Hoe kun je overmatig zweten voorkomen?

Hyperhidrose of overmatig zweten is één van de manieren waarop het lichaam gifstoffen afvoert en de lichaamstemperatuur stabiliseert.
Hoe kun je overmatig zweten voorkomen?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Overmatig zweten kan voor veel mensen echt een lastig probleem zijn. Het goede nieuws is dat er oplossingen bestaan tegen voor overmatig transpireren. Lees zeker verder om te leren hoe overmatig zweten voorkomen mogelijk is met behulp van enkele tips.

Overmatig zweten: een probleem met een oplossing

Hyperhidrose of overmatig zweten is één van de manieren waarop het lichaam gifstoffen afvoert en de lichaamstemperatuur stabiliseert. Deze overdreven hoeveelheid zweet komt meestal voor wanneer:

 • je aan intensieve sport doet
 • het erg warm is
 • de luchtvochtigheid hoog is

Waarom gebeurt dit? De belangrijkste reden waarom je zweet, is om je lichaamstemperatuur te reguleren. Het is met andere woorden de manier waarop je lichaam zich verfrist en zijn organen beschermt door een stabiele temperatuur te behouden.

Alle mensen zweten, zowel overdag als ‘s nachts. Het wordt echter problematisch wanneer dat zweten verandert in hyperhidrose. Dan kan het een negatieve invloed gaan hebben op de persoon die er last van heeft.

De belangrijkste problemen waar een persoon met hyperhidrose aan lijdt zijn:

 • zweetvlekken in de okselregio van zijn kleren
 • ongemak bij handen schudden of vasthouden door een zweterige handpalm
 • een onaangename geur door de zweetvoeten

In veel sociale situaties zorgen die problemen ongetwijfeld voor ongemakkelijke situaties.

Soorten zweet

Overmatig zweten

Om hyperiydrose te bestrijden, moet je eerst weten wat voor soort zweet je hebt. In die zin zijn er twee soorten zweet: primair en secundair.

 • Primair zweet komt meestal voor wanneer je gebukt gaat onder stress of verlegenheid, hoewel het moeilijk is om zeker te zijn van de precieze oorzaak.
 • Secundair zweet wordt daarentegen geassocieerd met een andere aandoening of oorzaak. Denk aan diabetes, koorts, een te snel werkende schildklier, bepaalde medicatie of hyperosmie.

Daarnaast kun je zweten ook indelen in verschillende gradatiess. Het laagste niveau kun je amper opmerken, terwijl het hoogste niveau serieuze implicaties heeft op het leven van de patiënt.

Hoe kun je overmatig zweten voorkomen en bestrijden?

Specialisten beweren dat er tegenwoordig verschillende bestaan waarmee overmatig zweten voorkomen of bestrijden binnen de mogelijkheden komt. Laten we een paar van deze tips eens analyseren.

Antitranspirant gebruiken

Deodorant gebruiken

Het gebruik van een antitranspirant is alom bekend en kan een goede oplossing betekenen voor mensen die in zekere mate last hebben van overmatig zweten.

Er zijn veel merken op de markt, met verscheidene ingrediënten en in een kleiner of groter formaat. Om het product te vinden dat het beste bij jou past, is het een kwestie om er meerdere uit te proberen, totdat je de ideale variant hebt gevonden.

Overmatig zweten voorkomen met botulinetoxine

In de afgelopen jaren is botulinetoxine oftewel botox zeer populair geworden als één van de sterbehandelingen voor overmatige transpiratie.

Hoe verloopt de behandeling?

De stof wordt geïnjecteerd in de meest getroffen gebieden, zoals:

 • oksels
 • voeten
 • handpalmen

Dit verlamt de zweetklieren gedurende drie tot zes maanden. Het is een effectieve en onmiddellijke behandeling, maar een nadeel is dat het effect niet blijvend is.

Let echter wel op! Botulinetoxine is het meest dodelijke gif op aarde. Gebruik dus altijd je gezond verstand voordat je begint met een behandeling.

Iontoforese

Iontophorese

Iontoforese is een nieuwe behandeling, die een goede optie kan zijn om overmatig zweten aan te pakken. Heel lichte, elektrische stroming gaat tijdens de behandeling door je lichaam. Ondertussen zijn je handen of voeten ondergedompeld in water.

Deze behandeling kan helpen om hyperhidrose gedurende een korte tijd te beheersen. De periode kan variëren van een paar uur tot drie dagen. Eén van de problemen van deze behandeling is dat ze bij sommige mensen niet werkt, en als ze al werkt, dan zijn de effecten maar een korte tijd merkbaar.

Operatie

Tot slot kun je overmatig zweten voorkomen met een operatie. Dit is zonder twijfel de meest extreme optie. Dit proces moet daarnaast natuurlijk worden uitgevoerd door een professional. Die zal een laparoscopie uitvoeren, waarbij de knopen van je zweetklieren worden geblokkeerd.

Dit is eveneens de duurste optie en in sommige gevallen kan je lichaam gaan compenseren door extra te zweten op andere plekken, zoals je rug of benen.

Ongeacht welke optie je ook kiest, het is belangrijk om je grondig te informeren voordat je een keuze maakt en een specialist te raadplegen. Zij kunnen je namelijk het beste begeleiden in dit proces.

Het goede nieuws is dat overmatig zweten een probleem is dat meerdere oplossingen heeft. Het hangt alleen af van welke optie de patiënt en de arts het beste vinden om dit probleem aan te pakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pariser, D. Ballard, A. (2014). Iontophoresis for Palmar and Plantar Hyperhidrosis. Dermatol Clin. Vol.
  32. Pp. 491-494.
 • Hashmanai M, Kopelman D, Assalia A. The treatment of primary palmar hyperhidrosis: a review. Surg Today 2010; 30: 211-8.
 • Karol Alfaro Cordero.  Hiperhidrosis Primaria, Un Enfoque en la Terapéutica Tópica.Revista Médica de Costa Rica y Centro América LXXIII (619) 355 – 379, 2016.
 • Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria. Guía Práctica de la Salud. Sudoración excesiva semfyc.es/wp-content/uploads/2016/07/12_14.pdf
 • Doolittle J, et al. (2016). Hyperhidrosis: An update on prevalence and severity in the United States. DOI:
  10.1007%2Fs00403-016-1697-9


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.