Tips om overmatig zweten te verhelpen

Door te zweten elimineert het lichaam warmte, afvalstoffen en onzuiverheden, waaronder bijvoorbeeld vet. Daarom is transpireren op zichzelf gezond. Maar sommige mensen zweten meer dan anderen en kunnen zelfs te kampen hebben met slecht ruikend zweet.
Tips om overmatig zweten te verhelpen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Zweten is een natuurlijk verschijnsel waar we allen mee te maken hebben. Bijvoorbeeld gedurende de zomer als de temperaturen stijgen, tijdens het sporten of een stevige workout. Je lichaam moet warmte kwijt als zijn temperatuur te hoog wordt. Dat doet het door te zweten. Vooral onder je oksels, je voeten en in je handen zitten veel zweetklieren. Maar sommige mensen zweten meer dan anderen en kunnen zelfs te kampen hebben met slecht ruikend zweet. Zoveel zelfs, dat het hun leven gaat beïnvloeden. Dit artikel hieronder beschrijft enkele tips en huisremedies om met succes overmatig zweten te verhelpen.

Wat is het verschil tussen gewoon en overmatig zweten?

Door te zweten elimineert het lichaam warmte, afvalstoffen en onzuiverheden, waaronder bijvoorbeeld vet. Daarom is transpireren op zichzelf gezond. Zweet wordt uitgescheiden door de apocriene klieren of zweetklieren.

Deze zijn eveneens verantwoordelijk voor de productie van feromonen, die een rol spelen in de seksuele aantrekkingskracht. In onze hedendaagse maatschappij zijn deze menselijke ‘geurtjes’ echter vaak de aanleiding voor negatieve reacties of zelfs afwijzing.

Wat precies de oorzaak is, is niet helemaal bekend. Wel zouden genetische aanleg, een bepaald voedingspatroon en het gebruik van medicatie de oorzaak kunnen zijn van excessief zweten. Als je continu overmatig zweet, wordt dat ook wel hyperhidrosis genoemd.

Vooral de natte oksels springen het meest in het oog. Ook in het gelaat en op voeten en handen kan overmatige zweetproductie voorkomen. Ongeveer 5% van de wereldbevolking zou te maken hebben met deze vervelende aandoening.

Om overmatig zweten te maskeren, grijpen we vaak naar dure deodorants of parfums. Deze bieden echter geen echte oplossing voor dit vervelende probleem en kunnen de huid ook gaan irriteren.

Zweethanden

Tips om overmatig zweten te verhelpen

 • Wees realistisch in je verwachtingen: Een regelmatig voorkomend probleem bij mensen die veel zweten is dat ze zich vastklampen aan het idee om niet te zweten. Dit is in de realiteit niet haalbaar. Zweten is een normaal verschijnsel en proberen dit natuurlijk fenomeen tegen te gaan, kan leiden tot angst, stress en zelfs depressie. Tracht vooral in de zomerperiode te aanvaarden dat zweten er nu eenmaal bij hoort en dat iedereen ermee te kampen heeft bij hoge temperaturen. Dit gegeven kan alvast verlaging van stress en angst in de hand werken.
 • Houd altijd een flesje water bij de hand: Bij warm en zonnig weer komt een flesje water als geroepen als je je warm en zweterig voelt. Probeer deze gezonde leefregel zo snel mogelijk in te voeren. Houd je lichaam op die manier altijd gehydrateerd zelfs als je zweet. Je lichaam zal zo sneller afvalstoffen verwijderen, vet verbranden en tegelijkertijd zal de algemene conditie van je huid, haar en nagels er aanzienlijk op vooruit gaan.
 • Onthoud dat zweet altijd opdroogt: Op het moment van hevig zweten, lijkt er geen licht aan het einde van de tunnel. Denk eraan dat zweet altijd opdroogt zodra je op een meer comfortabele, minder warme plaats terecht komt. Kleren zullen opnieuw droog aanvoelen en zweet op handen en voeten verdwijnt vaak even snel.

Nog wat tips om overmatig zweten te verhelpen

 • Vermijd cafeïne: Cafeïne vinden we niet enkel terug in koffie, maar ook in thee en vooral ook in verschillende soorten limonades en de welbekende energiedrankjes. Als je kiest voor het drinken van natuurlijke vruchtensappen en water zal je vanzelf veel rustiger zijn en veel minder zweten. Denk dus tweemaal na alvorens je die latte bestelt.
 • Draag losse en schone kledij: Kleding gemaakt uit synthetische stoffen zoals lycra en nylon verhoogt enkel het probleem van overmatig transpireren. Kies voor luchtige kleding gemaakt uit natuurlijk katoen. Let er eveneens op dat je shirts en kousen niet te erg aanspannen, zodat de huidporiën ook de kans krijgen om vrij te ademen. Donkere kleuren trekken warmte aan, dus ga voor wit en lichtere kleuren.
Zweten op de Borst

Huisremedies om overmatig zweten te verhelpen

 • Maak zelf je deodorant: De deodorants die we in de winkel kopen, helpen niet om overtollig zweten te verhelpen. Ze maskeren enkel zweetgeurtjes en zorgen er soms voor dat huidporiën verstopt raken. De okselholtes vertonen dan een donkere verkleuring, die wijst op onzuiverheden. Om zelf een natuurlijke deodorant te maken, heb je ongeveer 85 gr zuiveringszout of baking soda nodig, 8 eetlepels ongeraffineerde kokosolie, 40 gr maïzena en optioneel enkele druppels van je favoriete etherische olie. Vermeng het zuiveringszout met de maïzena en voeg vervolgens de kokosolie toe. Goed mixen en nadien in de ijskast plaatsen tot het een stevige vorm aangenomen heeft. Breng het aan onder de oksels, maar niet onmiddellijk na het scheren gebruiken.
 • Een tweede recept voor huisgemaakte deodorant: Neem een half kopje azijn en voeg er dertig druppels etherische olie van lavendel of rozemarijn aan toe. Bewaar dit mengsel in een goed afgesloten container op een donkere, droge plaats gedurende een week. Voeg telkens als je een bad neemt drie theelepeltjes van deze mix toe aan je badwater om je zweetklieren een reinigende beurt te geven.
 • Peeling: Zweten kan ook veroorzaakt worden door huidporiën die verstopt raken door zeep en andere schoonheidsproducten. De beste natuurlijke peelings kan je zelf maken met havermout, zeezout, koffiedik en citroensap. Wrijf de plaatsen waar je overmatig zweet in met je product naar keuze, tweemaal per week voor het slapengaan.

Misschien ook interessant om te lezen:

De beste huisgemaakte lichaams- en gezichtspeeling

Citroen

Nog een paar remedies om overmatig zweten te verhelpen

 • Magnesiumelk vind je terug in het product voor de maag genaamd Maalox, maar werkt eveneens uitstekend als een natuurlijke deodorant die geurtjes elimineert en het zweten reguleert.
 • Een lekker stoombadje werkt stimulerend om afvalstoffen uit het lichaam te verdrijven. Het heeft eveneens een algemeen weldadig en relaxend effect. Trakteer jezelf regelmatig op deze heerlijk ontspannende remedie, maar zorg ervoor dat je voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven.
 • Anti-transpirant poeder absorbeert vocht en elimineert bacteriën die vervelende luchtjes veroorzaken. Een natuurlijke variant is maïzena vermengen met enkele druppels etherische olie en dit poeder onmiddellijk na het douchen aanbrengen.
 • Kruideninfusies op basis van salie staan erom bekend de zweetproductie te verminderen.
 • Ook tomaten- en druivensap hebben een regulerend effect op de warmteproductie van het lichaam en dus indirect ook op de hoeveelheid zweet die je verliest.
 • Je wist vast niet dat aardappelen gebruikt kunnen worden om transpireren tegen te gaan, of toch wel? Snijd enkele schijfjes aardappel en wrijf die over de plaatsen waar je vaak zweet. Laat het sap opdrogen en inwerken. Nadien goed spoelen en wassen met een neutrale zeep.
Aardappelen

Ga snel aan de slag met deze eenvoudige middeltjes en tips. Ontdek zelf hoe overmatig zweten te verhelpen is op een volledig natuurlijke wijze! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.