Zo maak je gezonde frietjes die light zijn

Om frietjes gezonder te maken, bereiden we ze thuis en combineren we ze met gezonde voeding, zoals groenten en eiwitten. Probeer consumptie met meel te vermijden om de spijsvertering niet te bemoeilijken.
Zo maak je gezonde frietjes die light zijn
Lourdes Martínez

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Lourdes Martínez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Wie vindt frietjes niet lekker? Afhankelijk van hoe ze bereid zijn, kunnen ze echter erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Hierdoor zullen we verschillende manieren delen om gezonde frietjes te maken, die ook nog eens light zijn.

Frietjes worden jammer genoeg vaak klaargemaakt in kwalitatief slechte olie, die vaak gebruikt en hergebruikt wordt, altijd op hoge temperaturen. Het is echter niet noodzakelijk om frietjes te vermijden.

In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je ze thuis op drie verschillende manieren kan maken, zodat ze een stuk gezonder en light zijn, met minder schadelijke effecten dan de normale.

Frietjes die aan ons verkocht worden

Om gezonde frietjes te maken, is de eerste stap ze zelf thuis te bereiden, omdat je alleen op die manier zeker weet dat de kwaliteit goed is. Dit stelt je in staat om ze vaker te eten met andere maaltijden.

Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden wanneer je uit eten gaat. Frietjes die verkocht worden in restaurants of fastfoodketens, kunnen mogelijk schadelijk zijn om de volgende redenen:

 • Ze zijn mogelijk gemaakt met kwalitatief slechte oliën (de zogenaamde bakoliën, die transgene soja en andere plantaardige oliën bevatten). Deze kunnen in transvetten veranderen wanneer ze gekookt worden op een hoge temperatuur, waardoor giftige stoffen in je lichaam terecht komen. Over het algemeen worden ze ook (te) vaak gebruikt.
 • Ze hebben vaak een erg hoge hoeveelheid vet, omdat ze gefrituurd worden in veel olie.
 • De aardappel is eigenlijk een mengsel van aardappelpuree met andere ongezonde ingrediënten.
 • Ze bevatten vaak erg veel geraffineerd zout.

Al deze karakteristieken kunnen zorgen voor een slechte gezondheid. De mogelijk nadelen voor de gezondheid zijn als volgt:

 • Kan zorgen voor hoge cholesterol- en triglyceridewaarden
 • Zorgt mogelijk voor obesitas en cellulite
 • Kan je lever en nieren overbelasten
 • Verergert mogelijk bloeddruk en het vasthouden van vocht
 • Kan voor zuurheid zorgen, wat de oorzaak van ziektes is

frietjes-2

Fundamentele stappen voor gezonde frietjes

Om heerlijke en gezonde frietjes te maken, dien je eerst de volgende stappen te volgen:

 • Koop kwalitatief hoogwaardige aardappelen, biologisch wanneer mogelijk
 • Gebruik olijfolie
 • Voeg eventueel zout toe voor de smaak, maar niet teveel
 • Gebruik keukengerei dat geen teflon bevat, zoals keramisch, glas, roestvrij staal, gietijzer etc.

1. Frietjes zonder zuur

Een culinair trucje dat uit het Oosten komt, bestaat uit een paar umeboshi-pruimen aan de olie toevoegen, zodat je een grote hoeveelheid zuur verwijdert, die voedingsmiddelen krijgen wanneer je ze frituurt. Dit is een geweldig medicinaal voedingsmiddel met een hoop eigenschappen.

Deze pruimen kunnen een deel van de zuurheid absorberen, zonder de smaak te veranderen. Je kan de pruimen die gefrituurd zijn niet eten, maar je kan wel een normale na de maaltijd eten om te helpen bij het bestrijden van de schadelijke effecten.

pruimen

2. Gebakken frietjes

Snijd aardappelen in reepjes, net als wanneer je ze frituurt, en plaats ze op een bakplaat. Giet voordat je ze gaat bakken olijfolie over de aardappelen, zodat ze er knapperig uitkomen. Op deze manier maak je gebakken frietjes, die hetzelfde zijn als de gefrituurde, maar met veel minder olie.

3. Gekookte en gefrituurde aardappelen

Een andere manier om ervoor te zorgen dat de aardappelen niet teveel olie absorberen, is door ze eerst 10 minuten te koken nadat je ze in reepjes hebt gesneden, zodat ze hun hardheid verliezen. Laat ze daarna goed uitlekken en frituur ze totdat ze de normale structuur hebben.

Voedingssuggesties

Aardappelen zijn een zetmeel en dat is waarom we adviseren om ze altijd te combineren met een groente (groenten, salades, fruit) en eiwitten (vlees, vis, ei, peulvruchten) voor ondersteuning bij een betere vertering. Als je ze combineert, zullen de effecten mogelijk ook veel beter voor je lichaam zijn.

Daarnaast raden we af om ze te combineren met andere zetmelen of bloem, zoals sandwiches, pizza, pasta etc. Deze kunnen namelijk de vertering moeilijker maken, je lichaam overbelasten en bijdragen aan de ontwikkeling van ongewenste vetophopingen.

frietjes-3
Ken je gefrituurde appels?

Tot slot doen we een nog gezondere suggestie die je hele familie zal verrassen. Snijd een appel in reepjes, net als bij een aardappel, frituur deze op dezelfde manier en voeg ook zout toe. De zoete smaak en verfrissende textuur zullen dit recept een erg originele snack maken.

Foto’s ter beschikking gesteld door avlxyz, stevebott, mismisimos en Leszek.keszcysnki

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
 • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
 • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
 • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.