Zo maak je Franse frietjes die light en gezond zijn

· 13 juli 2015

Wie vindt Franse frietjes niet lekker? Afhankelijk van hoe ze bereid zijn, kunnen ze echter erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Jammer genoeg worden ze vaak klaargemaakt in kwalitatief slechte olie, die vaak gebruikt en hergebruikt wordt, altijd op hoge temperaturen.

Je hoeft echter niet te stoppen met het eten van Franse frietjes. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je ze thuis op drie verschillende manieren kan maken, zodat ze een stuk gezonder en light zijn, met minder schadelijke effecten dan de normale.

Franse frietjes die aan ons verkocht worden

Om Franse frietjes gezonder te maken, is de eerste stap ze zelf thuis te maken, omdat je alleen op die manier zeker weet dat de kwaliteit goed is. Dit stelt je in staat om ze vaker te eten met andere maaltijden. Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden wanneer je uit eten gaat.

Franse frietjes die verkocht worden in restaurants of fastfoodketens, zijn schadelijk om de volgende redenen:

 • Ze zijn gemaakt met kwalitatief slechte oliën (de zogenaamde bakoliën, die transgene soja en andere plantaardige oliën bevatten), die in transvetten veranderen wanneer ze gekookt worden op een hoge temperatuur, waardoor giftige stoffen in je lichaam terecht komen. Ze worden over het algemeen ook (te) vaak gebruikt.
 • Ze hebben een erg hoge hoeveelheid vet, omdat ze gefrituurd worden in veel olie.
 • De aardappel is eigenlijk een mengsel van aardappelpuree met andere ongezonde ingrediënten.
 • Ze bevatten erg veel geraffineerd zout.

Al deze karakteristieken zorgen voor een slechte gezondheid:

 • Verhogen cholesterol en triglyceridewaarden
 • Zorgen voor obesitas en cellulite
 • Overbelasten je lever en nieren
 • Verergeren bloeddruk en het vasthouden van vocht
 • Zorgen voor zuurheid, wat de oorzaak van ziektes is

frietjes-2

Fundamentele stappen voor goede Franse frietjes

Om heerlijke en gezonde Franse frietjes te maken, zou je de volgende eerste stappen moeten volgen:

 • Koop kwalitatief hoogwaardige aardappelen, organisch wanneer mogelijk
 • Gebruik olijfolie
 • Voeg eventueel zout toe voor de smaak, maar niet teveel
 • Gebruik keukengerei dat geen teflon bevat, zoals keramisch, glas, roestvrij staal, gietijzer etc.

1. Franse frietjes zonder zuur

Een culinair trucje dat uit het Oosten komt, bestaat uit een paar umeboshi-pruimen aan de olie toevoegen, zodat je een grote hoeveelheid zuur verwijdert, die voedingsmiddelen krijgen wanneer je ze frituurt. Dit is een geweldig medicinaal voedingsmiddel met een hoop eigenschappen. Deze pruimen absorberen een deel van de zuurheid, zonder de smaak te veranderen. Je kan de pruimen die gefrituurd zijn niet eten, maar je kan wel een normale na de maaltijd eten om de schadelijke effecten te bestrijden.

pruimen

2. Gebakken Franse frietjes

Snijd aardappelen in reepjes, net als wanneer je ze frituurt, en plaats ze op een bakplaat. Giet voordat je ze gaat bakken olijfolie over de aardappelen, zodat ze er knapperig uitkomen. Op deze manier maak je gebakken Franse frietjes, die hetzelfde zijn als de gefrituurde, maar met veel minder olie.

3. Gekookte en gefrituurde aardappelen

Een andere manier om er voor te zorgen dat de aardappelen niet teveel olie absorberen, is door ze eerst 10 minuten koken nadat je ze in reepjes hebt gesneden, zodat ze hun hardheid verliezen. Laat ze daarna goed uitlekken en frituur ze totdat ze de normale structuur hebben.

Voeding suggesties

Aardappelen zijn een zetmeel en dat is waarom we adviseren om ze altijd te combineren met een groente (groenten, salades, fruit) en eiwitten (vlees, vis, ei, peulvruchten) voor een betere vertering. Als je ze combineert, zullen de effecten ook veel beter voor je lichaam zijn. Daarnaast bevelen we niet aan om ze te combineren met andere zetmelen of bloem, zoals sandwiches, pizza, pasta etc., omdat deze de vertering moeilijker maken, je lichaam overbelasten en bijdragen aan de ontwikkeling van ongewenste vetophopingen.

frietjes-3

Ken je gefrituurde appels?

Tot slot doen we een nog gezondere suggestie die je hele familie zal verrassen. Snijd een appel in reepjes, net als bij een aardappel, frituur deze op dezelfde manier en voeg ook zout toe. De zoete smaak en verfrissende textuur zullen dit recept een erg originele snack maken.

Foto’s ter beschikking gesteld door avlxyz, stevebott, mismisimos en Leszek.keszcysnki