Wat de kleur van urine zegt over je gezondheid

De kleur van je urine kan veel zeggen over je gezondheid, maar veel mensen letten hier niet op. Rode urine kan bijvoorbeeld duiden op een ernstige aandoening.
Wat de kleur van urine zegt over je gezondheid

Laatste update: 13 november, 2018

Iedereen weet het, maar de meesten vinden het geen prettig onderwerp om over te praten. Jij bent misschien één van die mensen die naar het toilet gaat en niet zo erg op de kleur van je urine let, maar artsen zeggen dat het heel belangrijk is dat je weet welke kleur het is.

Het is niet alleen belangrijk om het te weten als je last hebt van pijn. De kleur kan je ook op andere belangrijke dingen wijzen, zoals slechte eetgewoontes, ziektes of uitdroging.

Urine bestaat uit water en andere afvalstoffen. Als er iets niet goed werkt in je lichaam, kan het zijn dat je urine van kleur verandert. Of het nu afhangt van je eetgewoontes, een ontsteking of de medicijnen die je neemt, het kan veranderingen veroorzaken waar je op moet letten.

Laten we kijken naar alle feiten over je gezondheid.

Je gezondheid en de kleur van urine

Vrouw bij huisarts

Eerst moet je dit weten: urine wordt gefilterd in de nieren. Na dit proces komt een samenstelling van water en de gifstoffen die je lichaam niet nodig heeft terecht in je blaas en moet dit verwijderd worden.

Hoeveel urine je lichaam kwijt moet, hangt af van hoe je lichaam werkt, zoals van hoeveel je zweet en van je ademhaling. De kleur hangt samen met de volgende aspecten:

Heldere kleur

Urine die helder van kleur is, is een goed symptoom. Het betekent dat je goed gehydrateerd bent. Als je grote hoeveelheden water drinkt, filteren de nieren de urine makkelijker en hierdoor wordt deze helderder. Dit is een goed teken.

Intens geel van kleur

Gezondheid van de nieren

Dit is iets waar je op moet letten. Het betekent dat je niet genoeg vloeistof binnenkrijgt en je nieren meer moeite moeten doen om de urine te filteren. Er is een grotere verzameling van gifstoffen en je moet jezelf beter hydrateren.

Het is niet direct slecht. Deze kleur kan ook worden veroorzaakt door overmatig zweten, als je hard hebt gewerkt of veel hebt getraind.

Donkergeel van kleur

Deze kleur is onheilspellender. Het is een teken dat je naar de dokter moet gaan. Donkergele urine betekent dat er een probleem is met de lever en er is een kans dat je aan geelzucht lijdt. 

Als dit gebeurt, kijk dan naar je ogen. Kijk of deze er ook een beetje geelachtig uitzien. Je voelt je moe en niet zo goed. Het wordt gewoonlijk geassocieerd met andere symptomen waar je je van bewust bent.

Roodachtig bruin van kleur

Nierstenen kunnen de kleur van urine veranderen

Als je nierproblemen hebt is dit de meest voorkomende kleur. De roodachtig bruine kleur betekent dat je een ontsteking hebt. Er zitten dan kleine hoeveelheden bloed in je urine.

Het is mogelijk dat je een niersteen hebt. Je urinewegen lijden onder deze pijnlijke blokkade van de blaas. Je kunt ze ook in je nieren hebben, waar ze beschadigingen veroorzaken.

In dit geval is de kleur van de urine erg karakteristiek. Als het een nierprobleem is, zul je ook pijn hebben.

Oranje van kleur

Deze kleur komt niet zo vaak voor, maar het kan gebeuren. Wat veroorzaakt de oranje kleur in de urine? Een overdaad aan vitamine C in je lichaam. Er is teveel en je nieren filteren deze overdaad. De kleur die dan ontstaat is erg karakteristiek.

Als het je gebeurt, eet dan gewoon minder fruit en groente die vitamine C bevatten gedurende tenminste vijf dagen. Verminder, maar elimineer ze nooit helemaal.

Blauw van kleur

Het gebruik van medicijnen kan de kleur van urine veranderen

Ben je verbaasd? Het klinkt vreemd, maar dit wordt veroorzaakt door een teveel aan calcium of een bepaald type bacteriële infectie. Dit kan gebeuren bij mensen die een vitaminesupplement gebruiken.

Het veroorzaakt een overschot aan bepaalde substanties en daarvan ondergaat je lichaam de gevolgen. Wees voorzichtig met de medicijnen en vitaminesupplementen die je inneemt. Als je veranderingen merkt, raadpleeg dan je huisarts.

Rood van kleur

Urine die rood is van kleur kan twee dingen betekenen. Het kan serieus zijn, omdat het veroorzaakt kan worden door bloed. Je moet dit meteen bij je huisarts melden. Het is mogelijk dat er een probleem is in je blaas of nieren. Een diagnose zal je altijd het antwoord geven.

De tweede oorzaak van dit symptoom is volkomen ongevaarlijk. Als je veel bieten, bessen, zwarte bessen of zelfs eten met veel kleurstoffen hebt gegeten die dag, is het mogelijk dat je urine deze kleur aanneemt. Het is belangrijk dat je er op let of de kleur na een aantal dagen weer verdwijnt.

Als dit niet het geval is, bezoek dan je huisarts.  Ook interessant voor jou

Acht redenen waarom je stinkende urine kunt hebben
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Acht redenen waarom je stinkende urine kunt hebben

Merk je de laatste tijd dat je urine een onaangename geur heeft? Wil je weten wat mogelijk de redenen zijn waarom je last van stinkende urine hebt?