Geurtjes als gevolg van transpiratie kan je op deze manieren bestrijden

Vele dingen kunnen buitensporige transpiratie veroorzaken. Het is dus belangrijk dat we vaststellen wat in ons geval de oorzaak is. Want dan kunnen we de juiste aanpak kiezen en afhankelijk van ons huidtype de geurtjes als gevolg van transpiratie bestrijden.
Geurtjes als gevolg van transpiratie kan je op deze manieren bestrijden
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Er zijn vele producten te koop die transpiratie bestrijden. Ze worden goed gepromoot maar zijn vaak niet doeltreffend. Eén van de grote problemen die vele mensen hebben, zijn de buitensporige geurtjes als gevolg van transpiratie. Ze treden op vele plaatsen van het lichaam op. Dat kan op het gezicht, de oksels, de voeten of andere lichaamszones zijn.

Deze buitensporige geur kan sociale problemen veroorzaken. De duidelijk geur van zweet kan je merken net als de vlekken op de kleding.

In dit artikel bespreken we enkele van de doeltreffendste methoden. Je moet ze zeker leren kennen als je de geurtjes als gevolg van transpiratie wil bestrijden.

Transpiratie bestrijden houdt dus niet alleen in dat je de vlekken op de kleding aanpakt. Maar je moet ook de onaangename geur verwijderen en ervoor zorgen dat de poriën kunnen ademen.

Acht doeltreffende methoden om geurtjes als gevolg van transpiratie te bestrijden

1. Antibacteriële gel

Geurtjes als gevolg van transpiratie bestrijden

Vooral wanneer de temperaturen stijgen, beginnen we vaak hevig te transpireren. Dit is erg vervelend. Het veroorzaakt ongemak als gevolg van het zweten en een onaangename geur. Ook de vochtige vlekken op de kleding zijn storend.

Wanneer dit gebeurt heb je op dat moment niet altijd de mogelijkheid om je te wassen of een bad te nemen. Het is dan een goed idee om de oksels met een beetje antibacteriële gel in te wrijven. Dit zal helpen om de geurtjes als gevolg van transpiratie te verminderen. Bovendien doodt het de bacteriën.

2. Zuurstofrijk water

Zuurstofrijk water is een ontsmettend middel. Het bestrijdt transpiratie door de bacteriën te verwijderen.

Hoe kan je met dit middel transpiratie bestrijden? Je hoeft alleen maar een kleine eetlepel vol zuurstofrijk water te mengen met een halve kop water. Breng dit dan aan onder de oksels.

3. Zuiveringszout

Dit is nog een andere en snellere oplossing om de geurtjes als gevolg van transpiratie te verwijderen. Dit middeltje is samengesteld uit zuiveringszout, water en suiker.

We raden ook dit artikel aan: Gezichtsmaskers om van mee-eters af te komen

4. Eek

Eek is één van de doeltreffendste elementen die je kan gebruiken om buitensporige transpiratie te vermijden. Je vindt het in de apotheek en in andere winkels.

Met een liter kokend water en vijf eetlepels geraspte eek kan je een aftreksel maken. Je laat het dus eerst koken. Daarna moet het nog twee uren trekken vóór je het kan gebruiken. Het is een erg krachtige behandeling.

Je kan ook op een andere manier van dit aftreksel profiteren. Giet het in een ijsblokjesbakje. Vries het daarna in. Nu kan je dit gemakkelijk onder de oksels wrijven.

5. Aluinsteen

Geurtjes als gevolg van transpiratie bestrijden met aluinsteen

De aluinsteen is een mineraal met eigenschappen die transpiratie tegengaan. Het voorkomt geurtjes of vlekken op de kleding. Want het is een volledig natuurlijk middel.

Dit mineraal is erg handig bij buitensporige transpiratie. Dat komt omdat het antibacteriële en ontsmettende eigenschappen bezit. Het helpt ook om de huid veerkrachtig te houden. Bovendien voorkomt het dat de poriën verstopt raken. Een ander voordeel is dat aluinsteen geen vlekken nalaat onder de armen zoals chemische producten doen.

6. Aluminiumchloride

Sommige producten tegen transpiratie en deodoranten bevatten het bestanddeel aluminiumchloride. Mensen nemen hun toevlucht tot deze methoden om transpiratie te bestrijden.

Van geval tot geval kan de gebruikte hoeveelheid aluminiumchloride groter of kleiner zijn. Dit is te wijten aan het feit dat het in sommige gevallen giftig kan worden. Men gaat er eigenlijk van uit dat het kanker kan veroorzaken.

7. Botox

Geurtjes als gevolg van transpiratie

Misschien heb jij last van buitensporige transpiratie, abnormale geurtjes en vlekken op je kleding. Dan kan je in kuuroorden één van de oplossingen vinden. Men injecteert botox in de getroffen zones.

Het blokkeren van de zenuwuiteinden van de zweetklieren en het gebruik van botox zijn erg succesvol gebleken. De effecten van botox blijven tussen de zes en de twaalf maanden duren. Je zal de behandelingen dus opnieuw moeten laten uitvoeren.

8. Laser

Laserbehandelingen zijn nog een andere doeltreffende methode. Want deze techniek helpt om de zweetklieren te laten krimpen en hun werking te stoppen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Maillard, H., & Dumont, P. (2012). Hiperhidrosis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(12)63516-X
  • Instituto Médico Láser. (2013). Cuidados antes, durante y después de la depilación láser.
  • Hornberger, J., Grimes, K., Naumann, M., Glaser, D. A., Lowe, N. J., Naver, H., … Stolman, L. P. (2005). Identificación, diagnóstico y tratamiento de la hiperhidrosis primaria localizada. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/S1761-2896(05)43302-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.