De beste voedingsmiddelen om angst te verminderen

Voeding heeft invloed op de angstgevoelens die je ervaart. Volkoren granen en zeewier bijvoorbeeld helpen om angst te verminderen.
De beste voedingsmiddelen om angst te verminderen

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Angst overwinnen zonder medicijnen houdt in dat de levensstijl aangepast moet worden, inclusief aanpassingen aan het dieet. Sommige voedingsmiddelen helpen om angst te verminderen, terwijl anderen het juist verergeren, wat inhoudt dat het juiste voedsel kiezen ervoor kan zorgen dat de angst die iemand ervaart drastisch vermindert kan worden.

Het kan zelfs je gemoedstoestand verbeteren. In dit artikel gaan we een kijkje nemen naar een aantal van de beste voedingsmiddelen, die helpen om angst te verminderen.

Voedingsmiddelen die vermeden moeten worden

Sommige voedingsmiddelen helpen om onrust of angst te verminderen, maar er zeker van zijn dat je geen voedsel eet dat angst verergert, is net zo belangrijk. Een paar voorbeelden van deze soorten voedingsmiddelen zijn gefrituurd voedsel, koolhydraten met een hoge glycemische index, tafelsuiker en alcoholische dranken.

Bij andere voedingsmiddelen hangt het af van de hoeveelheid angst die je hebt. Als je paniekaanvallen hebt, dan kan je koffie beter vermijden, omdat koffie het hartritme kan verhogen en daardoor een aanval kan veroorzaken.

Maar als je algemene angst hebt, dan kan koffie juist erg behulpzaam zijn. Een hoop mensen ervaren dat cafeïne (in kleine doses uiteraard) stress echt kan verminderen en de gemoedstoestand verbetert. Daarom kan voor sommige mensen koffie een bondgenoot zijn om angst te verminderen, terwijl het voor anderen juist andersom is.

Zeven voedingsmiddelen om angst te verminderen

Volkoren granen

Mensen die gluten kunnen verdragen, kunnen profiteren van volkoren voedsel, zoals volkoren pasta en brood. Onderzoeken hebben laten zien dat echte volkoren granen (biologisch voedsel bevat nog sommige voorbewerkte ingrediënten) verscheidene voordelen hebben voor personen met angst.

  • Volkoren granen zijn rijk aan magnesium. Magnesiumgebrek kan angst veroorzaken.
  • Ze  bevatten tryptofaan, wat omgezet wordt in serotonine, een kalmerende neurotransmitter.
  • Ze creëren gezonde energie en verminderen daarnaast ook honger. Beide zijn belangrijk om angst te verminderen.

Biologische voedingsmiddelen hebben een krachtig effect op angst en ze bevatten voedingsstoffen, die bijna niet meer voorkomen in hedendaagse diëten.

Zeewier

Zeewier om angst te verminderen

Zeewier bevatten een hoop voordelen, die ook in volkoren granen zitten. Ze zijn rijk aan voedingsstoffen en blijken ook een hoge hoeveelheid magnesium te bevatten.

Zeewier en andere algen lijken trouwens ook een hoge hoeveelheid tryptofaan te hebben. Zeewier is een goed alternatief voor volkoren granen, wanneer iemand gevoelig is voor gluten.

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn meer dan gewoon lekker fruit. Een hoop mensen beschouwen het als ‘superfood’. Ze zijn rijk aan vitaminen en fytovoedingsstoffen (plantaardige voedingsstoffen), met verscheidene antioxidanten, die gezien worden als zeer bevorderend voor het opheffen van stress.

Veel deskundigen denken ook dat perziken in deze categorie vallen, omdat ze voedingsstoffen bevatten die een kalmerend effect hebben.

Açaíbessen

Açaíbessen zijn eigenlijk het nieuwe superfood en er wordt de laatste tijd steeds meer over geschreven. Het is misschien niet het juiste fruit voor gewichtsverlies, wat veel mensen beweerden, maar açaí bessen zijn net zo rijk aan fytovoedingsstoffen als blauwe bessen en ze bevatten enorme veel antioxidanten.

Amandelen

Amandelen om angst te verminderen

Amandelen zijn een ondergewaardeerd voedsel. Ze bevatten zink, een essentiële voedingsstof voor het behouden van een gebalanceerde emotionele gesteldheid, en ook ijzer en gezonde vetten.

Gezonde vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en het is bekend dat lage ijzerwaarden vermoeidheid van de hersenen veroorzaken. Dit kan tot angst en een gebrek aan energie leiden.

Chocola

Donkere chocola, vooral pure chocola zonder toegevoegde suikers of melk, is ook een geweldig voedingsmiddel voor personen die leven met angst en stress. Chocola vermindert cortisol, een stresshormoon dat angstsymptomen veroorzaakt.

Het bevat ook elementen die de gemoedstoestand bevorderen.

Macawortel

Maca om angst te verminderen

Macawortel is nou niet echt een populair voedingsmiddel in supermarkten, maar je kan het poeder van de wortel toevoegen aan verscheidene voedingsmiddelen en drankjes. Het kan gevonden worden in veel gezondheidswinkels.

Men denkt dat deze wortel meer fytovoedingsstoffen zoals magnesium en ijzer bevat, dan bijna elk ander soort groente of fruit. Deze twee voedingsstoffen zijn belangrijk om angst onder controle te houden. Het wordt ook vaak gebruikt voor het uithoudingsvermogen en gezonde energie.

Andere voedingsmiddelen voor angst en stress

Een gezond dieet volgen is één van de beste manieren om angst en stress onder controle te houden. Eén van de beste dingen die je aan je dieet kan toevoegen is meer water. Veel onderzoeken hebben bewezen dat uitdroging bij tenminste 25% van de personen met constante stress voorkomt. Uitdroging zorgt ook voor meer angst.

Met betrekking tot voedsel kan elk voedsel met magnesium vitamine B12 (en andere B-groep vitaminen), zink en antioxidanten bevorderlijk zijn voor het bestrijden van stress. Er zijn ook plantaardige supplementen zoals kava en passiebloem, die nuttig kunnen zijn tegen angst.

Angst onder controle houden met je dieet

Alle bovengenoemde voedingsmiddelen zijn bevorderlijk om angst te verminderen. Ze bieden vitaminen en voedingsstoffen, die de geest en het lichaam kalmeren, terwijl ze meer energie en een goed humeur geven.

Combineer deze voedingsmiddelen met een gebalanceerd dieet en vermijd gefrituurd voedsel en schadelijke verhogingen. Je zou dan een duidelijk verschil moeten merken in de hoeveelheid angst.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het begrijpen van angst bij jezelf ligt. Dat is waarom het belangrijk is dat je van binnenuit naar je leven kijkt of contact opneemt met een specialist voor betere resultaten, vooral als angst je dagelijkse activiteiten en welzijn belemmert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Murphy M., Mercer JG., Diet regulated anxiety. Int J Endocrinol, 2013.
  • O’Mahony SM., Clarke G., Borre YE., Dinan TG., Cryan JF., Serotonin, tryptophan metabolism and the brain gut microbiome axis. Behav Brain Res, 2015. 277: 32-48.
  • Sadeghi O., Hassanzadeh Keshteli A., Afshar H., Esmailzadeh A., et al., The association of whole and refined grains consumption with psychological disorders among Iranian adults. Eur J Nutr, 2019. 58 (1): 211-225.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.