste aanbeveling. Maar stel jezelf de vraag hoeveel glazen water jij per dag drinkt ? De belangrijkste functie van de nieren is om bloed te filteren, giftige stoffen en afvalstoffen te elimineren. Als je niet genoeg water drinkt op een dag gaan gifstoffen en afvalstoffen zich ophopen, wat ernstige schade aan je lichaam kan veroorzaken op lange termijn.

Een glas water

Nierproblemen kunnen we vermijden door anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Niet voor iedereen even makkelijk, maar voeg gerust een schijfje citroen aan het water toe om het je te laten smaken.

2. Je plas ophouden

Je plas ophouden

Je kent het vast wel, je hebt het veel te druk en stelt een bezoek aan het toilet alsmaar uit. Hoe lang kon je het signaal van je lichaam dat je blaas vol is, negeren? Eén uur? Twee uur? 

Het regelmatig ophouden van onze urine verhoogt echter de nierdruk, wat kan leiden tot het uitzetten van de nieren, nierfalen, nierstenen en incontinentie. Aandoeningen die we kunnen vermijden door te luisteren naar je lichaam als je moet!

3. Slechte eetgewoontes

Een glas cola

3.1 Te veel natrium gebruiken

Zoals je wellicht weet, is zout de voornaamste bron van natrium. Maar weet je ook waarom een te hoge inname zo schadelijk is?

Uitscheiding van natrium gebeurt namelijk via de nieren en bij het consumeren van te veel zout moeten die dubbel zo hard werken, wat nierschade kan veroorzaken op lange termijn. Verminder daarom je dagelijkse dosis zout of schrap het volledig van het menu.

3.2 Te veel dierlijke eiwitten

Zowel dierlijke eiwitten als andere voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte laten de nieren harder werken, waardoor te veel van deze producten een verminderde filtering van schadelijke stoffen tot gevolg hebben. Vervang dierlijke eiwitten regelmatig door de plantaardige tegenhanger.

3.3 Bruisende dranken

Softdrinks staan hoog op het lijstje van de producten die schadelijk zijn voor de nieren en worden jammer genoeg door jonge mensen meer en meer verkozen boven een fris glas water. Drink ze zo weinig mogelijk of schrap ze volledig uit je dieet om nierstenen en nieraandoeningen te voorkomen.

3.4 Gooi alcohol en tabak aan de kant

Alcohol en tabak leveren een overdosis giftige stoffen aan je lichaam. Ze zijn uiterst gevaarlijk en verhinderen je nieren hun taak behoorlijk uit te voeren. Vermijd ze zo vaak als je kan en vooral als je lijdt aan diabetes of hoge bloeddruk.

3.5 Koop geen genetisch gemanipuleerde voeding

Jammer genoeg kunnen we niet altijd nagaan waar onze voeding vandaan komt en lopen we het risico producten te kopen op basis van genetisch gemanipuleerde maïs, groenten en fruit die in laboratoria geproduceerd worden en vlees van dieren die behandeld worden met groeiversnellende middelen.

Deze brengen enorm veel schade aan het lichaam toe en belasten de nierfunctie in het bijzonder. Maak de keuze voor bio en lokale voeding, zodat je weet waar je voeding vandaan komt en je schade door giftige stoffen kunt beperken.

4. Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk vermindert de optimale werking van de nieren. Het verhoogt de druk in de nieren, waardoor de filtering van toxische stoffen en de doorbloeding niet meer optimaal verloopt. Op lange termijn kan hierdoor nieratrofie ontstaan of andere ernstige nierstoornissen.

Controleer regelmatig je bloeddruk om deze onder controle te kunnen houden. Je arts kan je het best advies geven over hoe je je bloeddruk in de gaten houdt.

5. Gebruik van geneesmiddelen

Het gebruik van geneesmiddelen

Hou je geneesmiddelengebruik zorgvuldig in de gaten! Ze kunnen immers bij langdurig of verkeerd gebruik ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Weeg af en overleg met je arts wanneer geneesmiddelen absoluut nodig zijn, maar onthoud ook dat er veel natuurlijke, veilige remedies voorhanden zijn voor kleine ongemakken en kwaaltjes, die de nieren sparen van schade en agressieve inwerking.

6. Te weinig beweging

Te weinig beweging

Heb je al geteld hoeveel uren per dag we doorbrengen op een stoel? Een zittende levensstijl heeft niet enkel een negatieve invloed op onze nieren, maar op onze gezondheid in het algemeen. Lichaamsbeweging is zo belangrijk dat het zelfs gevaarlijk is om te weinig te bewegen.

Dagelijks bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en kwaadaardige tumoren, waaronder borstkanker en darmkanker. Gezonde inspanning doe je om je eigen lichaam en geest in evenwicht te houden. Ga daarom regelmatig wandelen of sporten samen met vrienden. Je nieren zullen je enorm dankbaar zijn en onthoud: vergeet je flesje water niet!

Dit artikel is misschien ook interessant:
8 redenen waarom je zou moeten beginnen met sporten

Dit artikel helpt je werken aan een gezonde levensstijl en voedingsgewoontes! Kleine aanpassingen in je dieet betekenen een grote stap vooruit voor de gezondheid van je nieren. Zet zout aan de kant, drink voldoende water, kies voor plantaardige eiwitten en minder vet. Vergeet bovendien je regelmatige routinecontrole bij je arts niet en houd hiermee je nieren en lichaam in optimale conditie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.