8 redenen waarom je zou moeten beginnen met sporten

Volg jij een sportroutine? In het komende artikel delen we 8 redenen waarom je zou moeten beginnen met sporten om een gezonder leven te hebben.
8 redenen waarom je zou moeten beginnen met sporten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is geen geheim dat lichaamsbeweging een van de beste gewoonten is om te zorgen voor een fysiek, mentaal en emotioneel evenwicht. Desondanks leiden veel mensen een zittend leven. Ze kunnen geen tijd vinden om naar de sportschool te gaan of een sport te beoefenen. In dit artikel leer je waarom je moet beginnen met sporten. 

Hoewel we niet kunnen ontkennen dat het moeilijk kan zijn om je aan een routine te houden, is het de moeite waard om de wilskracht te hebben om te beginnen met sporten en zo aanzienlijke voordelen te behalen.

Waarom beginnen met sporten?

Ongeacht de leeftijd of fysieke conditie bevorderen sportactiviteiten je welzijn, verlichten ze stress en helpen je in feite ziekten te voorkomen.

Volg je al een sportroutine? In het komende artikel delen we 8 redenen waarom je zou moeten beginnen met sporten om een gezonder leven te hebben.

1. Het vermindert stress en bezorgdheid

Beginnen met sporten vermindert stress

Wanneer we sporten, hebben we de mogelijkheid om even los te komen van werkactiviteiten, huishoudelijke taken en van alle situaties die stress en onbezorgdheid kunnen veroorzaken.

Dit, in combinatie met het vermogen om de afgifte van serotonine en endorfines te verhogen, maakt sporten een natuurlijk kalmeringsmiddel. Het gaat stress en onevenwichtigheden in het zenuwstelsel tegen.

2. Het verhoogt je zelfvertrouwen

Alle sportactiviteiten helpen ons op gezonde wijze met onszelf te concurreren. Het bereiken van onze doelen en het dag na dag beter worden brengt een gevoel van trots met zich mee en het verhoogt het zelfvertrouwen.

Bovendien profiteer je ook van esthetische voordelen. Je huid en lichaam gaan er namelijk beter uitzien en je voelt je beter over jezelf.

3. Het verhoogt je metabolisme

Beginnen met sporten verhoogt je metabolisme

In combinatie met een gezond voedingspatroon is lichaamsbeweging een van de sleutels tot het behouden van een actieve stofwisseling en daarmee een gezond gewicht.

Door het dagelijks te doen verhoogt het je energieverbruik. Zo helpt het bij het verwijderen van vetophopingen die zich in verschillende delen van het lichaam bevinden.

Bovendien zijn veel van de activiteiten van cruciaal belang voor het opbouwen en versterken van de spiermassa. Hierdoor zie je er slanker en strakker uit.

4. Het verbetert je hersencapaciteit

Hoewel we ons allemaal voornamelijk richten op het fysieke werk, helpt sporten lichaam en geest in balans te houden. Dit biedt interessante voordelen voor de hersenen.

  • Bijvoorbeeld, de coördinatie die nodig is om activiteiten uit te voeren en om bepaalde opeenvolgende bewegingen te maken, dient als een training voor de hersenen.
  • Verder neemt door de optimalisatie van de bloedstroom de voorziening van zuurstof aan de hersencellen toe. Hierdoor verbeteren de mentale prestaties en concentratie.

5. Het komt je seksleven ten goede

Beginnen met sporten is goed voor je seksleven

Regelmatige lichaamsbeweging kan je op vele manieren op seksueel gebied ten goede komen. Omdat het je zelfvertrouwen verbetert helpt het je om meer jezelf te zijn tijdens seks met een partner.

Lichamelijk verhoogt het je energie, het uithoudingsvermogen en flexibiliteit van de spieren, factoren die allemaal van invloed zijn op fijne seks.

6. Het voorkomt hart- en vaatziekten

Of je nu wel of geen risicofactoren hebt voor hart- en vaatziekten, kan sporten helpen je hart, bloedsomloop en arteriële gezondheid te versterken.

Sporten wordt in verband gebracht met het onder controle houden van hoge cholesterolwaarden. Ook helpt het chronische aandoeningen zoals hartfalen en een hartaanval te voorkomen.

7. Het versterkt je gewrichten en botten

Beginnen met sporten versterkt je botten

Mensen die sporten hebben minder risico op gewrichts- en botaandoeningen.

Deze gewoonte helpt om de ontstekingsprocessen van het lichaam in balans te brengen. Door spieren, ligamenten en pezen te versterken voorkomt het ook verwondingen in de lichaamsstructuren.

Het is echter belangrijk om een goede houding te hebben tijdens het uitvoeren van de bewegingen. Als dat niet het geval is kan sporten namelijk het tegenovergestelde effect hebben.

8. Het voorkomt vroegtijdige veroudering

Er is altijd al gezegd dat sporten de meest effectieve pil tegen veroudering is die er bestaat. De voordelen ervan voor het lichaam voorkomen namelijk vroegtijdige aantasting van weefsels. Bovendien, door de ontwikkeling van ziekten te voorkomen, verlengt het de duur van je leven.

Wanneer je sport activeer je de functies van je stofwisseling, bloedsomloop en van het lymfestelsel. Deze werken samen om cellen gezond te houden en te beschermen tegen de schadelijke effecten van gifstoffen.

Elke vorm van atletische activiteit helpt het lichaam te ontgiften. Hiermee voorkomt het ook het verschijnen van rimpels en tekenen van veroudering van de huid.

Dus waar wacht je nog op? Met slechts enkele minuten sporten per dag kun je al genieten van alle voordelen die we hier hebben genoemd.

Als je niet gewend bent om te sporten, begin dan langzaam, totdat het onderdeel is geworden van je dagelijkse routine. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.