Welke voeding veroorzaakt cellulite?

Cellulite is een huidaandoening, die we vaker zien bij vrouwen dan bij mannen. Het tast de huid aan, vooral de huid op en rondom de billen. De huid ziet er hobbelig uit en wordt daarom ook vaak omschreven als sinaasappelhuid. Op het uitvoerige lijstje van de al zo vaak beschreven remedies komt een gezond, evenwichtig dieet voor, het drinken van voldoende water en het aanbrengen van een goede anti-cellulitecrème. Net zo belangrijk is echter te weten wat cellulite veroorzaakt en welke voedingsmiddelen we het beste mijden om cellulite te voorkomen.

Witte suiker

Suiker, door voedingsdeskundigen vaak ook het “witte gif” genoemd, levert ons lichaam enkel lege calorieën, dat wil zeggen enkel energie zonder enige voedingswaarde. Deze boosdoener, talrijk aanwezig in onze voeding, is verantwoordelijk voor de stijging die we zien in overgewicht en diabetes type 2. Grote consumptie van suiker berooft het lichaam van zijn reserves aan vitamines en mineralen, waardoor ons lichaam uit balans raakt en er allerlei klachten kunnen ontstaan, zoals botontkalking en gebitsproblemen.

Wat zijn gezonde alternatieven voor witte of geraffineerde suiker?

  • Bruine suiker
  • Honing
  • Rietsuiker
  • Ahornsiroop
  • Agavenectar
  • Moutstropen, zoals rijststroop en gerststroop
  • Natuurlijke vruchtensiropen, zoals van appels, peren etc.

Witte suiker

Geraffineerd, wit tafelzout

We kunnen niet zonder zout. Wat alleen veel mensen niet weten, is dat er een groot verschil zit tussen natuurlijk en bewerkt zout. Natuurlijk zout bevat allerlei mineralen en sporenelementen. Bewerkt zout bevat enkel sodiumchloride, dat verantwoordelijk is voor het vasthouden van water en een slechte circulatie, waardoor cellulite ontstaat. Een gezonde optie is te kiezen voor zeezout of Himalayazout, dat nog 84 andere mineralen bevat en, mits consumptie van een kleine hoeveelheid, onmisbaar is voor een optimaal gezond lichaam.

Een tweede alternatief om een voldoende minderalenopname te garanderen, die tevens vochtafdrijvend werkt, is koken in zeewater. Te koop in de natuurwinkel en sommige supermarkten en ideaal om groenten, rijst, pasta, soepen en stoofschotels te bereiden.

Frituren

Het hoeft geen betoog dat gefrituurde voeding te veel vet bevat en te vaak bereid wordt in olie van minderwaardige kwaliteit. Bij het te hoog verhitten van de olie komen eveneens giftige stoffen vrij, die bij opname ervan de organen in ons lichaam kunnen aantasten. Kies daarom altijd voor de grill, bakken, stomen of koken in de wok.

Alcoholische drankjes

Alcohol is geen onmiddellijke oorzaak van cellulite, maar zorgt voor het samentrekken van de bloedvaten, waardoor cellulite kan toenemen. Het is ook een bekende leverancier van de lege calorieën, die geen enkele voedingswaarde hebben en de opgenomen energie onmiddellijk omzetten suikers. Alcohol bevordert het vasthouden van vocht en ophoping van vetcellen op dijen, armen en in de buikstreek. Kies voor een gezond alternatief en drink vaker een natuurlijke vruchtensap of kruideninfusie en vergeet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water niet!

Koolzuurhoudende drankjes

Geraffineerde voeding

Geraffineerde voeding is bewerkte voeding zoals wit meel en witte suiker. Bij het raffineren van voedsel gaan belangrijke mineralen en vitaminen verloren. Ze zijn moeilijker verteerbaar en zorgen voor constipatie en een opstapeling van toxische stoffen in ons lichaam, die cellulite en huidaandoeningen veroorzaken. Vermijd wit brood en witte bloem en kies voor volle granen, volle pasta en volle rijst. Maak je thuis zelf pasta, bereid die dan eveneens met volkorenmeel.

Houd eveneens je inname van koolhydraten in de gaten. Zelfs de volwaardige gezonde variant levert een behoorlijk aantal calorieën, die bij overdaad omgezet worden in vet. Kies daarom altijd voor een evenwichtig samengesteld dieet dat bestaat uit granen, fruit en groenten, eiwitten van dierlijke of plantaardige oorsprong.

Junkfood

In junkfood (hamburgers, friet, taartjes, voorverpakte menu’s) vinden we alle boosdoeners samen, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en toename van cellulite. Ze bevatten geraffineerde bloem, witte suiker, tafelzout en transvetten, die bijzonder schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ze worden rechtstreeks gelinkt aan het ontstaan van hart- en vaatziekten en het gebruik van deze ingrediënten verhindert bovendien de opname van essentiële voedingsstoffen in ons lichaam en zet energie daardoor onmiddellijk om in lichaamsreserves, waardoor vetophoping en cellulite ontstaat.

Ze lijken ook onze honger niet te stillen. Integendeel: ze geven ons steeds trek in meer. Kunstmatige smaak- en kleurstoffen en de aanwezigheid van geraffineerde suiker en zout zorgen voor het verslavende effect en ongezonde toename van overgewicht en cellulite.

Fast food